Įžvelgia sąmokslą: kažkas nori užgrobti įlanką ties Kauno mariomis | Kas vyksta Kaune

Įžvelgia sąmokslą: kažkas nori užgrobti įlanką ties Kauno mariomis

R. Tenio nuotr.

Šią savaitę miesto taryba iš daugiametės sporto asociacijos „Saltas“ atėmė patalpas, nors ši organizacija prisideda prie pasaulinio čempionato Lietuvoje organizavimo. Asociacijos atstovai neslepia, jog dabar nežinia, kur reikės iškelti tiek savo rankomis įrengtas dirbtuves, tiek visą inventorių. Kai kurie atstovai tikina, kad tai tik pradžia visos įlankos „užgrobimo” plane.

Ilgus metus ties „Neptūno“ įlanka stovi transformatorinę, kurią iniciatyvūs žmonės perdarė į motorinių laivų dirbtuves. Iš pradžių pastatas priklausė UAB „Kauno vandenys“, tačiau vėliau buvo perduotas Kauno savivaldybei. Šią vietą nuomojosi asociacija sporto klubas „Saltas“.

Klubas ne šiaip egzistavo popieriuje, bet aktyviai veikė, prisidėjo organizuojant aukšto lygio motorinių laivų čempionatą, kurio metu garsinamas ne tik Kauno vardas, bet taip pat ir visos Lietuvos. Praėjusiais metais Zarasuose buvo suorganizuotas Europos, o šiais metais laukia Pasaulio motorinių laivų čempionatas, tačiau dabar kai reikia išsikelti, viskas pakibo nežinioje.

„Aš asmeniškai dar oficialaus rašto negavau. Man nepatvirtino, nei kad esame iškeldinami, nei kodėl nepratęsė sutarties, todėl viskas yra pakibę ore, todėl nežinia, kur išsikelsime. Gaunasi taip, kad Kaunas iš viso nenori sporto. Su mumis bendradarbiauja kitos organizacijos, tai jos sako, kad Kaunas jų nenori, o Zarasai laukia išskėstomis rankomis ir patalpas duoda bei džiaugiasi, kad pas juos ateina sportas“, – nusivylimo neslėpė „Salto“ vadovas Vyrmantas Matulaitis.

„Su „Saltu“ baigėsi panaudos sutartis ir ji nebuvo pratęsta. Nemanome, kad vien tik patalpų klausimas sportui gali padaryti žalą. Juolab, kad su asociacija bus bendradarbiaujama ir ieškoma galimybių, kaip jai padėti organizuojant varžybas“, – atsakė Sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas.

Nutraukta sutartis dėl pažeistų sąlygų

Sutartis su sporto klubu „Saltas“ galiojo iki kovo 15 dienos. Miesto taryba pritarė sutarties dėl transformatorinės nuomos nepratęsti. Pagrindinė to priežastis – pažeistos sutarties sąlygos.

Sprendimo projekto aiškinamajame rašte rašoma, jog dėl sutarties atnaujinimo „Saltas kreipėsi“ dar metų pradžioje – sausio 13 dieną. Apžiūros metu užfiksuota, kad minimu turtu, neturėdama teisinio pagrindo, taip pat naudojasi VŠĮ „Kauno motorlaiviai“. Sutartyje numatyta, kad draudžiama išnuomoti ar kitaip perduoti naudotis turtą tretiesiems asmenims, todėl „Saltas“ pažeidė sutartį.

Vasario 25 dieną į savivaldybės Turto valdymo skyrių kreipėsi būriavimo mokyklos „Bangpūtys“ vadovas, su prašymu transformatorinę perleisti jiems. Kadangi „Saltas“ pažeidė sutartį, o „Bangpūtys“ yra savivaldybės įstaiga, tad nuspręsta, kad bus patogiau perleisti patalpas būtent jiems. Tada nereikės dalies nuomotis iš „Jachtklubo“.

Įžvelgia sąmokslą

Į portalo „Kas vyksta Kaune kreipėsi keli žmonės, susiję su Jachtklubu bei Neptūno įlanka, kurioje yra minima transformatorinė. Pirmiausia, žmonės tikino, kad „Bangpūčiui“ naujų patalpų nereikėjo, nes savose puikiai tilpdavo ir dar laisvos vietos likdavo, tačiau būriavimo atstovai tai atmetė. O taip pat paminėta, kad vadovui buvo daromas spaudimas.

„Pirma, šios patalpos yra savivaldybės, o ne tų žmonių. Tad ar apsimoka nuomoti, kai kažką nuomojame, o kažką už dyką atiduodame. Čia buvo tarybos spendimas ir mes jį vykdome. Tad čia perkelsime dalį savo įrangos ir naudosime savo reikmėms“, – patikino buriavimo mokyklos „Bangpūtys“ vadovas Rimantas Vilkas.

Apie „Salto“ situaciją informavę žmonės taip pat svarstė, ar saugu „Bangpūčio“ veiklą išplėsti per abi įlankas. Antroje, „Neptūno“ įlankoje plaukioja kateriai, tad ar saugu mokinti vaikus buriuoti, kai jie dar ant vandens neišsilaiko.

Dar vienas buriuotojas įsitikinęs, kad norima „užgrobti“ „Neptūno“ įlanką, o tai, kad čia perkeliama biudžetinės įmonės „Bangpūtys“ įranga, yra tik pradžia. Anot pašnekovo, gali būti, kad dabar čia plotą nuomojančios organizacijos bus išvarytos ir kažkas pasiliks įlanką tik sau.

Pats R. Vilkas, buriavimo mokyklos vadovas, prasitarė,kas ketinama daryti su „Neptūno“ įlanka, tačiau tai neprimena „užgrobimo“, greičiau – sistemos sutvarkymą. Pasak „Bangpūčio“ vadovo, šiuo metu įlankoje yra daug operatorių ir neaišku už ką renkami mokesčiai. Savivaldybė siekia padaryti vieną operatorių per kurį organizacijos nuomotųsi įlankos plotą, o mokesčiai keliautų į miesto biudžetą. Iš pašnekovo atsakymo buvo galima suprasti, jog įlanka neperleidžiama į privačias rankas, tiesiog savivaldybė siekia efektyviau valdyti tai, kas jai priklauso.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA