Ar tėvai privalo išlaikyti dėl neįgalumo nedarbingus pilnamečius vaikus? | Kas vyksta Kaune

Ar tėvai privalo išlaikyti dėl neįgalumo nedarbingus pilnamečius vaikus?

bangorpublishing.com nuotr.

Nuo mažens sergu sunkios formos astma. Tėvas teikė išlaikymą, kol buvau nepilnamete, bet man sulaukus pilnametystės tėtis visiškai atsisako prisidėti prie mano išlaikymo. Niekur nesimokau, o darbą susirasti man praktiškai yra neįmanoma, kadangi esu nedarbinga (darbingumas 40 proc). Ar turiu kokių galimybių prisiteisti iš tėvo išlaikymą?

Į klausimą atsako advokatė Raiminda Lazauskienė:

Deja, pagal aprašytą Jūsų situaciją, įstatymas nenumato galimybės prisiteisti iš tėvo išlaikymą. Išlaikymą teismas priteisia, kol vaikas sulaukia pilnametystės, išskyrus atvejus, kai vaikas yra nedarbingas dėl neįgalumo, kuris jam nepilnamečiui nustatytas (CK 3.194 str. 3 d.). Tai reiškia, kad Jūs turėtumėte galimybę prisiteisti išlaikymą iš tėvo, jeigu būtumėte nedarbinga, dėl neįgalumo, kuris Jums būtų nustatytas dar būnant nepilnametei.

Nagrinėjamu atveju Jums yra nustatytas 40 proc. darbingumas. Vadovaujantis įstatymais, jei asmeniui nustatoma 30–55 procentų darbingumo, asmuo laikomas iš dalies darbingu, t. y. asmuo gali dirbti pagal negalios pobūdį pritaikytoje darbo vietoje arba jam nebūtina pritaikyti darbo vietos (Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo 20 str.). Iš ko seka, kad Jūs esate iš dalies darbinga, todėl Jūsų atvejis neatitinka teisės normoje nurodytai – vaiko buvo nedarbingu – sąlygai, dėl ko neturite teisės į išlaikymą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA