Knyga apie tarpukario pramonės architektūrą pristatoma jos kupiname Kaune | Kas vyksta Kaune

Knyga apie tarpukario pramonės architektūrą pristatoma jos kupiname Kaune

Organizatorių nuotr.

Gegužės 2-ąją Kaune, kaip ir kituose Lietuvos miestuose, startuos tradicinė „Dizaino savaitė“.

Vienas pirmųjų jos renginių, vyksiantis pirmadienį – architektūros istorikės dr. Marijos Drėmaitės monografijos „Progreso meteoras: Progreso meteoras: Modernizacija ir pramonės architektūra Lietuvoje 1920-1940“ pristatymas. Simboliška, kad renginys – vieša paskaita ir diskusija – vyks pastate, kuris aprašomas leidyklos „Lapas“ išleistoje knygoje.

Tai – bendrovės „Pienocentras“ rūmai, esantys Laisvės alėjos ir Daukanto g. kampe.

„Kai papasakojau pažįstamiems architektams, kad rašau knygą apie pramonės architektūrą, jie ilgokai suko galvą, kas ją galėtų simbolizuoti. Tyrimų laboratorija? „Pienocentro“ rūmai Laisvės alėjoje? O gal Linkaičių ginklų fabrikas Radviliškio miškuose? Kas išliko ir ką mes apie tai žinome? Ką, be „smetoniško sviesto“ žinome apie tarpukario Lietuvos industrializaciją, ir kodėl, mano manymu, yra svarbu apie tai žinoti?“, – apie tai, kaip jos idėja buvo sutikta profesionalų rate, pasakoja knygos autorė.

„Didesnės antikomunistinės knygos nesu skaitęs – joje labai vaizdžiai pademonstruota, ko netekome po 1940-ųjų“, – taip apie leidinį jo pristatymo Vilniaus knygų mugėje kalbėjo Vilniaus Universiteto profesorius istorikas Alfredas Bumblauskas.

Dr. Marija Drėmaitė neabejoja, kad „Progreso meteoras“ bus įdomus ne tik architektams ar istorikams. Knygoje nagrinėjami ne tik pramonės architektūros pastatai, bet ir jų aplinka, pastatuose dirbusi ir juos lankiusi visuomenė ir tai, kaip modernizacija ir industrializacija atsispindėjo miestų ir kraštovaizdžio kaitoje.

„Pienocentro“ rūmai, kur gegužės 2-ąją įvyks knygos pristatymas ir diskusija autore bei VDU MF Menotyros katedros lektore dr. Jūrate Tutlyte ir KTU Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro (AUTC) vadovu dr. Vaidu Petruliu – vienas įspūdingiausių tarpukariu Laisvės alėjoje iškilusių pastatų ir vienas ryškiausių lietuviškojo funkcionalizmo pavyzdžių. Jo projekto autoriai – architektai Vytautas Landsbergis ir Karolis Reisonas. Pastaruoju metu pastate šeimininkavo KTU, šiuo metu jam, kaip ir greta esantiems buvusiems Pažangos rūmams, ieškoma pirkėjo. „Dizaino savaitės“ renginiai čia vyks iki gegužės 9-osios.

„Progreso meteoras: Progreso meteoras: Modernizacija ir pramonės architektūra Lietuvoje 1920-1940“ ištrauka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA