Automobilio plovimas kieme gali blogai baigtis: teks susimokėti riebią baudą | Kas vyksta Kaune

Automobilio plovimas kieme gali blogai baigtis: teks susimokėti riebią baudą

delfi.lt 2016/04/12 13:48
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pagaliau už lango tikras pavasaris, o balandis – švarinimosi mėnuo. Automobilių mylėtojai po žiemos taip pat puola kuopti savo keturračius. Tačiau tai daryti patariama tik tam skirtose vietose – specializuotose plovyklose. Jei plausite mašiną daugiabučio kieme arba net ir nuosavo namo kieme, gresia nemažos baudos.

Skirtinguose miestuose galioja skirtingos savivaldybių tarybų patvirtintos taisyklės. Tačiau didmiesčiuose negalima plauti automobilio tam neskirtose vietose.

Dar viena įdomi tendencija – įspūdingos baudos bent jau Vilniuje ar Kaune praktiškai neskiriamos, nes dėl kiemuose plaunamų automobilių… niekas nesiskundžia.

Vilniuje gresia solidi bauda

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybės taryba yra patvirtinusi Tvarkymo ir švaros taisykles.

„Draudžiama plauti transporto priemones gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų, gyvenamųjų namų kiemuose ir kitose tam tikslui nepritaikytose ar neskirtose vietose, dulkinti, purtyti kilimėlius ar kitaip valyti transporto priemones ar atskiras jų dalis, mechanizmus“, – citavo A. Dinikis.

Atsakomybė numatyta administracinių teisės pažeidimų kodekse – įspėjimas arba bauda iki 579 eurų.

Tiesa, nubaustų sostinėje nėra. Telefonu sausio mėnesį buvo tik vienas pranešimas apie kieme plaunamą automobilį, tačiau informacija nepasitvirtino.

Kaune sankcijos švelnesnės

Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklės buvo patvirtintos 2014 metais. Jose numatytas punktas draudžiantis plauti automobilius tam neskirtose vietose. Analogiškas, kaip ir Vilniuje.

„Transporto priemones draudžiama plauti gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų, daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose ir kitose tam tikslui nepritaikytose ar neskirtose vietose. Taip pat draudžiama purtyti kilimėlius ar kitaip valyti transporto priemones ar atskiras jų dalis, mechanizmus“, – teigia Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Aleksandras Beliavičius.

Už šių taisyklių nesilaikymą taip pat numatytos baudos, tik ne tokios griežtos.

„Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas prie Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos ir Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius informavo, kad dėl šio pažeidimo 2015-2016 metais skundų negavo. Už transporto priemonių plovimą tam neskirtose vietose bauda piliečiams siekia nuo 57 iki 115 Eur“, – teigia A. Beliavičius.

Klaipėdoje dažniausiai skiriama 2 eurų bauda

Uostamiestyje, kaip ir sostinėje, gresiančios baudos taip pat didelės.

Klaipėdos savivaldybės tarybos praėjusių metų vasarą patvirtintose taisyklėse numatyta, kad plauti motorines transporto priemones, traktorius, savaeiges mašinas, eismui ne keliais skirtas transporto priemones ir priekabas yra draudžiama.

Tai reiškia, kad miesto teritorijoje automobilių negalima plauti nei daugiabučių, nei privačių namų kiemuose. O baudos už šį pažeidimą išties nemažos – nuo įspėjimo iki 579 eurų. Tačiau realybėje baudos kur kas mažesnės, nei ant popieriaus.

„Baustas yra ne vienas, tačiau turiu pasakyti, kad pirmą kartą surašomas nurodymas. Tai reiškia pusė minimalios baudos. Straipsnyje nėra minimalios baudos, todėl pagal visus nurodymus taikoma 2 eurų bauda. Antrą kartą būtų taikoma jau didesnė bauda, tačiau to daryti dar neteko“, – sako Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Marijampolės taisyklės skiriasi

Marijampolėje taisyklės kiek skiriasi nuo didmiesčių. Čia galima plauti automobilį nuosavo namo kieme.

„Marijampolės savivaldybėje plauti automobilius ne tam skirtose vietose draudžia Marijampolės savivaldybės teritorijos tvarkymo ir švaros taisyklės – gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose, kituose bendrojo naudojimo ir nuosavybės teise ar kitu teisėtu pagrindu, valdomuose žemės sklypuose draudžiama plauti transporto priemones.

Nuosavo namo kieme plauti transporto priemones galima, jei nenaudojamos aplinkai galinčios pakenkti cheminės medžiagos, jei nuotekos nesigeria į gruntą, jei nuotekos nepatenka už sklypo kuriame vykdoma veikla ribų, o patenka į nuotekoms surinkti skirtus įrenginius“, – DELFI teigė Paulius Čeponas, Marijampolės savivaldybės administracijos Ūkio departamento Aplinkos valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas.

Baudos Marijampolėje – kaip ir sostinėje ar uostamiestyje. Tačiau, kaip ir Vilniuje ar Kaune, baudų nėra skirta.

„Už miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimus numatytos nuobaudos ATPK 161 straipsnyje: įspėjimas arba bauda iki 579 eurų. Šiais metais tokio pobūdžio savivaldybės teritorijoje nenustatyta“, – teigia A. Čeponas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA