E. Stancikas: Kaunas yra svajonių išsipildymo miestas | Kas vyksta Kaune

E. Stancikas: Kaunas yra svajonių išsipildymo miestas

Kaunas.lt nuotr.

Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas atskleidžia, kas iš Tauragės atviliojo būtent į Kauną. Egidijus Stancikas nuoširdaus pokalbio metu patikino, kad Kaunas yra tikras svajonių išsipildymo miestas bei kitas detales apie šį miestą.

Jūsų gimtinė – Tauragė. Kas Jus atvedė į Kauno miestą?

Kai dar buvau moksleivis, su draugais mes atvažiuodavome pasivaikščioti į Kauno senamiestį, aplankyti savo bičiulių, kurie tada studijavo kunigų seminarijoje. Vakare nueidavome į vitražų galeriją sobore, o vakare – į dramos teatrą. Stebėdavome spektaklį stovėdami ant vienos kojos – tiek būdavo žmonių. Man Kaune gimė pačios gražiausios svajonės, susijusios su aktorystės pašaukimu, kurios paskui jau baigus studijas čia ir įgavo išsipildymo pagrindą. Kaunas man yra ne tik mano svajonių išsipildymo miestas, manau, kad Kaunas, bus mano viso gyvenimo miestas.

Be kokių miesto vietų neįsivaizduotumėte Kauno?

Viena man iš tokių švenčiausių Kauno vietų buvo V. Putvinskio gatvė. Kai atvykau į Kauną, ji tuomet vadinosi S. Neries gatve. Ji man buvo viena iš pačių gražiausių. Labai gaila, jog verslas ir prisitaikėliška architektūra tą gatvę labai pakeitė ir ji prarado savo romantiškumą. Taip pat galiu paminėti Trakų gatvę, kuri labai gražiai veda link Ramybės parko. Dar viena nuostabi gatvė yra Vaižganto. Kaunas turi daug romantiškų vietelių.

Kaunas yra vadinamas studentų, sporto, kultūros sostine. O su kuo jums labiausiai siejasi Kaunas?

Kaunas man siejasi su kultūra. Kaunas laimingas miestas. Vien jau laikinosios sostinės laikotarpis… Per tą laiką išgyventas istorinis momentas, čia kūrėsi labai daug kultūros įstaigų – teatras, dailė, muziejai. Be galo daug kultūros yra Kaune ir šiandien. Kaunas yra nuostabus miestas kūrybingam žmogui. Kaunas geografiškai yra labai patogioje vietoje. Dėl to čia taip ir klesti menai. O taip pat – patogi vieta universitetams. Tos dvi kolonos – kultūrinė ir akademinė – labai gražiai suartėjo į gražų bendradarbiavimą. Viso to bendro darbo vaisius- jaunas žiūrovas ir filharmonijoje, ir muzikiniame, ir mūsų teatre.

Kaip vertinate Kauno šansus tapti Europos kultūros sostine 2022 m?

Tikiu, kad taip ir bus. Labai gaila, kad tik 2022 metais, nes žiūrint iš dabartinio taško tie 2022-ieji atrodo labai toli. Manau, kad Kaunas yra pasiruošęs ir šiandien tapti Europos kultūros sostine. Vien Kauno bienalė ką reiškia. Komanda, kuri suburta Europos kultūros sostinės pasiruošimui, turi labai daug iššūkių ir drąsiai bei išmintingai juos lukštena. Tikiu, kad sulauksime šio neeilinio įvykio ir atsiversime Europai viskuo, kas yra geriausia ir gražiausia mūsų mieste.

Ko palinkėtumėte kauniečiams ir Kauno miestui ?

Kauniečiams palinkėčiau atsiverti, išeiti iš savo namų. Kiekvieną savaitgalį rasti laiko atrasti gražią vietą mieste, kuria norėtųsi pasidalinti su svečiu, atvykusiu iš kitos šalies. Taip pat – nebūti viską neigiančiais niurgzliais. Kurkime savo namus, savo aplinką, o tuo pačiu ir savo miestą. Būkime miesto šeimininkais ir ambasadoriais. Žinoma, vakarykščios dienos nepakartosime, bet Kauno gyvenimas čia ir dabar priklauso nuo mūsų. Tad nelaukime, pradėkime. Tuomet Kaunas bus tiesiog prasmingos mūsų būties nesibaigiantis spindėjimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA