Dėmesio: Kauno apskrityje bunda pirmosios erkės | Kas vyksta Kaune

Dėmesio: Kauno apskrityje bunda pirmosios erkės

Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centras įspėja, jog pradėjus šilti orams, pastebima, kad bunda ir pirmosios erkės. Trumpam grįžusi žiema erkių aktyvumą šiek tiek pristabdys, tačiau jau reikia atsargumo, jei mėgstate laiką leisti gamtoje.

Laimo ligą ar erkinį encefalitą nešiojantys parazitai bunda iš žiemos miego. Pastebima, jog Kauno apskrityje atšilus orams erkės suaktyvėjo. Žinoma, kelios šaltesnės dienos vėl trumpam jas padarys pasyvesnes, tačiau pakaitinus saulutei, vėl kels pavojų žmonių sveikatai.

Skaičiuojama, jog Lietuvoje aktyvusis erkių periodas paprastai būna nuo kovo mėnesio pabaigos iki lapkričio. Didžiausias erkių aktyvumas – gegužės ir rugpjūčio mėnesiais.

Kauno visuomenės sveikatos centras skelbia, kad erkės dažniausiai aptinkamos drėgnose, tamsiose, tankiose vietovėse: lapuočių ar mišriuose miškuose, miškingose vietovėse, miško pakraščiuose, laukymėse, paupiuose, pelkėtose vietovėse, kur daug brūzgynų ir krūmokšnių. Žinoma, erkių gausai didėjant jų galima aptikti ir miesto parkuose, skveruose, daugiabučių kiemų žaliose teritorijose. Erkės paprastai aukos tyko ant žolės, neaukštų krūmų, nepakildamos nuo žemės paviršiaus aukščiau 1,5 m. Erkės įsisiurbimas neskausmingas, todėl žmogus ar gyvūnas jo beveik nepajunta, tai užtikrina netrukdomą erkės maitinimąsi.

Nors erkės dar tik pradeda busti, jau skaičiuojama net 1414 Laimo ligos atvejų, užfiksuotų Kauno apskrityje. Pirmasis užsikrėtimas įvyko dar vasario pradžioje. Erkė įsisiurbė moteriai bevaikštant Kauno miesto parke, tad poilsiaujantiems gamtoje budriems išlinkti reiktų jau dabar.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistų patarimai:

• Būnant gamtoje patartina dažnai apžiūrėti save ir bendrakeleivius. Aptiktas per drabužius ropojančias erkes sunaikinti.

• Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais, viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo, kelnių klešnių apačia turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę, gobtuvą.

• Pastebėjus įsisiurbusią erkę, ją nedelsiant ištraukti. Sveikatą stebėti apie vieną mėnesį dėl pirmųjų erkių platinamų ligų požymių (paraudimas erkės įsisiurbimo vietoje, karščiavimas, galvos, sąnarių, raumenų skausmas, silpnumas), o juos pastebėjus kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Taip pat patariama tinkamai ir reguliariai prižiūrėti savo aplinką. Išvengti erkių padeda reguliariai pjaunama žolė kiemuose. Reikėtų neleisti užaugti didesnei nei 10 cm žolei. Prie erkių populiacijos mažinimo gali prisidėti ir menkaverčių krūmų kirtimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA