25 kg numetusi kaunietė dalinasi dviem veikiančiais patarimais | Kas vyksta Kaune

25 kg numetusi kaunietė dalinasi dviem veikiančiais patarimais

delfi.lt 2016/05/01 11:25
Asmeninio archyvo nuotr.

Jei 22-ejų Aušrą Jaščemskaitę būtumėte sutikę anksčiau, būtumėte nustebinti, kaip pasikeitė merginos gyvenimas. Žalingus pokyčius, emocinius valgymus pakeitusi vegetariška mityba, papildžiusi tai sportu ir joga, šiandien kaunietė džiaugėsi sudeginusi beveik 25 kilogramus. Tačiau pokyčių kelias, jos teigimu, buvo ilgas ir duobėtas.

Studentės gyvenimas apsivertė prieš 4 mėnesius. Anksčiau buvusi tiesiog paprasta, linksmybes mėgstanti studentė, dabar Aušra vos spėja vaikščioti į seminarus saviugdos tema („nes labai įdomu pažinti save“).

„Kas paskatino keistis? Vaikystėje visada buvau aktyvi, visur pirma, tačiau sulaukus 15-os tapau tiek savo, tiek tėvų košmaru: vakarėliai, vaikinai, praleistos pamokos. Turbūt nenuostabu, kad ėmė kankinti panikos priepuoliai, depresija. Pradėjau gerti antidepresantus ir raminamuosius. Dėl jų priaugau pirmus savo 10 kg, o savijauta pablogėjo. Tai slėpiau po studijomis universitete, naktiniais klubais, vakarėliais, alkoholio. Vėl bam – 15 kilogramų. Pasijutau nelaiminga kaip niekada.

Tokioje būsenoje išgyvenau iki gruodžio. Beveik kasnakt verkdavau, nes jaučiausi nelaiminga dėl išvaizdos ir savo savijautos, būdavo gėda visur, net parduotuvėje į mane pažiūrėjus žmogui, galvodavau, kad mintyse jis mane peikia, mano, kokia aš apsileidus. Taip ir atėjo diena keistis“, – pasakojo mergina.

Jos teigimu, imtis pokyčių buvo sunku, nes nuo kiekvienos minties, kad esanti stora, ji dar labiau prisikimšdavo.

„Tad kartą po bemiegės, ašaromis nuklotos nakties iš karto parašiau mitybos specialistui, kurį pažinojau. Buvau pas jį kartą lankiusis, bet tada neužteko jėgų tęsti pradėtą kovą su kilogramais. Jau kitą dieną vėl sėdėjau jo kabinete. Viduje kažkoks balsas sakė – eik iš čia, vis tiek neištversi, bet buvau pasiryžusi. Pamenu, tada pasakyti jo žodžiai man įstrigo giliai – esą dar porą mėnesių nieko nekeisčiau ir jau laiptais būtų sunku lipti…“, – mena mergina.

Kas svarbiau už svarstyklių skaičius

Buvo sudarytas mitybos planas. Aušra ėmė sportuoti sporto klube. Vis dar užeidavo valgymo priepuoliai, kankino nerimas, įtampa. Tada kaunietė „atrado“ jogą ir ir rebefingą (giluminį cirkuliacinį kvėpavimą), o kartu su jais – ramybę ir laimę.

„Po pirmųjų užsiėmimų ne tik dingo noras prisikimšti, bet mečiau rūkyti, nusprendžiau visiškai nevartoti alkoholio ir gyventi sveikuolišką gyvenimą. Be mitybos specialisto Artūro, trenerės Eglės ir rebefingo bei jogos mokytojos būtų buvę sunku, tačiau su jų pagalba įgavau sparnus. Iš 112 kilogramų liko 88“, – džiaugėsi pašnekovė.

Bet ir tai – tik startas.

„Dabar jaučiuosi laisva, myliu save bei gyvenimą. Mano draugai ir aplinka pasikeitė kardinaliai, senųjų draugų nelabai sutinku, nes interesai nebesutampa. Kasdien sportuoju, maitinuosi sveikai, medituoju, darau jogą ir tai tapo mano gyvenimo būdu. Aišku, neberūkau, nevartoju alkoholio, nevalgau mėsos, nebežiūriu televizoriaus. Baigėsi ir nerimas, panikos priepuoliai, depresija. Vasarą važiuosiu į jogos mokytojų kursus. Planuoju padėti merginoms kaip aš – kurios patyrė tai, kas kankino ir mane“, – teigė Aušra.

Idealus svoris, pasak pašnekovės, galėtų būti 70 kilogramų, tačiau ne skaičiai dabar svarbiausia.

„Labiausiai džiugina tai, kad tapau naujas žmogus. Senosios Aušros nebėra“, – su šypsena reziumavo mergina.

Pavyko iš antro bandymo

Keisti įpročius Aušrai padėjo sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta. Jis mena, kad pradžia išties nebuvusi lengva.

„Pirmąkart susitikus Aušra svėrė išties nemažai. Konsultacijų metu stengiausi išsiaiškinti jos gyvenimo ritmą, įpročius. Supratau, kad merginos gyvensenoje daug taisytinų dalykų, jau nekalbant apie mitybą.

Aušra valgydavo dažnai, vedina emocijų. Liūdesio momentus, stresą ji kompensuodavo maistu, taip pat turėjo ir žalingų įpročių. Visa tai sudarė uždarą ratą, iš kurio buvo sunku ištrūkti.

Iš pradžių daug kalbėjomės. Užsibrėžėme trumpalaikį tikslą – mitybos plano laikytis vieną mėnesį. Sudariau griežtą meniu, kuriame buvo įvairaus maisto – kad neliktum alkanas, nereikėjo pirkti specialių kulinarijos knygų. Kiekviena diena turėjo atskirą meniu, iš viso buvo 35 skirtingi valgymai per savaitę. Dar buvo atskira informacija apie prieskonius, keičiančius maisto skonį – juk ir tą pačią vištieną galime ir marinuoti, ir kepti, ir virti“, – aiškino pašnekovas.

Jo teigimu, Aušra stengėsi, tačiau šis planas ją ganėtinai apsunkino.

„Toks ir buvo mano tikslas. Po mėnesio ji trumpam „paslydo“ ir grįžo antrąkart jau šiek tiek vėl priaugusi svorio. Dabar jos mitybos planas lengvesnis. Jį sudaro trys maistinių medžiagų lentelės, suskaičiuotos kalorijos. Iš kiekvienos grafos galima rinktis skirtingas variacijas. Pavyzdžiui, vien pusryčiams buvo bent 7 variantai“, – pasakojo A. Sujeta.

Pamažu ėmė keistis Aušros mitybos įpročiai.

„Buvo daromos mažo kaloringumo intervencijos – jaunam žmogui nebūtina valgyti penkiskart per dieną. Mergina kartais per dieną turėdavo vos du valgymus. Naujausiais duomenimis, 6-8 valandų pertrauka tarp valgymų yra vertinama teigiamai – pagerėja nuotaika, energinė būsena, greičiau dega riebalai, atsiranda lengva euforija. Su šia mitybos strategija Aušra ir numetė daugiausiai kilogramų.

Paskutinis momentas – Aušra labai susidomėjo joga, mityboje atsirado vis daugiau žaliavalgiškų elementų. Rekomendavau atlikti kontrolinius kraujo tyrimus. Medikų vertinimu, hemoglobino kiekis normalus, sveikata nepašlijusi. Todėl jos meniu šiandien vegetariškas, mėsa pakeista augaliniu maistu, daug sėklų, avokadų ir pan. Taip pat griežtai nubrėžėme, kad ir ką valgyti – 2-3 valandos prieš treniruotę, po jos leidžiama pavalgyti kažką saldaus, vakare – jokių persivalgymų“, – vardijo sveikos mitybos specialistas.

Paklaustas, ar vien mityba būtų padėjusi grįžti į doros kelią, pašnekovas papurtė galvą.

„Be subalansuotos mitybos tikėtis rezultatų vien iš sporto yra naivu. Taip pat ir atvirkščiai. Kai mergina maitinosi neteisingai, kai turėjo daug žalingų įpročių, sporto kokybė nebuvo gera. Tikrų, akivaizdžių pokyčių pasieksite tik derindami abu elementus. Taip pat labai svarbu individuali mityba, atsižvelgiant į tai, ką žmogus mėgsta, kokį darbą dirba, kada eina miegoti“, – įsitikinęs A. Sujeta.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA