Prie Centrinio knygyno Kaune surengta nerimo kupina akcija | Kas vyksta Kaune

Prie Centrinio knygyno Kaune surengta nerimo kupina akcija

R. Tenio nuotr.

Je Suis Centrinis Knygynas. Taip pavadinta akcija antradienio pavakarę vyko prie Centrinio Kauno knygyno.

Ja norėta atkreipti dėmesį į knygyno likimą: pasklidus informacijai, kad Kauno miesto savivaldybė ruošiasi išnuomoti Kauno Centrinio knygyno patalpas, gyventojai pradėjo nerimauti, jog šios autentiškos Kauno vietos išvis nebeliks, o čia įsikurs dar vienas didžiųjų knygynų tinklų knygynas ar net prekybos centras.

Kauno miesto savivaldybės atstovai tikina, kad knygynas nedings, jis bus išnuomotas ir čia atsidarys naujas, šiuolaikiškas knygynas, kuriame vyks edukaciniai renginiai, knygų pristatymai, susitikimai su žinomais autoriais ir kartu bus galima išgerti kavos.

Protesto pradžioje šalia knygyno buvo pastatytos dvi konstrukcijos, ant kurių atėjusieji galėjo palikti knygų, iš jų formuota simbolinė gynybinė siena. Vėliau skaitiniai bus perduoti Vilnijos krašto bibliotekoms.

Akcijoje dalyvavo daugiau kaip 40 žmonių, dalis jų – žinomi kauniečiai: režisierius Gytis Padegimas, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė, šokio teatro „Aura“ vadovė Birutė Letukaitė, VDU prof. dr. Liudas Mažylis ir prof. dr. Dalia Kuizinienė, kultūrinio leidinio „Nemunas“ vyr. redaktoriaus pavaduotoja Gražina Viktorija Petrošienė, Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Petras Palilionis ir kiti.

Visi jie išsakė susirūpinimą Centrinio knygyno likimu ir ragino jį palikti tokį, koks yra.

Baiminasi, kad neliks autentikos

Akciją organizavę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai: Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, opozicijos lyderis Andrius Kupčinskas, Jurgita Kupčinskienė, Gediminas Žukauskas teigė, kad išnuomavus knygyną bus padaryta didžiulė žala šiai Kauno kultūros vertybei.

Baimintasi, kad Centrinis knygynas nebūtų išnuomotas ar privatizuotas ir kad jo neištiktų „Tulpės”, „Metropolio” ar kitų unikalių Laisvės alėjos vietų likimas, juolab, kad, A. Kupčinsko teigimu, knygynas pats išsilaiko ir dotacijų iš savivaldybės niekada negavo.

„Išnuomavus knygyną nebeliks smetoninės Laisvės alėjos dvasios”, – sakė A. Kupčinskas. Jis priminė, kad čia prekiaujama vietinių autorių kūriniais, kurie neprasibrauna į didžiuosius knygynus, tad po pokyčių – jiems vietos nebeliks.

A. Kupčinskas siūlė ne išnuomoti knygyną, o paskirti jam jauną, entuziastingą vadovą, kuris turėtų plačią viziją ir imtųsi modernių vadybos sprendimų.

Politikai priminė, kad Kaunas 2015 metais įtrauktas į UNESCO kūrybinių miestų sąrašą ir paskelbtas dizaino miestu, o 2022 m. Kaunas pretenduoja tapti Europos kultūros sostine, tad naikinti autentiškų kultūrinių vietų – nevertėtų.

Įžvelgė politinį atspalvį

Tuo tarpu Kauno savivaldybės atstovai tikina, kad ši akcija – vienos politinės partijos rinkimų dalis.

„Centrinio knygyno „gelbėjimo akcija“ – tai vienos partijos rinkiminis šou, o šį mitingą galima pavadinti „pseudo mitingu”, – teigė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Į tai, kad akciją rengia vienos politinės partijos atstovai dėmesį atkreipė ir Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Petras Palilionis. Jo teigimu, knygyno išlikimas turėtų rūpėti visiems, ne tik opozicijai.

„Yra politinė jėga, kuri visuomet susikuria priešus ir problemas. Labai apmaudu, kad į šitus politinius performansus įpinami žinomi miesto rašytojai”, – pridūrė S. Kairys.

Ne uždarys, o išnuomos

S. Kairys patikino, kad knygynas bus ne uždaromas, ne privatizuojamas, o išnuomojamas ir po atnaujinimo taps patrauklus šiuolaikiniam žmogui. Jis pridūrė, kad Kultūros paveldo atstovai prižiūrės architektūrą ir pastatas kardinaliai nepasikeis.

„Čia neatsiras bei batų krautuvė, nei baras, nei akinių parduotuvė”.

Jis pažymėjo: „Jei knygos iš šios vietos neperkamos, vadinasi, kažkur slypi problema.”

Kultūrininkai apgailestavo

Akcijos palaikyti susirinkę žinomi Kauno žmonės ragino išsaugoti šį autentišką knygyną.

VDU prof. dr. Liudas Mažylis: „Kaip senas kaunietis norėčiau, kad ši erdvė išliktų kokia buvo, su kuo autentiškesnėmis detalėmis. O dėl politinio atspalvio tarp renginio organizatorių – partijos turi teisę reklamuotis ir tokiomis akcijomis.”

Režisierius Gytis Padegimas: „2022 m. Kaunas pretenduoja tapti Europos kultūros sostine. Ar numatyta iki to laiko visus senosios kultūros ženklus išnaikinti ir kursime kažkokią naują zombių, mankurtų kultūrą tuščioje vietoje? Knygynas ne tik knyga, tai kaip ir senoji miesto „Spurginė“ – mūsų visų susitikimo ir buvimo kauniečiais vieta.”

Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė : „Gaila, kad Laisvės alėjoje daug ko neišsaugojome, čia daugybė batų parduotuvių, o kur istoriniai dalykai?”

Šokio teatro „Aura” vadovė Birutė Letukaitė: „Norėčiau, kad senos, unikalios Kauno vietos išliktų. Mes pasauliui įdomūs galime būti ne vienodumu, kaip atidarydami dar vieną įstaigą su knygomis ir kava, kurių pilna visur, o savo kitoniškumu. Šis knygynas tuo ir įdomus, kad neturi euroremonto, esti unikalus.”

Konkursą skelbs šįmet

Kauno miesto vicemero S. Kairio teigimu, kol kas nuomos konkursas ir sąlygos nėra paskelbti. Esą bus laukiama rimtų pasiūlymų iš potencialių nuomininkų.

Jo manymu, dabartinis knygynas neatitinka šiuolaikinio žmogaus poreikių, o savivaldybės funkcija ne „daryti verslą“, o rasti nuomininkus, kurie centrinį knygyną paverstų jaukia ir šiuolaikiška vieta.

Pasak Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Sauliaus Rimo, laimėjęs konkursą nuomininkas ne tik privalės tęsti knygyno veiklą, bet turės išsaugoti autentišką patalpų interjerą: baldus, langų formas, medines sienines lentynas, šviestuvus, knygyno kolonas ir kitą interjero apdailą.

Nuomos konkurso sąlygose numatyta dar viena svarbi sąlyga – naujiesiems šeimininkams perduoti ir visus ligšiolinius Centrinio knygyno darbuotojus.

Šiuo metu ten dirba devyni žmonės. 52 metus knygyne dirbanti jo vadovė, įvykdžiusi visas struktūrines permainas, ketina išeiti užtarnauto poilsio. Centrinio knygyno patalpų nuomos konkursą ketinama skelbti šįmet.

Kaip rodo pastarųjų ketverių metų finansinės centrinio knygyno ataskaitos, nuo 2012 metų knygynas kasmet patiria nuo 12 iki 16 tūkst. eurų siekiančius nuostolius.

Po akcijos rengėjai kvietė užsukti į Centrinį knygyną ir visiems nusipirkti po knygą bei paragino pasirašyti peticiją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA