Atidaryta prezidento V. Adamkaus biblioteka-muziejus | Kas vyksta Kaune

Atidaryta prezidento V. Adamkaus biblioteka-muziejus

R. Tenio nuotr.

Kaune atidaryta Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka – muziejus, kviesianti lankytojus rasti paraleles tarp Prezidento gyvenimo ir šalies istorijos.

[galerija kiek=”28″]

Atidaryme dalyvavę premjeras Algirdas Butkevičius, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis bei Vytauto Didžiojo Universiteto rektorius Juozas Augutis linkėjo, kad biblioteka – muziejus taptų nauju kultūros židiniu ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje.

Kol kas – vienintelė Lietuvoje

Tokia biblioteka – muziejus Lietuvoje kol kas vienintelė ir buvo įkurta remiantis ilgamete Jungtinių Amerikos Valstijų tradicija.

Atidarymo metu eksponuojamos Prezidento praėjusių kadencijų nuotraukos, dokumentų bei apdovanojimų kolekcijos, V. Adamkaus bibliotekos bei VDU fonduose sukaupti lietuvių išeivijos dailės kūriniai.

Tačiau muziejaus Valdybos nario prof. Egidijaus Aleksandravičiaus teigimu, tai, ką dabar galima matyti ekspozicijose, tėra gairės. „Trečias aukštas yra daugiau ar mažiau kintamų ekspozicijų erdvė, kur specifika nenusistovėjusi“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė jis.

„Bet svarbiausia, kad šita erdvė tampa kilnojamų ekspozicijų mene, kadangi paveikslai kabo ant sienos, o erdvės lieka visuomenei… Kaip ir buvom, taip ir liekam absoliučiai atviri visuomenei“, – teigė profesorius.

Vieta ir laikas – simboliški

Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekai – muziejui parinkta vieta – simboliška. S. Daukanto gatvės 25-ąjame name tarpukariu veikė pirmoji Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, kurios pirmasis ministras – Augustas Voldemaras – buvo V. Adamkaus krikšto tėvas.

Muziejaus atidarymas sutampa su jubiliejumi – prezidentui V. Adamkui šįmet sukanka 90 metų.

„Tikiuosi, kad ji bus svetinga ir atvira, kad joje kiekvienas jaustųsi ne svečiu, o savu, laukiamu ir reikalingu žmogumi,“ – per atidarymo ceremoniją kalbėjo prezidentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA