Apie panaudos sutarties nutraukimą būtina įspėti prieš tris mėnesius | Kas vyksta Kaune

Apie panaudos sutarties nutraukimą būtina įspėti prieš tris mėnesius

Močiutė man testamentu po mirties paliko butą, kuriame ji buvo leidusi gyventi laikinai mano pusbroliui. Paveldėtą butą ketinu parduoti, bet manau, kad pusbrolis išsikraustyti nesutiks. Ar galite paaiškinti, kokių veiksmų pirmiausia man reiktų imtis norint jį iškraustyti?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Iš pateiktos situacijos matyti, kad tarp Jūsų močiutės ir pusbrolio buvo susiklostę gyvenamosios patalpos panaudos santykiai, kurie tikėtina susiformavo neterminuotos žodinės sutarties pagrindu. Mirus močiutei, Jums, kaip naujajai buto savininkei, perėjo visos panaudos davėjo teisės ir pareigos (CK 6.643 straipsnio 2 dalis).

Taigi, Jūs turite teisę bet kada nutraukti jums nuosavybės teise priklausančio buto neterminuotą panaudos sutartį su panaudos gavėju (pusbroliu), tačiau apie sutarties nutraukimą privalote įspėti panaudos gavėją prieš tris mėnesius, jei sutartis nenustato kitokio termino (CK 6.642 straipsnio 1 dalis).

LR civilinis kodeksas nenustato įspėjimo dėl panaudos sutarties nutraukimo formos bei turinio reikalavimų. Todėl įspėjimo turiniui keliamas vienintelis ir būtinas reikalavimas, kad panaudos davėjas aiškiai išreikštų savo valią nutraukti sutartį žodine arba rašytine forma. Be abejonės, visuomet siūlome įspėti rašytine forma, kadangi tokiu atveju teisme bus lengviau įrodyti, jog panaudos gavėjas apie panaudos sutarties nutraukimą buvo įspėtas tinkamai ir laiku. Suėjus CK 6.642 straipsnio 1 dalyje nustatytam trijų mėnesių panaudos gavėjo įspėjimo apie neterminuotos panaudos sutarties nutraukimą terminui, panaudos sutartis pasibaigia ir panaudos gavėjas privalo išsikraustyti.

Pažymime, kad jeigu Jūsų pusbrolis nesutiks išsikelti iš patalpų savanoriškai, jums teks kreiptis į teismą su ieškiniu, reikalaujant, kad jis būtų iškeldintas teismo sprendimu, kadangi pagal LR civilinį kodeksą fizinių asmenų iškeldinimas iš gyvenamųjų patalpų yra galimas tik per teismą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” ,I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA