Dovanojant turtą, viską gerai apgalvokite | Kas vyksta Kaune

Dovanojant turtą, viską gerai apgalvokite

Pusę žemės sklypo su gyvenamuoju namu padovanojau dukteriai. Santykiai pašlijo ir dabar ji pradėjo iš manęs reikalauti leisti naudotis ½ ūkinio pastato dalimi, aiškindama, kad ši dalis ūkinio pastato jai priklauso pagal dovanojimo sutartį, nors dovanojimo sutartyje apie ūkinį pastatą net nėra užsiminta. Kam teisiškai priklauso šis ūkinis pastatas?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Ūkinis pastatas yra laikytinas savarankišku pagrindiniam daiktui tarnauti skirtu antraeiliu daiktu, kuris pagal savo savybes yra nuolat susijęs su pagrindiniu daiktu (CK 4.19 str. 1 d.). Pagal bendrąją taisyklę antraeilio daikto likimas tiesiogiai priklauso nuo pagrindinio daikto likimo, t. y. keičiantis pagrindinio daikto likimui, pvz., perleidžiant nuosavybės teisę į pagrindinį daiktą kitam asmeniui, kartu perleidžiama nuosavybės teisė ir į antraeilį daiktą, išskyrus atvejus, kai sutartyje arba įstatyme nustatyta kitaip (CK 4.14 str.).

Taigi sutartimi kito asmens nuosavybėn gali būti perleidžiamas tik pagrindinis daiktas, bet tam, kad antraeilis daiktas liktų pirminio savininko nuosavybė, tai turėtų būti konkrečiai aptarta šalių sudarytoje sutartyje. Todėl nagrinėjamu atveju, jeigu Jūs neaptarėte antraeilio daikto (ūkinio pastato) likimo pagrindinio daikto perleidimo (šiuo atveju dovanojimo) sutartyje, laikytina, kad ūkinį pastatą ištiko pagrindinio daikto likimas, t.y. šiai dieniai Jums ir Jūsų dukteriai nuosavybės teise priklauso po ½ dalį ūkinio pastato.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt
Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.
Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA