Politikai pritarė drastiškai Kauno mokyklų pertvarkai | Kas vyksta Kaune

Politikai pritarė drastiškai Kauno mokyklų pertvarkai

R. Tenio nuotr.

Miesto taryba pritarė sprendimui dėl Kauno mokyklų reorganizacijos. Daliai mokinių teks rinktis kitas mokymosi įstaigas. Toks tarybos sprendimas sukėlė didelį mokyklų bendruomenių nepasitenkinimą.

Šiandien rytas prasidėjo nuo piketo prie Kauno miesto savivaldybės. S. Lozoraičio ir „Žiburio“ mokyklos atstovai susirinko su plakatais, taip siekiant atkreipti politikų dėmesį ir nesužlugdyti mokyklų planų. Kitos svarstomos mokyklos delegavo atstovus, deja, tai miesto valdžios nepaveikė. Pritarta mokyklų reorganizacijai, nepaisant to, kad pati Švietimo ministerija atidėjo reformos vykdymą iki 2017-tų metu rugsėjo 1-os dienos.

Pagrindinis akcentas – mokinių mažėjimas

Švietimo skyriaus vedėjo Virginijaus Mažeikos teigimu, pertvarka mieste reikalinga dėl to, kad masiškai dėl emigracijos sumažėjo žmonių. Be to, mokyklų sujungimas reikalingas tam, kad būtų išlaikyta aukštesnė kokybė, o pilnesnės klasės leistų mokytojams gauti ir orius atlyginimus, nes pedagogų alga priklauso ir nuo užimtumo bei mokinių skaičiaus klasėje. Su žmonių mažėjimo faktoriumi sutiko ir vicemerai, sakydami, kad reforma jau vykdoma ne pirmus metus, tik seniau buvo vadovaujamasi populizmu.

„Dabar kalbame tik apie kelias mokyklas, tačiau reikės kalbėti ir apie daugiau, nes mieste sumažėjo 13 tūkst. mokinių. Reikia žiūrėti į miesto visumą. Sujungus dvi mokyklas, kuriose yra apie 200 ir virš 300 mokinių, tai net nesigauna viena normali mokykla. Tai apie ką mes kalbame?“, – tikino vicemeras Povilas Mačiulis.

Mokyklų atstovai – didinama socialinė atskirtis

Kauno mokyklų, kurios buvo svarstomos tarybos posėdyje, atstovai tikino, kad valdžios siūlymas sujungti mokyklas yra netinkamas, nes neatsižvelgta į bendruomenių interesus. Be to, naujos pertvarkos atneš socialinę atskirtį tarp miesto rajonų ir mokyklų.

„Daugiafunkciu centru tapome tik 2014-aisiais, tad prašome leisti veiklą tęsti ir toliau. Tokie siūlymai didina socialinę atskirtį, ne kai kurios bendruomenės lieka be mokyklų. Nemanome, kad mūsų keli mokiniai išgelbės kitą mokyklą“, – kalbėjo Kunigaikščio Vaidoto daugiafunkcis centro atstovė.

Panašios nuomonės laikėsi ir S. Lozoraičio mokyklos bendruomenė. Ji tikino, kad Vilijampolė lieka be mokyklos. Panaši situacija ir Šančiuose. Mokyklų bendruomenės atstovai tikino, kad iš socialinės rizikos šeimų mokiniai vargu ar pasieks naują mokyklą, nes ji bus gerokai toliau. Tad tai didins socialinę atskirtį ir vieni rajonai bus pozicionuojami kaip darbininkų rajonai.

Kur mokiniai turės keliauti?

Pritarus visam sprendimo projektui dėl švietimo įstaigų reorganizacijos, kai kurios mokyklos neteks dalies mokinių. Politikai neatsižvelgė į bendruomenių pastabas spręsti problemas kitaip.

Miesto valdžia pritarė, kad V. Bacevičiaus pradinė mokykla bus prijungta prie Žaliakalnio progimnazijos, S. Lozoraičio pagrindinė mokykla prie – Jono ir Petro Vileišių mokyklos – daugiafunkcio centro, „Žiburio“ pagrindinė mokykla – prie Vaižganto progimnazijos. Pertvarkos laukia ir J. Urbšio mokyklos.

Įdomu tai, kad taryba pritarė kai kurioms mokykloms apmažinti patalpas, nors mokiniai jose ir taip netelpa.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA