Konservatoriai pagyrė pirmąjį „Vieningo Kauno” biudžetą | Kas vyksta Kaune

Konservatoriai pagyrė pirmąjį „Vieningo Kauno” biudžetą

R. Tenio nuotr.

Antradienio rytą miesto taryba priėmė patį svarbiausią Kauno dokumentą – miesto biudžetą. Šiemet jo dydis numatytas gerokai didesnis – numatyta gauti virš 242 mln. eurų. Įdomu tai, kad šiemet nebuvo nei vieno politiko, kuris nesutiktų su miesto pinigų paskirstymu.

2016-aisiais numatyta, kad miestas surinks virš 242 mln. eurų, o išleis – daugiau kaip 307 mln. Kaunas ketina 65 mln. eurų deficitą sumažinti refinansuojant senas skolas tam, kad būtų mažesnės palūkanos. Taip pat šioje sumoje yra praėjusių metų perviršis, tad pati miesto skola šiais metais neturėtų būti labai didelė.

„Šiais metais keičiasi paskolų dinamika. Savivaldybė įpareigota suvaldyti skolas, tai yra, nepadidinti. O mes esame jas minimalizavę, tad ką daugiau dar daryti. O mūsų bankinės skolos priklausys nuo mūsų projektinės veiklos“, – aiškino Finansų ir ekonomikos skyriaus vedėjas A. Laucius.

Didžiausia dalis – švietimui

Biudžeto projekte numatyta, kad didžiausia dalis bus skiriama švietimui. Čia numatyta išleisti 46 proc. visų miesto pinigų. Kai kurie tarybos nariai prieš priimant projektą apgailestavo, kad socialinei sričiai skiriama per maža biudžeto pyrago dalis.

„Apie kokį biudžetą galime kalbėti, jei biudžetas socialiniai sričiai biudžetas sumažintas 10 proc. pagal valstybės nutarimus, šiemet padidinamas užmokestis socialiniams darbuotojams, tai apie kokius prioritetus galime kalbėti?“, – piktinosi Loreta Kudarienė.

Visgi, kiti rado ir gerų pavyzdžių miesto biudžete. Konservatorių lyderis Andrius Kupčinskas sveikino naują valdžią su tuo, kad priėmė pirmąjį savarankišką biudžetą, o jo kolegė patikino, kad svarbios investicijos į miesto plėtrą.

„Noriu pasidžiaugti, kad pusė milijono skirta konkurencijai didinti ir pritraukti pigių skrydžių kompanijas, kurios savo ruožtu pritrauks daugiau turistų į miestą, kas padidins pajamas“, – savo nuomone dalinosi tarybos narė Gintarė Skaistė.

Didelių ginčų nebūta

Miesto taryba pritarė komitetų pastaboms, nors opozicijos lyderiai tikino, kad komitetai atmetė visus frakcijų „Kitokia Lietuva“ ir TS-LDK siūlymus.

Visą Kauno biudžetą šiais metais pavyko priimti be didesnių korekcijų. Ko gero, pirmą kartą istorijoje nebuvo nei vieno tarybos nario, kuris balsuotų prieš projektą, 10 politikų susilaikė, o 30 tarybos narių nubalsavo už šiųmetinį biudžetą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA