Kaip ministras kokainą iš Kauno į Rusiją siuntė | Kas vyksta Kaune

Kaip ministras kokainą iš Kauno į Rusiją siuntė

Policijos pareigūnai šiais laikais dalinasi puikiai išnarpliotomis narkotikų bylomis, tačiau net ir tarpukariu, didelio mąsto nusikaltimų, į kuriuos buvo įsivėlę politikai bei kitų valstybių pasiuntiniai, netrūko.

Kaip pasakojama LRT laidoje „Istorijos detektyvai“, 1921-iais, iš atostogų užsienyje grįžęs Lietuvos karo etašė Kazys Svilas susitiko su kontržvalgybos viršininku Jonu Palavinsku ir jam pranešė, jog iš Lietuvos į pačią Rusiją traukiniais buvo gabenami milžiniški kiekiai ne maisto, kaip buvo pranešama, o sacharidas, kuris vėliau būdavo parduodamas.

Pasak Kazio Svilo, viskas buvo įteisinta kaip diplomatinė siunta, todėl pasieniečiai, esantys Lietuvoje, negalėdavo jos tikrinti. Kitaip tariant, buvo vykdomas aukščiausio mąsto nusikaltimas.

Pokalbio metu paaiškėjo, jog sovietinė valdžia apie visa tai žinojo, o trys vagonai, kurie turėjo būti pilni maisto, tuo metu stovėjo Kaune. Šie nedelsiant buvo patikrinti ir juose rasta kontrabanda.

Bylos aplinkybes ėmėsi aiškintis prokurorai, nes buvo baiminamasi didelio skandalo bei neramumų. Buvo ieškoma atsakymų į tokius klausimus kaip: „Kas sugalvojo ir vykdė šią aferą?“ „Kaip jie susiję su sovietine valdžia?“ ir, žinoma, „kokią grėsmę valstybei galėjo kelti tokia kontrabanda?“

Kadangi gabenant neleistinas prekes buvo naudojamasi diplomatine neliečiamybe, įtarimai krito ir užsienio reikalų ministerijai. Kaip buvo pasakojama laidoje, vykdant tyrimą paaiškėjo, jog viso šio plano sumanytojas buvo pats URM ministras Juozas Purickis. Tiesa, jei tikėtumėte to meto gandais, į šį skandalą buvo įsitraukę ir daugiau viešų asmenų, tokių kaip Kipras Petrauskas.

„Būtent diplomatinė neliečiamybė leido vykdyti kontrabandą tokiais kiekiais. Sovietų sąjungoje tuo metu trūko tokių prekių kaip sacharinas ar alkoholis ir juodojoje rinkoje jos kainavo nemažai, o Lietuvoje jų buvo galima įsigyti už palyginti mažą kainą.“ – konstatavo istorikas Bernardas Gailius.

Taip pat viename vagone buvo aptikta ir šiek tiek daugiau nei 4 kilogramai kokaino. Šis paketas buvo adresuotas karo atstovo padėjėjo pareigas Maskvoje einančiam Kostui Avižieniui. Tiesa, jis buvo greitai nužudytas Maskvoje, o jo mirtį supa paslaptingos aplinkybės.

Galiausiai, baudžiamoji byla buvo pradėta, o J. Purickis nušalintas iš pareigų, tačiau po kelis metus trukusių teismų, kontrabandininkai buvo išteisinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA