Istorijos pabaiga: Kaune iš karto uždaromi du muziejai | Kas vyksta Kaune

Istorijos pabaiga: Kaune iš karto uždaromi du muziejai

R. Tenio nuotr.

Šį savaitgalį net du Kauno senamiestyje įsikūrę muziejai lankytojus įsileidžia paskutinį kartą. Jau kitą savaitę abiejų muziejų durys bus užvertos, o kur bus iškeltos ekspozicijos, lieka neaišku.

Vasario paskutinis savaitgalis yra dviem Kauno Rotušės aikštėje įsikūrusiems muziejams. Paskutines gyvavimo valandas skaičiuoja Ryšių istorijos ir Keramikos muziejai. Pirmasis uždaromas, nes pastatų kompleksą telekomunikacijų kompanija „Teo“ pardavė ir čia bus įrengti biurai. Antrąjį iš ilgamečio prieglobsčio išstūmė Kauno miesto muziejus.

Šiandien abiejuose muziejuose lankosi kauniečiai. Kai kurie nei karto nebuvo buvę minimose vietose, tad nusprendė, kad prieš uždarymą yra gera proga pamatyti, kas slepiama po muziejaus sienomis. Kiti atvirkščiai – atėjo, nes lankėsi labai seniai, tad buvo smalsu pažiūrėti, kaip viskas pasikeitė.

Ryšių istorijos muziejuje netyla telefonai

Labiau su technika susijusiame Ryšių istorijos muziejuje šiandien gausu lankytojų. Dažnas jų ne tik stebi senuosius aparatus, bet ir patys paskambina jau dabar nebenaudojamais telefonais. Gretimai pastatyti telefonai vis dar skamba. Ypač mažiesiems smalsu ne tik išgirsti skambutį, bet taip pat ir patiems surinkti numerį, nes dabar pripratę prie liečiamų ekranų, tad sukti ratukus yra tikra egzotika. Vyresniuosius muziejuje apima nostalgija.

„Buvau gal prieš kokią 20 metų. Pats muziejus šiek tiek pasikeitė, gal naujų eksponatų atsirado. Šiaip labai gaila, kad uždaro, nes aš tai buvau buvus, bet vaikai ar anūkai viso to nematę. Gaila, jei viską išmes ar išdalins privatininkams ir nieko neliks, o čia tikrai daug darbo ir lėšų įdėta. Manau, kad valdžia turėtų labiau pasistengti, kad išsaugotų mūsų ateities kartoms“, – kalbėjo su vyru į muziejų užsukusi Vilija.

Kol kas nėra aišku, kur bus padėti stambūs eksponatai, tačiau sklinda kalbos, kad miesto valdžia Ryšių istorijos muziejaus turto iš Kauno išvežti neleido. Ieškoma patalpų, kur galima būtų eksponuoti surinktas kolekcijas.

Keramikos muziejaus išsaugojimui – dirbtuvės

Visai šalia Ryšių istorijos muziejaus paskutines dienas skaičiuoja ir Keramikos muziejus. Šį muziejų nuspręsta iškeldinti iš Kauno rotušės dar praėjusiais metais, kuomet Kauno miesto muziejus iš Valančiaus gatvės buvo perkeltas į rotušę. Miesto valdžia buvo įsitikinusi, kad du muziejai po vienu stogu negali gyvuoti, tad Keramikos muziejus turės prestižinę vietą apleisti.

Šis muziejus simboliškai atsisveikina su ilgamete vieta. Paskutinės muziejaus parodos yra tarsi simboliai to, kas laukia ateityje. Savo gyvavimą Kauno rotušėje muziejus užbaigia su parodomis „Orų prognozė“, kurioje prognozuojama, kaip viskas baigsis. Taip pat kauniečius kviečia ekspozicija „Molio būsenos“, kurios tarsi kviečia pažinti nepažįstamas erdves.

Visus vasario mėnesio savaitgalius Keramikos muziejaus lankytojus pasitinka ir Vilniaus dailės akademijos studentai, kurie čia įkūrė dirbtuves. Jų tikslas – leisti žmonėms prisiliesti prie molio, nuimti stresą ir prisidėti prie muziejaus įamžinimo.

„Išgirdus, kad Keramikos muziejus užsidaro, pasiėmėm stakles ir atėjome čia ir žmones supažindiname žmones. Jie ir patys noriai pabando. Visos to esmė – Dailės akademijos sieną išpuošime žmonių padarytais ir išdegtais darbais ir sukursime lauko instaliaciją, tad prie to bus prisidėję ir paprasti žmonės“, – žiesdamas puodynę sakė studentas Jonas.

Kol kas neaišku, kur Keramikos muziejus prisiglaus. Darbuotoja sakė, kad eksponatai kraunami į sandėlius, tačiau jiems nesako, kas bus toliau, tad tenka būti nežinioje.

Abu muziejai lankytojus priims dar ir sekmadienį, o jau kitą savaitę durys bus užvertos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA