Pigs galios didinimas ir elektros įvedimas atokiose vietovėse | Kas vyksta Kaune

Pigs galios didinimas ir elektros įvedimas atokiose vietovėse

J. Petronio nuotr.

Nuo birželio 1 dienos keičiasi elektros įvedimo ir galios didinimo įkainiai. Esamiems bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) verslo ir privatiems klientams beveik penktadaliu (19 proc.) atpigs galios didinimas.

Elektros įvedimo įkainis taip pat mažės naujiems klientams, planuojantiems verslo plėtrą ar būsto statybas atokesnėse vietovėse, kai atstumas iki elektros tinklų taškų yra didesnis.

Naujus elektros įrenginių prijungimo prie ESO skirstomųjų tinklų įkainius ketvirtadienį patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Daugiau nei penktadaliu (22 proc.) sumažės įkainiai už nutiestą tinklo metrą privatiems ir verslo klientams, kurių naudojama leistina galia neviršija 100 kW. Daugiau nei dešimtadaliu (13 proc.) įkainiai mažės klientams, besinaudojantiems 100-500 kW galia.

Pavyzdžiui, jei naujas privatus klientas pageidautų įsirengti 8 kW galią, kai atstumas nuo prijungimo prie elektros tinklų taško iki sklypo ribos yra 100 metrų, prijungimas kainuos 587,52 euro be PVM. Tai 10,5 proc., arba 61,76 euro mažiau nei iki šiol.

Tuo tarpu galios dedamosios įkainiai didės dėl didesnio transformatorinių įrengimo poreikio ir išaugusių projektų rengimo išlaidų. Privatiems ir verslo klientams, kurių naudojama leistina galia neviršija 100 kW, įkainis už galią padidės 21 proc., o besinaudojantiems 100-500 kW – 9 proc.

„Šiemet jau sutrumpinome elektros įvedimo trukmę naujiems klientams, o nuo metų vidurio mažės galios didinimo įkainiai esamiems mūsų klientams – ir gyventojams, ir verslui. Geros žinios laukia ir tų, kurie planuoja verslo plėtrą, nekilnojamo turto vystymą ar namo statybą atokesnėse vietovėse“, – sakė ESO generalinis direktorius Liudas Liutkevičius.

Elektros įvedimo įkainiai priklauso nuo to, kokių pajėgumų nori klientas ir koks atstumas yra nuo kliento objekto iki elektros tinklų.

Greitesnis ir paprastesnis prijungimas prie elektros ir dujų tinklų yra vienas iš svarbiausių strateginių ESO tikslų. 2015 metais elektros įvedimo trukmė gyventojams sutrumpėjo 11, o verslo klientams – 14 kalendorinių dienų.

Šiuo metu privatus klientas prie skirstomųjų tinklų prijungiamas vidutiniškai per 48 dienas, kai prijungimo projektas nereikalingas – vidutiniškai per 11 dienų.

Remiantis Pasaulio banko šalių verslo sąlygų reitingo „Doing Business“ duomenimis, elektros įvedimo trukmė verslo klientams Lietuvoje pernai, palyginti su 2014 metais, trumpėjo 42 kalendorinėmis dienomis iki 95 dienų.

Šiemet šį terminą tikimasi sutrumpinti dar apie 15 dienų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA