Išskirtinis reportažas iš Vokietijos: kokių kainų tikėtis „Lidl“ prekybos centruose Kaune | Kas vyksta Kaune

Išskirtinis reportažas iš Vokietijos: kokių kainų tikėtis „Lidl“ prekybos centruose Kaune

Kas vyksta Kaune skaitytojo Sauliaus nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“, matydamas didelį kauniečių susidomėjimą „Lidl“ prekybos centru, veikiančiu 27-ose pasaulio šalyse, artėjant jo atidarymui Lietuvoje, pasidomėjo, kokiomis prekėmis ir kainomis šis prekybos tinklas vilioja savo pirkėjus Vokietijoje. Tiesa, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad būtiniausiems maisto produktams Vokietijoje taikomas lengvatinis 7% pridėtinės vertės mokesčio tarifas, kai Lietuvoje jis siekia 21%. Standartinis PVM Vokietijoje – 19%.

Kaip pagrindinį skirtumą nuo kitų prekybos centrų „Lidl“ lankytojai įvardina žinomų prekės ženklų alternatyvas, kurių kainos – ženkliai mažesnės nei mums puikiai pažįstamos prekės. Tiesa, klientai pastebi, kad minėtos pigesnės prekės dažnai nenusileidžia savo kokybe, tačiau yra net dvigubai pigesnės.

Šioje publikacijoje pabandysime apžvelgti akį patraukusias kainas ir palyginsime jas su žinomų prekės ženklų kainodara.

Daržovių ir vaisų skyrius – kitoks nei daugelyje parduotuvių

Pirma, į ką norisi atkreipti dėmesį, tai daržovių ir vaisių skyrius. Tai vienas iš skyrių, dėl kurių klientai ateina į „Lidl“ parduotuves, nes daržovės čia visada šviežios.

Maždaug 70 % daržovių ir vaisių yra gaunamos šviežios kiekvieną rytą. Užsakymai į parduotuves daromi taip, kad vakare liktų kuo mažiau nenupirktų produktų. Tai ko gero, pagrindinis skirtumas nuo didžiųjų prekybos centrų, kurie daržoves ir vaisius vakarais pakuoja ir veža į šaldytuvus, kad jie taip greitai negestų.

Prekybos centruose „Lidl“, likus kelioms valandoms iki parduotuvės uždarymo, nemažai daržovių parduodamos už pusę kainos, o ko neparduoda – nurašo. Taigi, neretai paskutinę darbo valandą kai kurių vaisių ir daržovių paprasčiausiai nebelieka.

Lyginant kainas su kitais prekybos centrais, jos skiriasi nedaug, tačiau nugali produktų šviežumas.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo jau dešimtmetį Vokietijoje gyvenantis ir su prekybos centrais dirbantis kaunietis Saulius, daržoves ir vaisius darbuotojai nurašinėja principu, kad jei pats nepirktum, klientas irgi nepirks. Tokios prekės iš karto išimamos iš prekybos, o šiuos estetinį vaizdą ir prekinę išvaizdą praradusius, tačiau vartojimui tinkamus produktus „Lidl“ atiduota vokiškam „Maisto bankui“, kuris skirsto maistą mažiau pasiturintiems.

Gaivieji gėrimai

Šiltuoju metų laikotarpiu, ypač vasarą, mūsų akys parduotuvių lentynose dažnai krypsta į gaiviuosius gėrimus. Prekybos centruose „Lidl“ netrūksta ir žinomų prekės ženklų, tačiau vartotojus žemos kainos skatina rinktis alternatyvas.

Nors mineralinis vanduo „Saskia“ lietuviškam „Vytautui“ mineralingumu neprilygsta, tačiau tinka daugeliui, nes galima rinktis negazuotą, silpnai gazuotą ir su normaliu gazu. 1,5 litro butelis kainuoja vos 0,19 eur. Palyginimui, per vykstančią akciją šešių butelių vandens „Vittel“ pakuotę galima įsigyti už 3 eurus (vieno butelio kaina 0,69 eur).

Lidl stalo vanduo

„Lidl“ skatina vietoje visame pasaulyje žinomos ir mėgstamos „Coca Cola“ rinktis alternatyvą „Freeway“, kurių produktų paletėje yra alternatyvų visai „Coca Cola“ linijai. Butelis pusantro litro gazuoto gėrimo kainuoja 0,39 eur, kai tuo tarpu „Coca Cola“ 1,25 litro butelis atsieis 0,89 eur.

„Freeway“ turi ir alternatyvą populiariam energetiniam gėrimui „Red Bull“. Kainos skirtumai ženklūs: „Freeway up“ skardinė kainuoja 0,25 eur, „Red Bull“ – 0,95 eur.

„Lidl“ turi savo alaus prekės ženklą

Vokietijoje „Lidl“ prekybos tinklas vartotojams siūlo itin pigų „Perlenbacher“ alų, kurio pusės litro skardinė kainuoja 0,29 eur. Pigiausia alternatyva – alus „Bittburger“, kainuojantis 0,79 eur.

Ir nors lietuviškasis „Švyturys“ džiūgauja, kad jiems pavyko pasiekti susitarimą su „Lidl“, tačiau pagal Vokietijos parduotuvių patirtį, šiame prekybos centre tikriausiai bus tik kelios šio gamintojo alaus rūšys. Taip pat, galimas variantas, kad „Švyturys“ gamins alų su „Lidl“ etiketėmis. Kaip bus iš tikrųjų ir koks asortimentas lauks Lietuvos pirkėjų, sužinosime jau netrukus, kai tik atsidarys pirmieji „Lidl“ prekybos centrai Lietuvoje.

Kavos mėgėjams siūlo pigesnį produktą

Kavos mėgėjams „Lidl“ taip pat siūlo pigesnę, bet ne blogesnę alternatyvą. „Belaroma First Class“, tinkanti ir specifiniams kavos aparatams kainuoja 3,89 eur, kai tuo tarpu analogiško kiekio pusės kilogramų „Jacobs“ pakuotė – 5,49 eur.

Bulvių traškučių alternatyva – perpus pigiau

Nors „Crusti Croc“ ir nėra tokie išvaizdūs kaip puikiai žinomi „Lays“, tačiau kas ragavo, skoniu nenusivylė. Gaminama ir „Pringles“ alternatyva, kurie yra šiek tiek storesni. Bet nugali kaina. „Pringles“ dėžutė kainuoja 2,15 eur, tuo tarpu „Crusti Croc“ – 1,09 eur.

Prieskonių ir padažų linija

„Kania“ produkcijos linijoje – ne tik kečiupas, majonezas, garstyčios, krienai, sriubų, apkepų paruoštukai, bet ir prieskoniai: įvairiausių rūšių pipirai, bazilikas, raudonėlis. Lyginant kečiupo kainas, „Heinz“ 0,4 litro butelis kainuoja 1,79 eur, tuo tarpu „Kania“ 0,5 litro pakuotė – 0,79 eur.

Lidl kečupas

Platus pigesnių ūkinių prekių pasirinkimas

Vokietijoje veikiančiuose „Lidl“ prekybos centruose galima atrasti ir didelį ūkinių prekių pasirinkimą. Kaip ir kitose prekių grupėse, čia pirkėjams siūlomi įvairios pigesnės alternatyvos.

„Florays“ prekių linijoje – gausus pasirinkimas popierinių rankšluosčių, tualetinio popieriaus, vienkartinių nosinių, servetėlių. Apart vienkartinių servetėlių „Zewa Softis“ kitų alternatyvų šiai produktų linijai nėra. Tiesa, „Florays“ vienkartinius rankšluosčius pirkėjai tiesiog graibsto. Trisluoksnių, 51 lapo keturių rulonų pakuotė kainuoja 1,35 eur, kai tuo tarpu „Zewa“ analogas kitame prekybos centre kainuoja 2,49 eur.

Stiklų valiklio „W5“ vieno litro pakuotė kainuoja 0,95 eur. Analogai kitose parduotuvėse – kone dvigubai brangesni. 30 vienetų indaplovės tablečių pakuotė atsieis 2,85 eur, tuo tarpu alternatyva – „Finnish“ 57 vnt. pakuotė kainuos 8,95 eur.

Skystas skalbiklis „Formil“, kuriuo turėtų pakakti 38 skalbimams „Lidl“ parduotuvėse kainuoja 2,99 eur, panašus produktas iš „Persil“ serijos – 5 eur.

Minkštiklio „Doussy“ kaina – taip pat itin patraukli, lyginant su kitomis alternatyvomis. 3 litrų pakuotė, kurios turėtų pakakti šimtui skalbimų, kainuoja 1,95 eur, „Lenor“, kurio užteks maždaug 40-imčiai kartų – 1,75 eur.

Minkštiklio kainos Lidl

„Cien“ kosmetikos ir kūno priežiūros linijoje – gausus šampūnų, dušo želė, muilo, plaukų dažnų, skutiklių, veido prausiklių pasirinkimas. Palyginimui: „Schauma“ šampūnas kainuoja 1,55 eur, „Cien“ linijos šampūnai – 0,85 eur. Paprastą rankų kremą įsigysite už 0,85 eur, brangesnis su priedais atsieis 1,25 eur, palyginimui „Nivea“ rankų kremas kainuoja 2,45 eur.

Kada atsidarys Lietuvoje?

Nors „Lidl“ atstovai dar neskelbia, kada Lietuvoje pradės veikti šio tinklo prekybos vietos, tačiau jau aišku, kad didysis logistikos centras Ramučiuose, kuris aptarnaus visus prekybos centrus Lietuvoje, darbą pradeda balandį.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ duomenimis, visos „Lidl“ parduotuvės Lietuvoje pradės veikti vienu metu. Preliminariai kalbama, kad atidarymo data turėtų būti birželio-liepos mėnesiais.

Kaune jau pastatytos dvi prekybos tinklo parduotuvės. Viena įsikurs Baltų prospekte, netoli Šilainių „Maximos“, kita – Šiaurės prospekte, ties „Muravos“ sankryža.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA