Du trečdaliai gyventojų laukia išmaniosios elektros apskaitos | Kas vyksta Kaune

Du trečdaliai gyventojų laukia išmaniosios elektros apskaitos

Archyvo nuotr.

Naujausia Lietuvos gyventojų apklausa atskleidė, kad du trečdalius (66%) gyventojų domina galimybė išmanųjį elektros skaitiklį įsidiegti savo namų ūkyje ir taip taupyti elektros energiją bei išvengti nepatogaus skaitiklių rodmenų nurašinėjimo bei deklaravimo.

Šių metų kovą bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) užsakymu „Spinter tyrimų“ atliktas Lietuvos elektros ir dujų vartotojų vartotojiškos elgsenos tyrimas rodo, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų siekia racionaliau ir efektyviau naudoti kasdienius dujų ir elektros energijos resursus bei nuolat ieško naujų būdų, kaip būtų galima daugiau sutaupyti vartojant energiją ir kartu nekeičiant savo įprastinio gyvenimo būdo.

„Klientų noras pereiti prie išmaniosios elektros apskaitos iš tiesų džiugina, ypač atsižvelgiant į tai, kad gyventojų informuotumas apie išmaniąją apskaitą ir išmaniuosius skaitiklius dar nėra labai didelis. Jau netrukus pirmuosius išmaniuosius skaitiklius įdiegsime 3000 ESO klientų – šiomis dienomis kaip tik pradedame jų informavimą apie tai. Vasaros viduryje įrengimo darbus baigsime ir naujųjų skaitiklių turėtojai pajus visus jų teikiamus privalumus pilna apimtimi. Tikimės, kad susidomėjimas išmaniaisiais skaitikliais nuo šiol tik didės, nes pagrindinė išmaniosios elektros apskaitos paskirtis – sudaryti sąlygas klientams efektyviau taupyti energiją ir kartu savo pinigus“, – sakė ESO generalinis direktorius Liudas Liutkevičius.

Tyrimas parodė, kad kol kas tik apie 35 proc. respondentų žino apie išmaniuosius elektros ar dujų skaitiklius, kurie leidžia stebėti valandinį energijos suvartojimą, automatiškai nuskaito ir persiunčia suvartojimo duomenis ir suteikia galimybę gauti sąskaitas pagal sunaudotą energijos kiekį.

Patraukliausia išmaniosios elektros ir dujų apskaitos savybė – galimybė gauti rekomendacijas apie vartojimą ir tinkamo tarifų plano pasirinkimą (pasirinko 60 proc. respondentų). Daugiau nei pusė apklaustųjų (54 proc.) tarp patraukliausių savybių mini galimybę nenurašinėti ir nedeklaruoti rodmenų. 49 proc. visų apklaustųjų taip pat vertina galimybę gauti valandinę suvartojimo analizę ir palyginimus su praėjusiais laikotarpiais.

Lietuviai mano esantys taupūs

Trys ketvirtadaliai (73 proc.) lietuvių teigia elektros energiją savo būste naudojantys taupiai ir labiausiai tai lemia bendras lietuvių įprotis taupyti visur. Prieš metus taip teigė 75 proc. Apie 45 proc. respondentų taupyti elektrą skatina jos kaina, o 37 proc. teigia taupantys pirmiausiai siekdami tausoti gamtą ir jos išteklius. Šis rodiklis per metus išaugo labiausiai, nes anksčiau šią priežastį nurodė 15 proc.

Dažniausiai elektros energija taupoma išjungiant šviesą (89 proc.) bei naudojant energiją taupančias lemputes (87 proc.). 77 proc. gyventojų taupo pirkdami taupiai elektros energiją naudojančius prietaisus (A klasės ir aukštesnės).

30 proc. respondentų teigia, kad dar racionaliau naudoti elektros energiją juos paskatintų daugiau informacijos apie konkrečius taupymo būdus. Tarp populiariausių naudojamų – sąskaitų ir rodmenų stebėjimas: nuolat arba kartais tai daro 71 proc. visų apklaustųjų.

Šia reprezentatyvia apklausa, kurios metu apklausta 1007 gyventojai ir kurią „Spinter tyrimai“ atliko 2016 m. kovo 14 – 23 d., buvo siekiama išsiaiškinti Lietuvos elektros ir dujų vartotojų (konkrečiai – apmokančių sąskaitas) suvokimą apie išmaniąją apskaitą, galimus vartotojų lūkesčius naudojant šią technologiją bei suvartojamos elektros energijos stebėjimo bei atsiskaitymo už paslaugas įpročius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA