Kauno „Mokslo salos” architektūrinį konkursą rengs užsieniečiai | Kas vyksta Kaune

Kauno „Mokslo salos” architektūrinį konkursą rengs užsieniečiai

BNS 2016/04/26 12:35
Archyvo nuotr.

Kauno Nemuno saloje iškilti turinčio mokslo populiarinimo centro „Mokslo sala“ architektūrinį konkursą rengti savivaldybė patikėjo tarptautinius konkursus rengiančiai Didžiosios Britanijos konsultacinei firmai „Malcolm Reading Consultants“.

„Šių metų pradžioje paaiškėjo, kad Kaune bus statomas mokslo populiarinimo centras. Šiandien šiame projekte pradedame naują etapą – pradedame architektūrinį konkursą. (…) Nusprendėme neužsidaryti vien savo lietuviškoje smėlio dėžėje ir pasitelkėme partnerius, kurie yra žinomi visame pasaulyje ir kurie padės į šį projektą pritraukti garsiausius pasaulio architektus“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Tarptautinis konkursas bus anoniminis, jo pradžią planuojama paskelbti ankstyvą šių metų birželį, jis tęsis iki rugpjūčio, vertinimas vyks rugsėjį ir spalį. Firmos konsultantai sukurs konkurso kriterijus ir patars dėl vertinimo komisijos pasirinkimo bei administruos konkurso eigą.

Savivaldybė tikisi, kad garsių partnerių pasitelkimas padės sulaukti architektų iš viso pasaulio susidomėjimo. Konkursantus vertins 9 narių komisija, o jos pirmininkas bus ne lietuvis, svarstoma pasikviesti architektūros teoretikų iš Harvardo universiteto. Numatytas prizinis fondas sudaro 45 tūkst. eurų, jis bus skiriamas pirmosioms trims vietoms.

Dar 80 tūkst. eurų savivaldybė sumokės konsultantams už konsultavimą ir konkurso rengimą.

„Buvo renkamasi iš trijų tarptautinių bendrovių, bet rezultatais galime tik pasidžiaugti, dėl to, kad girdėjome ir iš užsienio architektų teigiamus atsiliepimus apie šia kompaniją“, – kalbėjo vicemeras Povilas Mačiulis.

„Šio konkurso tikslas visiems architektams sudaryti sąlygas dalyvauti: nuo geriausių ir labiausiai žinomų, iki pradedančių. Todėl konkursas yra visiškai sąžiningas ir skaidrus“, – sakė „Malcolm Reading Consultants“ projektų direktorius Davidas Hamiltonas (Deividas Hamiltonas).

Jo duomenimis, šios bendrovės rengiamuose konkursuose dalyvauja nuo 50 iki 100 dalyvių, o rekordinio 1,7 tūkst. dalyvių sulaukė jų organizuotas Guggenheimo muziejaus Helsinkyje konkursas.

„Malcolm Reading Consultants“ yra rengę tarptautinius architektūrinius konkursus įvairiems muziejams, universitetų pastatams, bibliotekoms, tarp jų – Guggenheimo muziejus Helsinkyje, Gamtos istorijos muziejus Londone, apdovanojimą pelnęs Didžiosios Britanijos paviljonas „Expo 2010“ Šanchajuje. Ši firma taip pat organizavo mokslo muziejaus ir šiuolaikinio meno muziejaus konkursus Rygoje.

Planuojama, kad mokslo populiarinimo centras Kaune pradės veikti 2018 metais. Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galėtų susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

P.Mačiulio teigimu, šiuo metu baigiamas rengti projekto finansavimo projektas, vasaros pabaigoje Kauno miesto savivaldybė kartu su Švietimo ir mokslo ministerija steigs bendrą įstaigą, kuri bus projekto įgyvendintoja.

Projekto vertė – apie 23 mln. eurų. Projektui finansuoti norima pasitelkti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA