Kompiuterinis virusas „Locky” jau pakeliui į Lietuvą: pasekmės skausmingos | Kas vyksta Kaune

Kompiuterinis virusas „Locky” jau pakeliui į Lietuvą: pasekmės skausmingos

Kas vyksta Kaune nuotr.

Vos prieš keletą savaičių kompiuterių ekspertai sunerimo pastebėję iki šiol nematytą kiekį nusiskundimų apie naują virusą, kuris užšifruoja kompiuteryje esančius duomenis ir, mainais už jų iššifravimą, reikalauja tam tikro dydžio išpirkos.

Nors tiksli šio viruso, kuriam buvo duotas Locky vardas, kilmės šalis nėra žinoma, spėjama, jog už šios itin pavojingos programos slepiasi Rusijos programišiai. Tokia prielaida turi gana rimtą pagrindą, nes viena iš pirminių šio viruso funkcijų yra susijusi su kompiuterio operacinės sistemos buvimo vietos identifikavimu. Jeigu virusas atpažįsta, jog sistemos buvimo vieta yra Rytų Europa, jis akimirksniu pasišalina iš kompiuterio. Kitu atveju, pradedamas duomenų šifravimas.

Kada pasieks Lietuvą – laiko klausimas

Nuo Locky viruso jau spėjo nukentėti šimtai tūkstančių Europos, Amerikos ir Australijos gyventojų. Skaičiuojama, jog kasdien šis virusas infekuoja maždaug 90.000 kompiuterių. Nors šiuo metu Locky savo aukoms nėra išrankus, pirmą kart jis buvo pastebėtas vienos iš Holivudo ligoninių kompiuteriuose.

lockypranesimas

Mainais už užšifruotų failų “išlaisvinimą”, jos vadovybei teko sumokėti apie 17.000 JAV dolerių išpirką. Negana to, kol virusas siautėjo sistemoje, darbuotojai patyrė begales kitų nepatogumų: skubūs ligoniai turėjo būti nukreipiami į kitus medicinos punktus, o įvairūs išrašai ir kiti medicininiai duomenys buvo fiksuojami paprastu rašikliu.

Kadangi toks atvejis toli gražu nėra vienetinis, nenuostabu, jog pasaulyje kyla panika. Kada šis virusas pasieks Lietuvą – laiko klausimas, todėl kompiuterių ekspertai rekomenduoja ruoštis galimai atakai.

Žinomi būdai apsisaugoti nuo pavojingo viruso

Locky plinta elektroniniais laiškais

Kaip ir nemaža dalis kitų virusų, Locky yra platinamas elektroninių laiškų pagalba. Užkrėstas failas plinta kaip svarbaus elektroninio laiško priedas ir yra pristatomas kaip sąskaita ar kita svarbi informacija. Atidariusi šį failą, auka mato Word arba JavaScript formato dokumentą, kuris, iš tiesų, ir yra viruso nešėjas. Akivaizdu, jog užsikrėsti šiuo virusu yra labai lengva, todėl būkite atidūs ir venkite jums nežinomų asmenų siųstų el. laiškų.

Virusas yra aktyvuojamas atidarius užkrėstą dokumentą

Jeigu netyčia atsisiuntėte užkrėstą el. laiško priedą į savo kompiuterį, jūs vis dar galite išvengti Locky viruso. Vis dėl to, tam privalote kuo greičiau pašalinti Word ar JavaScript formato priedą iš sistemos.

Virusas gali būti aptinkamas antivirusinių programų pagalba

Antivirusinių programų kūrėjai nuolat atnaujina virusų duomenų bazes, todėl Locky viruso išvengti tampa vis lengviau. Norėdami turėti tvirtą užnugarį, leidžiantį drąsiai naršyti Internete, turėtumėte įsigyti patikimą antivirusinę programą. Reguliarūs antivirusinės programos atnaujinimai taip pat yra būtini, nes tik taip ji gali padėti jums atpažinti naujai pasirodančias Locky viruso atmainas.

Jus gali išgelbėti atsarginės failų kopijos

Mainais už Locky užblokuotų failų iššifravimą, auka privalo sumokėti išpirką, kuri svyruoja nuo 0.5 iki 4 Bitkoinų (184-1475 eurų). Kad to išvengtumėte, iš anksto pasirūpinkite jums svarbių failų kopijomis. Jas laikyti patariame išoriniuose diskuose, kurie yra nepasiekiami Locky virusui.

lockyrekomendacijos

Kaip jau minėjome, Locky plinta neregėtu greičiu. Galbūt Lietuva yra kitas šio viruso taikinys? Kad išvengtumėte liūdnų pasekmių ir užtikrinkitumėte savo duomenų saugumą, jau dabar atkreipkite dėmesį į savo naršymo Internete įpročius, įsigykite patikimą antivirusinę programą, ir, galbūt, jums neteks susidurti su šiuo virusu.

Daugiau apie šį virusą ir kaip jo atsikratyti, galite sužinoti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA