Šalia draustinio įsikūrę gyventojai purtosi planų steigti autoservisą: namai nuvertės 50 proc. | Kas vyksta Kaune

Šalia draustinio įsikūrę gyventojai purtosi planų steigti autoservisą: namai nuvertės 50 proc.

Kas vyksta Kaune nuotr.

Ringaudų seniūnijos gyventojai nenori autobusų ir sunkiasvorės technikos serviso prie pat namų ir padarys viską, kad jis ten neatsirastų. Tokią poziciją antradienio vakarą Noreikiškių gyventojai išsakė susirinkę į susitikimą su servisą ten planuojančiu steigti verslininku, UAB „Tomi Tours“ vadovu Algiu Brazioniu ir šio objekto poveikio visuomenės sveikatai vertinimo dokumentus rengusiais UAB „Infraplanas“ atstovais.

Šiltnamių g. 15 (Noreikiškių k., Ringaudų seniūnija), gyvenamųjų namų rajone, vos 3 m nuo Kamšos botaninio – zoologinio draustinio nutolusiame sklype planuojama įrengti sunkaus transporto remonto dirbtuves su administracinėmis patalpomis.

Vertinimo ataskaitą rengę UAB „Infraplanas” ekspertai Darius Pratašius ir Lina Anisimovaitė sakė, kad šiuo metu objekte yra keletas nuo tarybinių laikų užsilikusių pastatų, jie turi komercinę paskirtį – vykdomas UAB „Tomi Tours” autobusų parkingas – statomi 8 autobusai.

Antradienį gyventojams viešai pristatytas projekto poveikio visuomenės sveikatai vertinimas sulaukė audringos, pasipiktinusių gyventojų komentarų bangos, po kurio aiškėja, kad verslininkams arba teks keisti planus, arba rasti bendrą kalbą su šalia gyvenančiomis daugiausiai jaunomis šeimomis, kurie šioje vietoje ieškojo ramybės savo gyvenimui.

Servisas šalia kiemo

Projekte rašoma, kad planuojamas objektas bus skirtas autobusų ir komercinių sunkiasvorių transporto priemonių garantiniam, pogarantiniam aptarnavimui, remontui, techninei apžiūrai, naujų detalių mažmeninei – urminei prekybai bei sandėliavimui, autobusų ir sunkaus transporto laikymui.

Poveikio vertinimo ekspertų teigimu, artimiausi namai bus visai arti – 26-27 m atstumu. O pasak gyventojos Gerdos, vienas iš serviso pastatų atsidurs beveik jos kieme – vos 3 m nuo namų tvoros.

„Kaip taip galima, jei dalis mano sklypo įeina į saugomą Kamšos draustinio teritoriją, auginame mažą vaiką, o remonto įstaiga įsikurs prieš pat nosį?!”, – emocingai teiravosi Gerda.

Tačiau, neigiamo poveikio, pasak UAB „Infraplanas” ekspertų, baimintis nederėtų: teršalams surinkti bus įrengti naftos produktų surinkimo įrenginiai, o remonto metu sukeliamo triukšmo lygis bus nevertas dėmesio.

„Technologinė serviso įranga bus pastato viduje, garso izoliacija – neviršys leistinų 55 decibelų. Triukšmo lygis už pastato sienų bus menkas ir nereikšmingas’, – sakė projekto vertinimo ekspertas Darius Pratašius.

Gyventojų teigimu, visuomenės sveikatai įvertinimo ataskaitoje daug klaustukų: esą siekiama fiktyviai sumažinti sanitarinės apsaugos zoną, šiuo metu siekiančią 100 metrų, į ataskaitą neįtrauktas vaikų darželis, neįvertinti kiti baigiami statyti bei jau pastatyti namai, tame tarpe ir Kamšos namų kvartalas.

Dirbs ištisą savaitę

D. Pratašius atskleidė, kad įrengus autoservisą, per parą dvi pamainos gebės aptarnauti iki 24 autobusų. Remonto įstaiga veiks visą savaitę nuo 6 iki 22 val.

Gyventojai piktinosi, kad į minimą teritoriją atvykstantys įmonės autobusai jau dabar kelia problemų, tad įrengus autoservisą – taps nebeįmanoma komfortiškai gyventi – gyvenamųjų namų kvartale nuolat zujs autobusai, sklis nuolatinis triukšmas, bus nesaugu į gatvę išleisti vaikus.

Žmonės pasisakė, kad jų neramina naktį įvairiu metu čia važinėjantys autobusai.

„Atvyksta 00:30 val. nakties prie įmonės vartų ir birbina su įjungtais varikliais kokias 10 minučių, laukia kol atsidarys vartai, garsas girdisi 50 m nuo mūsų namų, o kur dar į langus spiginančios autobuso šviesos”, – vienas kitam pritardami dėstė gretimų namų gyventojai.

UAB „Tomi Tours” vadovas Algis Brazionis atsakė: „Patikinu, naktį mes nedirbame, bet iš kai kurių reisų būna ir vėlyvas grįžimas, tarkim 23-24 val. tačiau kiekvienas vairuotojas turi vartų raktus, jais per 1-2 min. patenka į teritoriją. Jei tai trikdo gyventojus – įrengsime automatiškai atsidarančius vartus.”

Nuvertės namai

Teisinę sutartį su aštuoniais Ringaudų iniciatyvinės grupės gyventojais turintis ir juos renginyje atstovavęs advokatas Vygaudas Molis teigė, kad įrengus autoservisą šioje vietoje, aplinkinių gyvenamųjų namų kainos iškart nukris perpus.

„Pastačius šį autoservisą, gyventojų namai nuvertėtų 50 proc. ir taptų neparduodami. Kauno rajono savivaldybė padarė nesąmonę, kad „įkalė” komercinės paskirties pastatus: turėjo palikti gyvenamosios.”

Jam pritarė ir UAB „Infraplanas“ vykdančioji direktorė Aušra Švarplienė, teigusi, kad galbūt buvo padaryta klaida, šalia gyvenamųjų – planuojant komercines patalpas.

Gyventoja Rasa teigė, esą niekas nepirks namo, šalia kurio ištisai važinėja vilkikai.

„Neparduosim, aš jau šiandien norėčiau parduoti, bet kas pirks?”, – klausė gyventoja Rasa, pastebėjusi, kad norimo įrengti serviso vadovas A. Brazionis su gyventojais nuo pat projekto pradžios nekomunikavo, nereagavo į pastabas.

A. Švarplienė pastebėjo, kad šiais laikais gyvenamieji namai vis dažniau atsiduria prie intensyvių gatvių, geležinkelių, o jų neigiamam poveikiui mažinti naudojamos specialios priemonės.

„Bet jų turto nuvertėjimo mechanizmo Lietuvoje niekas neskaičiuoja. Nėra kompensacinio mechanizmo, nebent verslininkai tariasi su gyventojais, tuomet atsiranda galimybė kompensacijoms”, – pridūrė.

Kreipsis į teismą

Advokatas V. Molis teigė, kad be teismų šioje situacijoje apsieita nebus.

„Turiu gyventojų įgaliojimus, kreipsimės į Kauno apygardos prokuratūrą ir STT Kauno valdybą su užklausa – ar nebuvo pažeistas viešasis interesas.”

Pasak advokato, jei įsijungs teismai, projektas nebus įgyvendintas. Bus pradėta bylinėtis, esą 1-3 m. laikotarpiu seks areštas, bus skirtos laikinosios apsaugos priemonės.

303 ringaudiškiai, gyvenantys 500 m atstumu nuo objekto pasirašė peticiją, kad nenori šių dirbtuvių.

Taip pat išsiųsti oficialūs raštai Kauno rajono merui, Kauno rajono urbanistikos skyriaus vadovui, Kauno rajono aplinkos skyriaus vadovui ir kt. Gyventojai pasigedo Ringaudų seniūno balso, kovojant už gyventojų interesus.

Susirinkime dalyvavęs Kauno r. savivaldybės Aplinkos skyriaus atstovas teigė, kad gavus gyventojų informaciją, praėjusią savaitę buvo susitikta su planuojamo statyti serviso organizatoriumi ir jam pasiūlyta keisti veiklos pobūdį arba sklypą parduoti.

Savivaldybės atstovas teigė, kad savivaldybės urbanistai leidžia vykdyti komercinę veiklą gyvenvietėse, taip prisidedama prie vietinės ekonomikos: autoservise bus sukurtos 28 darbo vietos, administracijoje – dar penkios.

Atsižvelgs į gyventojus

UAB „Tomi Tours“ vadovas Algis Brazionis po susitikimo su gyventojais nebuvo kalbus ir tikino pirmiausiai norintis viską gerai apmąstyti.

„Matau žmonių nepasitenkinimą, jaučiu didelę įtampą. Tačiau noriu pažymėti, kad mes nieko nusikalstamo nedarėme.”

Pašnekovas teigė, kad reaguos į gyventojų pastabas – padarys vieną pamainą, vietoj dviejų. Tai sumažins remontuojamų autobusų kiekį iki 12 per parą. Taip pat imsis kitų pokyčių, jų detalizuoti nenorėjo.

Planų autoservisą perkelti kitur, kol kas jis neturi.

„Juk prieš tai čia buvo gamybinės paskirties pastatas, veikė baldų įmonė. Dar anksčiau, Registrų centro duomenimis, buvo įteisintos mechaninės dirbtuvės.”

Planuojamų įrengti sunkaus transporto remonto dirbtuvių su administracinėmis patalpomis poveikio visuomenės sveikatai vertinimą rengusi UAB „Infraplanas“ informuoja, kad vertinimo ataskaita skelbiama portale. Per 10 darbo dienų ringaudiškiai dar gali pateikti pastabas ir pasiūlymus.

Vėliau ši atskaita keliaus į Kauno visuomenės sveikatos centrą, galiausiai bus parengtos išvados.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA