Įspėjimas norintiems suvalgyti rekordiškai daug margučių: bus nelabai gerai | Kas vyksta Kaune

Įspėjimas norintiems suvalgyti rekordiškai daug margučių: bus nelabai gerai

delfi.lt 2016/03/26 16:12
Kas vyksta Kaune nuotr.

Ant kiekvieno velykinio stalo privalomas atributas – margučiai. Vis dėlto išalkusiems po pasninkavimo ir pasiruošusiems savo skrandžius prikimšti šventiniais patiekalais specialistai pataria suklusti – besaikis smaguriavimas ir valgymas visko, kas išdėliota ant stalo gali turėti labai nemalonias pasekmes.

DELFI domėjosi, ką ir kokias kiekiais dėti į savo lėkštę, kad tai netaptų blogos savijautos ir sunkumo priežastimi.

Kiek kiaušinių valgyti?

Nors neabejojama, kad kiaušiniuose yra amino rūgščių, mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie, rodo moksliniai tyrimai, ne tik stiprina imunitetą, bet ir gerina smegenų bei širdies veiklą, specialistai atkreipia dėmesį, kad persivalgyti margučių tikrai nederėtų. Anot dietologės Kristinos Jastmontienės, jei norisi paragauti daugiau ant stalo esančių patiekalų, per Velykas užtenka suvalgyti ir vieną margutį.

„Iš tiesų priklauso nuo bendro konteksto. Jeigu stengsimės paragauti visko, kas ant stalo, tai tikrai per akis vieno kiaušinio. Jeigu kalbėsime apie tai, kad kitokio maisto bus valgoma minimaliai, tai gali būti ir du kiaušiniai, bet vistiek bet kokiu atveju nekalbame tris, penkis ir panašiai“, – teigia ji.

Tuo tarpu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausias veterinarijos gydytojas Jonas Stanius teigia, kad per šventes tikrai nereikėtų viršyti įprastinio suvalgomų kiaušinių kiekio. „Dažniausiai švenčių metu nereikėtų didinti tos normos, kurią vartojame kasdieniame gyvenime. Jeigu mes įprastai per savaitę suvalgome 2-3 kiaušinius, tai švenčių metu reikėtų neviršyti tos normos, nes cholesterolio ar baltymų kiekis irgi gali sukelti tam tikras pasekmes“, – DELFI sakė jis.

Vaistininkai ir gydytojai pastebi, kad po švenčių padaugėja nusiskundimų dėl sutrikusio virškinimo, žmones dažnai kankina sunkumo jausmas ir viena to priežasčių esą gali būti persivalgymas kiaušiniais. Kaip rašoma „Camelia“ vaistinės išplatintame pranešime spaudai, ypatingai vienu kiaušiniu turėtų apsiriboti tie, kurie turi aukštą cholesterolio kiekį.

„Specialistų rekomenduojama norma – vienas kiaušinis per dieną, o žmonėms, turintiems aukštesnį cholesterolio kiekį, du kiaušiniai per savaitę. Suprantama, jog per Šv. Velykas gali būti sudėtinga apsiriboti vienu kiaušiniu, tačiau suvalgyti daugiau negu tris – tikrai nepatartina. Būtent persivalgymas kiaušiniais gali tapti skrandžio skausmo ar virškinimo sutrikimų priežastimi“, – pranešime spaudai cituojama vaistininkė J. Sargūnaitė.

Siūlo pasirūpinti daržovėmis

Anot DELFI kalbintų dietologių, virškinimo sutrikimai ir sunkumo jausmas gresia ir tiems, kurie yra linkę išragauti viską, kas tik stovi ant stalo. Specialisčių teigimu toks mišinys tikrai nesukels malonios organizmo reakcijos. Dietologė Evelina Pliaterytė, atkreipia dėmesį, kad pirmiausiai reikėtų atsisakyti lietuvių taip mėgstamo kiaušinių ir majonezo derinio.

„Aišku, geriau nevartoti tradicinis majonezo, kurį visi labai mėgsta. Ir šiaip reikia vengti įvairių rūkytų mėsos gaminių, nes tuomet gaunasi tokia maišalynė – ir kiaušiniai, ir majonezas, ir tuoj pat pyragas. Toks nenuoseklus visko sumaišymas tikrai yra blogai. Kiaušiniai yra tradicija, taip, mes juos paliekame, bet būtinai turi būti šviežių daržovių lėkštė, reikėtų atsisakyti visokių padažų.

Jeigu tai yra kažkoks saldus desertas, tai galbūt galima pasiruošti jį patiems, išsikepti, kad jis turėtų kuo mažiau konservantų, kuo mažiau riebių kremų ir panašiai“, – pataria pašnekovė.

Kad privalu pasirūpinti, jog ant stalo būtų žalių daržovių lėkštė antrina ir dietologo K. Jastmontienė. Anot jos, kiaušinių ir daržovių derinys gali padėti išvengti sunkumo jausmo: „Visada puikiausias derinys bus su daržovėmis. Pavyzdžiui, kiaušinis, pomidoras, agurkas ar bet koks kitas derinys. Ir visada didesnė nevirškinimo rizika, jeigu kiaušiniai bus valgomi su daug ir riebių padažų. Ir, žinoma, aišku kiekis. Jeigu suvalgysime 5 kiaušinius, tai, ko gero, nebesvarbu su kuo juos valgysime, vistiek bus nelabai gerai“.

Kiek laiko galima laikyti virtus kiaušinius?

Blogos savijautos po švenčių priežastimi gali tapti ne tik paprastas persivalgymas, bet ir rimtas apsinuodijimas maistu. Kad taip nenutiktų, teigia J. Stanius, derėtų pasirūpinti tinkamu išvirtų kiaušinių laikymų. Jei kiaušiniai laikomi tinkamoje temperatūroje, pastebi pašnekovas, grėsmės sveikatai kilti neturėtų.

„Plovimas ir dažymas pažeidžia kiaušinio paviršių, kadangi lukštas turi poras, todėl išvirtas kiaušinis yra jautresnis (mikrobams – DELFI) ar tas trynys būtų virtas kiečiau, ar minkščiau. Pagrindinis akcentas, kad reikia saugoti, jog iš aplinkos nepatektų mikroflora, todėl reikia užtikrinti tokią temperatūrą, kad nevyktų bakterijų dauginimasis. Mes rekomenduojame išvirtus kiaušinius laikyti 3-4 dienas ir jie turi būti laikomi šaldytuve, ne aukštesnėje nei 7-10 laipsnių temperatūroje“, – aiškina specialistas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad nesvarbu, kiek laiko sėdėsite prie šventinio stalo, tačiau išvirti kiaušiniai kambario temperatūroje neturėtų stovėti ilgiau nei dvi valandas, po jų kiaušinius būtina padėti į šaldytuvą.

Nors manoma, kad geriau kiaušinius virti visiškai kietai, J. Staniaus teigimu, pervirti jų taip pat nederėtų, mat tokius kiaušinius tampa sunku atskirti nuo pasenusių.

„Jeigu kiaušinis yra senas arba pervirtas trynio paviršiuje susidaro geležies sulfidas. Jeigu valgydami kiaušinį pastebime, kad trynio susilietimo paviršius su baltymu yra pažaliavęs, tai požymis, kad kiaušinis arba jau senstelėjęs, arba buvo per ilgai virtas. Jeigu kiaušiniai yra normalūs, šeimininkas turėtų nevirti kiaušinio tiek, kad net pažaliuotų trynio paviršius“, – sako jis.

Vis dėlto nors virtus kiaušinius šaldytuve galima laikyti 3-4 dienas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, jog neigiamo poveikio sveikatai grėsmė mažiausia tuomet, kai virti kiaušiniai suvartojami per 24 valandas.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA