Kauniečiai pajamas šiemet deklaravo kur kas aktyviau | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pajamas šiemet deklaravo kur kas aktyviau

R. Tenio nuotr.

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad šiemet gyventojai deklaracijas teikia kur kas aktyviau, nei praėjusiais metais: Kauno apskrityje mokesčių mokėtojai jau pateikė beveik 207 tūkst. pajamų deklaracijų ir tai yra apie 6 proc. daugiau, lyginant su praėjusiais metais.

Ši tendencija stebima ir vertinant gyventojų aktyvumą deklaruojant turtą: lyginant su praėjusiais metais, per tą patį laikotarpį šiemet pateikta beveik 12 tūkst. (arba apie 4 proc. daugiau) turto deklaracijų.

„Šiemet VMI deklaracijose pateikė daugiau informacijos, dėl to gyventojai darė mažiau klaidų, o kas trečiam gyventojui deklaraciją užpildė pilnai – tereikėjo jas patvirtinti. Tai, jog deklaracijos iškart priimamos, jų nereikia tikslinti, lemia didėjantį pateiktų deklaracijų skaičių. Neabejoju, kad tam įtakos turi ir sąmoningas gyventojų laiko planavimas, – nelaukti paskutinės deklaravimui skirtos dienos”, – teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Šios dienos duomenimis, 127 tūkst. gyventojų pateiktose deklaracijose deklaruota beveik 14 mln. eurų grąžintinų GPM permokų, iš jų beveik 55 tūkst. gyventojų VMI jau grąžino beveik 6 mln. tūkst. eurų GPM permokų.

„Mokesčių administratorius primena, kad tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti Gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis ir susigrąžinti dalį mokesčių, nebūtinai turi pateikti deklaracijas iki gegužės 2 dienos – tą galima padaryti ir vėliau, nes mokesčius galima susigrąžinti už 5 metus“, – teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Mokesčių administratorius dar laukia apie 25 tūkst. Kauno apskrities gyventojų, turinčių prievolę pateikti metinę pajamų deklaraciją, tačiau dar to nepadariusių. Iš jų daugiau nei 6 tūkst. 2015 m. individualią veiklą pagal pažymą ar su verslo liudijimų vykdžiusių gyventojų.

VMI ragina gyventojus, turinčius laikinų finansinių sunkumų kreiptis į mokesčių administratorių prašant atidėti (iki vienerių metų) arba išdėstyti mokestinių nepriemokų mokėjimo terminus.

Išsami informacija apie prašymo ir kartu su prašymu pateikiamų dokumentų tvarką yra skelbiama VMI interneto svetainėje adresu.

Prašymas ir kiti dokumentai gali būti VMI įteikti tiesiogiai, išsiųsti paštu arba naudojantis Mano VMI paslaugomis. Praėjusiais metais iš viso (ne vien dėl GPM deklaracijų) VMI leido sumokėti dalimis ar atidėti sumokėjimą 1,3 tūkst. gyventojų 5 mln. € sumai.

VMI informuoja, kad šiemet beveik 200 tūkst. gyventojų mokesčių specialistai padėjo deklaracijas užpildyti Mokesčių inspekcijoje, suteikė apie 130 tūkst. konsultacijų Mokesčių informacijos centro 1882 telefonu.

VMI primena, kad Gyventojų pajamų ir kitus mokesčius galima sumokėti visuose šalies bankuose bei kitose įstaigose. Visą sąrašą galima rasti VMI interneto svetainėje, adresu.

Mokant Gyventojų pajamų mokestį, būtina nurodyti 1441 įmokos kodą, o mokant privalomojo sveikatos draudimo įmokas – 1781 kodą.

VMI pažymi, kad vėluojantiems pateikti deklaracijas (tiems, kurie privalo tą padaryti), pirmąją savaitę mokesčių administratorius nei viename Lietuvos regione jokių baudų neskirs, tačiau  delspinigius sistemos skaičiuoja automatiškai, jos siekia 0,03 proc. mokėtinos mokesčių sumos už kiekvieną pradelstą dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA