Prezidentė vetavo Baudžiamojo kodekso pataisas, kurias kritikavo žiniasklaida | Kas vyksta Kaune

Prezidentė vetavo Baudžiamojo kodekso pataisas, kurias kritikavo žiniasklaida

BNS 2016/04/26 11:56
R.Tenio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo žiniasklaidos kritikos sulaukusias Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios numato baudžiamąją atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos atskleidimą ir viešą paskelbimą.

„Seimo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos varžo žiniasklaidos teises, apriboja visuomenės interesą bei didina teismų uždarumą. Tokios įstatymo pataisos taip pat sukurs prielaidas piktnaudžiauti neviešų posėdžių teise – ypač tais atvejais, kai bus siekiama nuo žiniasklaidos ir visuomenės nuslėpti rezonansines bylas, susijusias su viešais asmenimis“, – BNS perduotame pranešime spaudai teigė prezidentė.

Pasak jos, Seimo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos varžo žiniasklaidos teises, apriboja visuomenės interesą bei didina teismų uždarumą. Šalies vadovė sakė, kad tokios įstatymo pataisos taip pat sukurs prielaidas piktnaudžiauti neviešų posėdžių teise – ypač tais atvejais, kai bus siekiama nuo žiniasklaidos ir visuomenės nuslėpti rezonansines bylas, susijusias su viešais asmenimis.

D.Grybauskaitės teigimu, siekis kriminalizuoti bet kokios neviešo teismo posėdžio bylos medžiagos ar jos dalies viešą paskelbimą prasilenkia su teisingumu, atviros visuomenės lūkesčiais ir demokratinės valstybės principais.

„Šios Seimo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos yra netikslingos, neprisideda prie svarbiausių konstitucinių vertybių apsaugos, o priešingai – apriboja visuomenės teisę būti informuotai“, – sakė prezidentė.

Pasak jos, visuomenei turi būti sudarytos sąlygos žinoti apie teismuose nagrinėjamas bylas ir priimtus sprendimus. Europos Žmogaus Teisių Teismas savo praktikoje laikosi nuoseklios pozicijos, kad visuomenė turi teisę gauti informaciją, susijusią su teisingumo vykdymu, pabrėžiama spaudos svarba skelbiant informaciją visuomenei rūpimais klausimais ir visuomenės teisė tai žinoti.

Seimas prieš dvi savaites papildė Baudžiamąjį kodeksą straipsniu, numatančiu, kad už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą grės viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas. Už tokią veiką atsakomybė numatyta ir juridiniam asmeniui.

Baudžiamasis kodeksas šiuo metu numato atsakomybę už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą. Seimo priimtų Baudžiamojo kodekso nuostata dėl neviešos teismo medžiagos yra platesnė – atsakomybė numatoma ne tik už atskleidimą, bet ir už viešą paskelbimą. Be to, numatoma atsakomybė ir juridiniams asmenims.

Seimui priėmus pataisas, kelios dešimtys žiniasklaidos priemonių vadovų, redaktorių, žurnalistų viešai kreipėsi į prezidentę D.Grybauskaitę, prašydami pataisas vetuoti. Jie teigia, kad įstatymas gali apriboti galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudaro prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA