Po savaitės daliai kauniečių brangs šiukšlių išvežimas | Kas vyksta Kaune

Po savaitės daliai kauniečių brangs šiukšlių išvežimas

kaunas.lt nuotr.

Likus savaitei iki naujos tvarkos įsigaliojimo, šimtai nuosavuose namuose gyvenančių kauniečių suskubo apsirūpinti nemokamais rūšiavimo konteineriais. Šie kauniečiai ne tik prisidės prie švaresnės aplinkos išsaugojimo, bet ir turės puikią galimybę sutaupyti. Tuo tarpu rūšiuoti atsisakę gyventojai nuo kovo 1-osios už jų išvežimą mokės trigubai daugiau.

Vasario pradžioje priimtas sprendimas nuosavuose namuose gyvenančius kauniečius paragino sukrusti ir pasirūpinti nemokamai dalijamais rūšiavimo konteineriais. Per šį mėnesį sutartis su „Kauno švara“ sudarė beveik 600 namų šeimininkų. Pakuotėms ir jų atliekoms skirti konteineriai pernai Kaune buvo išdalinti 22 tūkst. namų valdų. Tuomet 1,2 tūkst. gyventojų atsisakė juos pasiimti. Nemažai kauniečių, vykstant konteinerių dalyboms, nebuvo namuose.

„Atsisakydami rūšiavimo konteinerių dažnas tiesiog neatsakingai pažiūrėjo į tai, neįsigilino. Manome, kad sprendimas paakins visus dar kartą pergalvoti ir pakeisti nuomonę. Čia nėra tikslo nubausti ar pelnytis didinant kainas. Tiesiog mišrių atliekų utilizavimas yra kur kas brangesnis nei išrūšiuotų, todėl nenorintieji to daryti turėtų mokėti brangiau, kad padengtų išaugančius kaštus“, – teigė Kauno miesto tarybos Miesto ūkio ir paslaugų komiteto pirmininkas Rimantas Mikaitis.

Pasak pašnekovo, naudoti atliekų rūšiavimo konteinerius kiekvienam namų ūkiui atskirai nėra primygtinė prievolė. Nedidelių kotedžų bei daugiabučių gyventojai skundėsi neturintys pakankamai vietos dviem papildomiems konteineriams pastatyti. Taigi čia taip pat įmanomi kompromisai. Antai keletas mažesniuose būstuose įsikūrusių kauniečių susitarė vieną konteinerių komplektą pasidalinti tarp kelių kaimynų.

„Kreipėsi keli gyventojai, kurie neturi nuosavo transporto ir negali patys parsivežti konteinerių. Sutarėme, kad tokiais atvejais žmonėms geranoriškai pagelbės bendrovės „Kauno švara“ darbuotojai. Jie pakartotinai pristatys rūšiavimo konteinerių komplektus į namus. Nuosavo transporto neturintys senjorai ir kiti kauniečiai turėtų nedelsti ir su tokiais prašymais į „Kauno švarą“ kreiptis jau šiandien“, – patarė R. Mikaitis.

Bendrovės „Kauno švara“ atstovų teigimu, savo transporto priemones turintys kauniečiams tuo piktnaudžiauti nederėtų – du vienas į kitą įstatyti konteineriai nesunkiai tilps į bet kokį lengvąjį automobilį. Naujoji tvarka rūšiuojantiems ir kur kas mažiau buitinių atliekų prikaupiantiems kauniečiams leis sutaupyti. Pavyzdžiui, 140 litrų talpos buitinių atliekų konteinerius naudojantys kauniečiai galės sumažinti išvežimų skaičių iki vieno per mėnesį. Tuomet jiems teks mokėti vos 1,69 eurų per mėnesį arba 20,28 eurų per metus. Atliekų rūšiavimo konteineriai ir jų aptarnavimas žmonėms papildomai nieko nekainuoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA