Maudynių sezonui artėjant: nuskendusių vaikų skaičių mažina plaukimo pamokos | Kas vyksta Kaune

Maudynių sezonui artėjant: nuskendusių vaikų skaičių mažina plaukimo pamokos

Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Lietuvą krečia kraupi statistika: po vasaros atostogų į mokyklos suolą nebegrįžta visa klasė mokinių. Dažniausia to priežastis – netinkamas elgesys vandenyje. Todėl būtina prieš maudynių sezoną vaikus išmokyti saugių maudynių principų.

Lietuvoje skendimo mastas yra net keliolika kartų didesnis negu Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje ar Olandijoje. Skaičiuojama, kad vasaros laikotarpiu dažniausiai nuskęsta vaikai nuo 5 iki 14 metų. Dažnai pasitaiko, kad vaikai yra neprižiūrimi prie vandens telkinių arba per mažas dėmesys skiriamas maudynių sezono pasiruošimui. Tol, kol Lietuvoje plaukimas nėra įtrauktas į mokymosi programą, specialistai pataria kuo ankščiau vaiką pradėti pratinti prie vandens ir tinkamo elgesio jame.

,,Plaukimas, tai – sveika fizinio aktyvumo forma, mažai rizikinga traumų prasme ir turinti teigiamą poveikį vaikų fizinei ir socialinei raidai. Pasaulinė sveikatos organizacija mokymą plaukti įvardija kaip išlikimo vandenyje įgūdį ir skendimų prevencijos vieną iš sąlygų“, – apie plaukimo svarbą komentavo Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentė Doc. Ilona Zuozienė.

Apie pusė Lietuvos vaikų nemoka plaukti, bet greitai prie vandens pripranta

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad aukšto ekonominio lygio šalyse, kuriose veikia vaikų mokymo plaukti ir skendimų prevencijos struktūruota sistema, skendimų mastas yra gerokai mažesnis. Pavyzdžiui, 100 tūkstančių gyventojų Lietuvoje tenka 6,627 nuskendimai, tačiau Vokietijoje – vos 0,577, Didžiojoje Britanijoje – 0,409 nuskendimų atvejai.

Mokėjimas plaukti svarbus įgūdis tam tikra prasme lemiantis žmogaus gyvenimo kokybę. Mokantys plaukti geriau jaučiasi plaukiodami baidarėmis, atostogaudami prie vandens telkinių, lankydamiesi vandens parkuose ir pan.

„Atlikusi pradinių klasių moksleivių plaukimo įgūdžių tyrimą, pastebėjau keletą esminių ypatybių: daugiau nei 20% berniukų ir net 30% mergaičių save įvertino kaip nemokančius plaukti. Tie mokiniai, kurie nurodė, jog plaukti moka, nesugebėjo įveikti ilgesnio atstumo. Visgi, noriu ir pasidžiaugti, jog per 18 plaukimo pamokų, visi tiriamieji moksleiviai sėkmingai priprato prie vandens, išmoko panardinti galvą po vandeniu, atlikti iškvėpimo pratimus ir net 90% mokinių gebėjo nuplaukti 25 metrus nugara kojomis su pavieniais rankų judesiais“, – tyrimo rezultatais dalinosi „Girstučio“ baseino vyriausioji trenerė Gintarė Grigonė.

Pasiruošimas vasarai – baseine

Kaune esantis „Girstučio“ baseinas viso sezono metu priima visus vaikus, norinčius išmokti plaukti ir taip prisideda prie kraupios statistikos mažinimo. Baseino trenerė G. Grigonė akcentuoja, jog pavasario pradžioje pradėjus mokytis plaukti dar tikrai nevėlu įgyti pagrindus ir tinkamai pasiruošti maudynių sezonui.

„Girstučio“ baseine mokytis plaukti pradeda jau 5 metų amžiaus vaikai, tačiau net ir suaugę, kurie nėra užtikrinti savo plaukimo įgūdžiais, yra laukiami tiek indvidualiose, tiek grupinėse treniruotėse. Plaukimo pagrindai ir jų tobulinimas tai yra viso gyvenimo investicija į saugumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA