PVM galėtų būti sumažintas viskam | Kas vyksta Kaune

PVM galėtų būti sumažintas viskam

BNS 2016/03/17 15:39
R. Tenio nuotr.

Šiuo metu galiojantis 21 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM) galėtų būti sumažintas, sako premjeras Algirdas Butkevičius, kuris tuo pat metu nepritaria lengvatiniam 5 proc. mokesčiui pagrindiniams maisto produktams, išskyrus mėsą.

„Mano pozicija būtų tokia – vis dėlto mažinti bendrą PVM tarifą apskritai. Kol kas tai mano nuomonė,“ – Seime ketvirtadienį pareiškė premjeras.

Tačiau jis neatsako, kiek šis tarifas galėtų būti mažinamas.

„Negaliu šiandien pasakyti, kiek aš siūlau…“, – žurnalistams Seime po Vyriausybės valandos sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, standartinio PVM mažinimas priklausytų nuo mokesčių surinkimo ir šešėlinės ekonomikos lygio.

„Jeigu matysime, kad mokesčių surinkimas toliau gerėja, kad šešėlinė ekonomika mažėja, mano būtų pasiūlymas visoms prekėms ir paslaugoms sumažinti PVM tarifą, bet negaliu šiandien pasakyti, kokiu procentiniu dydžiu“, – teigė premjeras.

Jis taip pat tvirtino, kad diskusija dėl PVM mažinimo galėtų būti pradėta gegužę, kai bus aiški pirmojo ketvirčio Lietuvos makroekonominė situacija.

Tačiau A.Butkevičius pažadėjo, kad nuo 2017 metų dar bus didinamas nepamokestinamų pajamų dydis, kuris dabar siekia 200 eurų.

„Turime sudaryti sąlygas Lietuvos žmonėms, pirmiausiai tiems, kurie darbo pajamas gauna santykinai mažesnes, jiems turi būti toliau mažinama mokestinė našta darbo pajamoms – reiškia didinti NPD, ir jis bus padarytas 2017 metais, tik šiandien negaliu pasakyti kokiu procentiniu dydžiu“, – teigė premjeras.

Vyriausybė pernai gruodį nepritarė „darbiečių“ siūlymui nuo 2017 metų pradžios neapmokestinamąjį pajamų dydį prilyginti minimaliai algai.

Standartinį PVM tarifą sumažinti 2 punktais iki 19 proc. vasarį siūlė Mišrios Seimo narių grupės narys Valerijus Simulikas ir socialdemokratų frakcijos atstovas Eduardas Šablinskas. Anot jų, tai paskatintų maisto produktų bei kitų pirmo būtinumo prekių kainų mažėjimą ir dėl to išaugtų vartojimas.

Pasiūlymą tuomet kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas bei socialdemokratas Antanas Nesteckis, gana kritiškai jį vertinto ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Premjeras, kuris yra ne kartą pasisakęs prieš papildomų PVM lengvatų taikymą, šio pasiūlymo tuomet nekomentavo.

Dėl PVM tarifo sumažinimo iki 18 proc. ekonomistai ir teisininkai diskutavo ir 2014-ųjų viduryje. Tuomet siūlymą sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė – pasak jos, prioritetą reikia skirti ne atskirų mokesčių mažinimui, o socialinių problemų sprendimui.

2013 metų rudenį PVM sumažinti vienu punktu iki 20 proc. siūlė liberalsąjūdietis Petras Auštrevičius, tačiau su tuo nesutiko finansų ministras Rimantas Šadžius.

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis. Tuometinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas tik laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA