Prie prekybos centrų skatino mesti rūkyti | Kas vyksta Kaune

Prie prekybos centrų skatino mesti rūkyti

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį keturių Kauno prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse vyko akcija „Aš nerūkau”. Jos metu, policijos ir sveikatos pareigūnai vairuotojams išdalino 400 pakabinamų automobilių kvapų.

[galerija kiek=”24″]

Akcija ragino prisminti, kad automobilių salonuose draudžiama rūkyti, kai ten yra vaikai ar besilaukiančios moterys bei atkreipė dėmesį į rūkymo žalą.

Priminė naują įstatymą

Iniciatyvą rengę Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnai apie rūkymo žalą informavo vairuotojus, esančius prekybos centrų: Savanorių pr. Hyper Maxima” ir Savas”, Pramonės pr. Maxima” ir Molas” aikštelėse.

Vairuotojams priminta apie 2015 m. liepos 1 d. įsigaliojusį Tabako, tabako gaminių bei su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio pakeitimą, kuris draudžia rūkyti automobilių salonuose, jei juose yra asmenų iki 18 metų arba besilaukiančių moterų. Draudimas galioja ir naudojant elektronines cigaretes.

Pareigūnai teigė, kad nusikaltusiems šiam įstatymui pirmiausiai taikomas įspėjimas, o vėliau numatoma 20-50 eurų baudos, o jei dar iš automobilio numetamos nuorūkos – taikoma papildoma 11-45 eurų bauda.

Akcijoje kalbintas kaunietis Gvidonas (74 m.) džiaugėsi tokia iniciatyva ir ragino kitus net nepradėti rūkyti:

Pats rūkau nuo 18 m. mano rūkymo stažas – 56 metai Jaunystėje maniau, kad tai simbolizuoja vyriškumą. Dabar bandau mesti rūkyti, bet sunkiai sekasi, geriau išvis nepradėti!”, – sakė vyriškis.

Jis tikino visada besielgiantis atsakingai ir rūkantis tik rūkymo zonose, niekada nerūko automobilyje ir jei šalia yra vaikų ar besilaukiančiųjų: Tai jau būtų viršūnė!”, – pakomentuoja.

Draudimo zonos

Kauno Centre yra daugybė zonų, kur draudžiama rūkyti: Miesto sode, šalia Kauno miesto savivaldybės pastato, Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir Prezidentūros sodeliuose, Nepriklausomybės aikštės vaikų žaidimo aikštelėje, ant Soboro laiptų, tarp Laisvės al. 85A, 87,87A 87B bei Kęstučio g. 74A pastatų.

Rūkyti negalima visų švietimo ir ugdymo įstaigų teritorijose ir prieigose, nutolusiose 20-25 m atstumu, išskyrus pilnamečius ir tik tam skirtose specialiose rūkymo zonose.

Rūkymas draudžiamas uždarose patalpose: kavinėse, baruose ir kt., nebent juose yra atskira vieta su ventiliacija. Draudimas taikomas ir viešojo transporto stotelių laukimo paviljonuose. Tokias zonas žymi informaciniai ženklai.

Kenksmingas ir pasyvus rūkymas

Pasak Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovės Monikos Straupytės, rūkant ar kvėpuojant tabako dūmais užterštu oru, į organizmą patenka nikotinas, smalkės, dervos ir dar 4 000 įvairių cheminių medžiagų. Dūmai kenkia ne tik rūkoriui, bet ir aplinkiniams.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad 1 val. pabuvus prirūkytoje patalpoje, organizmui poveikis toks, lyg būtų surūkyta 1 cigaretė.

Dažniausiai pasyviais rūkoriais tampa moterys ir vaikai. Jei rūko nėčia moteris – jos būsimas vaikas tampa priverstas pasyviai rūkyti dar besivystydamas įsčiose.

Sveikatos specialistų teigimu, jei iki 15 m. žmogus nepradėjo rūkyti – maža tikimybė, kad išvis pradės.

Rūkoriai nemenkai kenkia savo sveikatai: dažniausiai suserga kvėpavimo takų ligomis, plaučių ir gerklų vėžiu.

Mokiniai atsako teisme

Kitos Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės Linos Kleinauskienės teigimu, šiuo metu jaunuolių tarpe rūko apie 21 proc. žmonių, pastebima tendencija, kad rūkančių vaikinų mažėja, o merginų – daugėja ir yra tapę vienu iš būdų pritapti prie bendraamžių.

Jaunuolių tarpe tai tapę mados dalyku, rūkau – vadinasi esu madingas, bet tai iškreiptas požiūris”, – sakė L. Kleinauskienė.

Bendruomenės pareigūnė Rasa Zinkevičienė teigė, kad didžiausia bausmė rūkantiems mokiniams būna, kai informuojama, kad bus pranešta jų tėvams.

„Tai būna didžiausia bausmė. Ir kas seka po to? Nepilnamečius baudžia teismas, prieš teismą reikia pasiaiškinti, kodėl rūkė, o šalia sėdi tėvai, tai stipriai paveikia jaunuolius, dalis iškart meta rūkyti”, – sakė R. Zinkevičienė.

Prie akcijos šiandien aktyviai prisijungė ir nerūkantieji, iš pareigūnų gautus kvapus automobiliams jie žadėjo padovanoti rūkantiems artimiesiems ir draugams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA