„Kino pavasarį“ pagerbs „Avinų“ režisierius | Kas vyksta Kaune

„Kino pavasarį“ pagerbs „Avinų“ režisierius

Jau ryt prasidėsiantis 21-asis „Kino pavasaris“ dviem savaitėms taps svarbiausiu kultūriniu įvykiu Lietuvoje, sutrauksiančiu maždaug 200 kino profesionalų iš įvairių pasaulio vietų. Festivalio metu vyks susitikimai su į užsienio kino režisieriais, aktoriais, scenarijų autoriais ir prodiuseriais, kurių metu jie pristatys savo darbus bei atsakys į žiūrovų klausimus.

„Kino pavasaryje“ taip pat apsilankys lietuviškų šaknų turintys kūrėjai bei trumpam į Lietuvą sugrįš užsienyje gyvenantys ir kuriantys lietuviai. Kaune festivalis vyks balandžio 1-14 d.

Pogrindinio Vakarų Berlyno 8-ojo dešimtmečio muzikinio gyvenimo fiksuotojas

Muzikinė dokumentika „Geismas ir garsas Vakarų Berlyne (1979–1989)“ („B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin (1979–1989)”) apie vibruojančią Berlyno post-punk pogrindinę muzikinę sceną papasakota pasitelkiant ilgai Berlyne gyvenusio brito muzikanto Marko Reederio išgyvenimus. Iš Londono į Vakarų Berlyną M. Reederis atvyko pamėgęs tenykštes elektronikos grupes ir palaipsniui įsiliejo į muzikinį miesto gyvenimą. Archyvinė medžiaga, paties M. Reederio, jo draugų ir pažįstamų filmuoti „namų vaizdeliai“, 8 milimetrų juostoje užfiksuoti kadrai, suvaidintos scenos ir nenutylanti muzika – meistriškai susijungia į atitraukti dėmesio neleidžiantį filmą. „Geismo ir garso Vakarų Berlyne“ pasakotojas, scenarijaus autorius ir herojus, taip pat muzikantas, muzikos prodiuseris M. Reederis atvyks į Vilnių ne vien pakalbėti apie filmą, bet ir pašokdinti atidarymo ceremonijos vakarėlio svečių.

Festivalyje – apdovanoti Islandijos režisieriai

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje svečiuosis „Kino pavasario“ atidarymo filmo „Viskas dėl šou“ („The Show of Shows“) kūrėjas Benediktas Erlingssonas – žymus Islandijos teatro aktorius, kino bei teatro režisierius ir rašytojas. B. Erlingssonas pasaulyje išgarsėjo savo debiutiniu pilnametražiu filmu „Apie arklius ir žmones“ („Of Horses and Men“). Dokumentiniame filme „Viskas dėl šou“ išvysite archyve atrastus cirko pasirodymų kadrus ir išgirsite specialiai kultinės islandų grupės „Sigur Ros“ narių sukurtą muziką.

Dar vienas islandas „Kino pavasaryje“ – nuotaikingai liūdno filmo „Avinai“ („Rams“) režisierius, scenarijaus autorius ir prodiuseris Grímuras Hákonarsonas. Izoliuotame Islandijos kalnų slėnyje filmuota juosta pasakoja šalimais gyvenančių ir jau 40 metų nebendraujančių brolių dramą. Vienišiai broliai veisia avis ir kasmet konkuruoja dėl garbingo geriausio užauginto avino apdovanojimo. Netikėtai vertingai avių veislei pradeda grėsti išnykimas, ėmus plisti grėsmingai epidemijai. Norint ją įveikti broliams vėl teks pradėti kalbėtis ir suvienyti jėgas. „Avinai“ iškovojo apdovanojimą Kanų festivalio programoje „Ypatingas žvilgsnis“, laimėjo daugiau nei 20 prizų kituose kino festivaliuose bei buvo pasiūlytas Islandijos kandidatu „Oskarui“ kaip geriausias užsienio šalies filmas.

Svečiuosis ir „Trumano“ prodiuserė

Į Vilnių atvyks pasaulio kino festivaliuose sužibėjusių filmų programos „Festivalių favoritai“ juostų atstovai. Vienas jų – Tokijaus kino festivalyje nugalėjusios ir Rio de Žaneiro kino festivalio publikos simpatijų prizo nusipelniusios biografinės dramos „Nizė – beprotybės širdis“ („Nise: the Heart of Madness) apie gydytojos Nisės da Silveira kovą prieš Brazilijos psichiatrinio gydimo sistemą režisierius Roberto Berlineris. Taip pat svečiuosis neprofesionalus aktorius ispanas Alvaro Ogalla, atlikęs pagrindinį vaidmenį juostoje „Apostatas“ („The Apostate“), kuri pasakoja apie vidutinio amžiaus krizės kamuojamą vyrą, nusprendusį atsisakyti katalikų tikėjimo ir oficialiai išbraukti savo vardą iš Bažnyčios sąrašų. Įdomu tai, jog filmas paremtas tikrais aktoriaus gyvenimo potyriais, nusprendus atsisakyti tikėjimo. Ispanų režisieriaus Cesco Gay optimistinė ir šviesi komiška drama „Trumanas“ („Truman“) fiksuoja daugelį metų nesimačiusių dviejų gerų draugų paskutinį susitikimą, žinant, kad vienam iš jų diagnozuota paskutinė vėžio stadija. San Sebastiane apdovanotą ir penkias „Goya“ premijas susirinkusį filmą „Kino pavasaryje“ pristatys viena iš prodiuserių Marta Esteban.

Programos „Kritikų pasirinkimas“ svečių įvairiapusis profesionalumas

Dvylika kino ekspertų iš 52 pasiūlytų juostų išrinko 12 geriausių filmų iš kurių sudaryta programa „Kritikų pasirinkimas“. Šiemet „Kino pavasario“ žiūrovų laukia susitikimai su išskirtinio, vieno svarbiausių 2015 metų dokumentinio filmo „Namai“ („Homeland (Iraq Year Zero)“), padalinto į dvi dalis – „Prieš žlugimą“ ir „Po mūšio“, fiksuojančio Iraką prieš ir po JAV kariuomenės invazijos 2002-aisiais metais. Bendrai šešias valandas trunkanti juosta atskleis į Vilnių balandžio 2–4 d. atvyksiančio filmo režisieriaus, scenarijaus autoriaus, operatoriaus ir prodiuserio Abbaso Fahdelio šeimos gyvenimą, šalį ištikus tragedijai. Lokarno kino festivalyje šiam filmui įteiktas „Dokumentikos aljanso“ apdovanojimas.

Ypatingai mažo biudžeto Berlyne gyvenančios mongolų kilmės režisierės ir scenarijaus autorės Uisenma Borchu drąsi debiutinė vaidybinė juosta „Nežiūrėk į mane taip“ („Don‘t Look at Me that Way“) įtrauks į dviejų itin skirtingų merginų santykių sūkurį. Festivalyje apsilankysianti Uisenma Borchu dramoje atlieka ir pagrindinį vaidmenį. Ji, kaip ir kitas garbingas festivalio svečias – mistinio filmo „Aloysas“ režisierius Tobias Nolle, vertins „Kino pavasario“ konkursinių programų filmus. „Aloysas“ šių metų Berlyno kino festivalyje įvertintas FIPRESCI kino kritikų asociacijos apdovanojimu.

Programos „Metų atradimai“ vienas iš svečių – egzotiškoje Kolumbijoje filmuotos, 2015 metais Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“ debiutinių filmų konkursą laimėjusios ir Tarptautinės kino kritikų federacijos (FIPRESCI) premiją gavusios juostos „Gimdymas“ („Delivery“) režisierius, scenarijaus autorius ir prodiuseris Martinas Mejia Rugelesas. Taip pat festivalyje bus galima susitikti su 2002 m. tragiškų įvykių Maskvos Dubrovkos teatre įkvėpto filmo „Įsibrovimas“ („Interruption“) režisierių ir scenarijaus autorių Yorgosą Zoisą.

Po pasaulį išsibarsčiusių lietuvių susibūrimas

Po festivalio programas „Lietuviai svetur“, „Lietuvių filmų premjeros“, „Studentų filmų konkursas“ bei „Trumpas konkursas“ pasklido užsienyje kiną kuriančių arba studijuojančių lietuvių bei lietuvių kilmės kino kūrėjų darbai. Kai kurie grįš, o kai kurie ir pirmą kartą atvyks į Lietuvą.

Vilniuje gimusi režisierė Vita Marija Drygas iš Ukrainos atkeliaus pristatyti savo dokumentinio filmo „Piano“, kurio centre – muzikos instrumentas, suvienijęs Euromaidano protestuotojus. Karjerą pradėjęs kaip Šarūno Barto, Audriaus Stonio, Vlado Navasaičio, Kristijono Vildžiūno operatorius, Vladas Naudžius jau daugelį metų gyvena ir dirba Nyderlanduose. Į festivalį jis atvyks pristatyti pastarojo savo darbo kine – filmuoto pasakojimo „Istorijos ateitis“ („History‘s Future“) apie atmintį praradusio vyro kelionę ieškant prarastos tapatybės. Vaidybinio, dokumentinio ir spekuliatyvios kino esė elementų turinčiame filme operatoriumi taip pat dirbo Vytautas Katkus, o vyriausiasis apšvietėjas buvo Vitalijus Kiselius. Programoje „Lietuviai svetur“ bus galima išvysti sėkmingą jaunos lietuvės Godos Letkauskaitės aktorinį debiutą kine – eksperimentinio kino režisieriaus Martino Radicho juostoje „Norfolkas“ („Norfolk“). Mergina atvyks į Vilnių ir Panevėžį pristatyti šio išskirtine atmosfera pasižyminčio filmo, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų sukūrė žymus aktorius Denisas Menochetas, suvaid inęs pienininką Quentino Tarantino filme „Negarbingi šunsnukiai“.

Programoje „Lietuvių filmų premjeros“ bus parodytas spalvingas ir novatoriškas animacinis filmas „Virsmas“ („Junction“). Festivalyje svečiuosis jo režisierius Nathanas Jurevicius – Kanadoje gyvenantis lietuvių kilmės australas režisierius. Toje pačioje programoje išvysite mediatyvų, į kasdienybes detales leidžiantį įsižiūrėti filmą „Ateljė „Rojaus drabužiai“ („Paradise Gowns“), fiksuojantį penkių Suomijos salyno gyventojų būtį. „Kino pavasaryje“ lankysis filmo režisierė Albina Griniūtė ir kompozitorius Pekka Lehti.

Drąsaus trumpametražio filmo „Paradisa“ herojus permąsto savo neseniai iširusią draugystę su vaikinu, nutrūkusius santykius su mama ir savo paties tapatybę. Į Lietuvą atvyks filmo režisierius, scenarijaus autorius ir aktorius Karolis Andriulis bei scenarijaus autorius, kompozitorius ir aktorius Uranas Apakas. Dėl geriausio studentų filmo titulo besivaržančio animacinio filmo „Šalti šaltiniai“ („Cold Springs“), pastatyto pagal Hermano Zudermano „Lietuviškas apysakas“, režisierė Giedrė Narušytė Boots taip pat užsuks į festivalį. Į savo gimtąjį miestą Vilnių iš studijų užsienyje sugrįš ir filmo „Namo“ („Back“) režisierė Gabrielė Urbonaitė bei pagrindinė vaidmens atlikėja Severija Bielskytė.

Filmų repertuarą rasite čia: 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA