Kaune pradeda veikti pasieniečių būrelis | Kas vyksta Kaune

Kaune pradeda veikti pasieniečių būrelis

VSAT nuotr.

Siekiant populiarinti pasieniečio profesiją bei supažindinti mokinius su pasieniečių veikla ir šios profesijos subtilybėmis Kaune veiklą pradeda Jaunojo pasieniečio būrelis (JPB). Jo įkūrimą organizavo VSAT Vilniaus rinktinės Kauno oro uosto užkarda bendradarbiaudama su Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultetu. Jame nuo vasario 26 d. ir veiks Jaunojo pasieniečio būrelis.

Tai antras toks būrelis, įkurtas VSAT Vilniaus rinktinės iniciatyva, ir aštuntas, veiksiantis tarnybos padaliniuose.

Naujo būrelio vadovės Kauno oro uosto užkardoje tarnaujančios pasienietės Monikos Macelienės teigimu, užsiėmimų vieta, t. y. M. Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultetas, pasirinkta neatsitiktinai. Šiame fakultete veikia Valstybės sienos apsaugos katedra, čia galima rinktis teisės ir valstybės sienos apsaugos studijų programą, įgyti bakalauro laipsnį ir tapti diplomuotu pasieniečiu. Būrelio vadovės teigimu, tai sudarys galimybę JPB nariams mokytis ir susipažinti su pasieniečio profesija bei bendrauti su studijuoti šią specialybę pasirinkusiais studentais. Taip pat vienas iš svaresnių būrelio vietos pasirinkimo kriterijų buvo patogi vieta, kur įsikūręs fakultetas. Maironio gatvė yra centrinėje Kauno dalyje ir Jaunojo pasieniečio būrelio nariams bus lengvai pasiekiama iš netoliese esančių švietimo įstaigų.

„Į Jaunojo pasieniečio būrelį kviečiame 5-12 klasių mokinius, – sako M. Macelienė. – Pirmas užsiėmimas vyks vasario 26 d. 15.30 val. Viešojo saugumo fakulteto 306 auditorijoje. Tikslus adresas yra Maironio g. 27“.

Šiuo metu vykdomas aktyvus bendradarbiavimas su Kauno mokyklomis, siekiant sudominti kuo daugiau mokinių, galėsiančių įsitraukti į naujo JPB veiklą. Iš pradžių užsiėmimai planuojami 3 kartus per mėnesį. M. Macelienės teigimu, turima planų jų skaičių vėliau padidinti iki 4, t. y. po kartą per savaitę.

JPB užsiėmimų metu mokiniai bus supažindinami ne tik su teorinėmis žiniomis apie pasieniečių veiklą, bet didžiąją dalį užims ir praktiniai užsiėmimai. Mokiniai turės galimybę sužinoti, kaip pasieniečiai nuima asmenų pirštų atspaudus, kaip atliekama dokumentų patikra, kas yra pėdsekystė. Taip pat planuojami vizitai į pasienio užkardas, kad vaikai galėtų pamatyti, kaip ir kokioje aplinkoje dirba valstybės sieną saugantys pareigūnai.

Užsiėmimų metu didelis dėmesys bus skiriamas informacijai apie nusikaltimus, kuriuos užkardo pasieniečiai, ir už juos gresiančią atsakomybę. Planuojama mokinius supažindinti su prevencijos priemonėms ir statistiniais pasieniečių veiklos duomenimis. Būrelio vadovė žada, kad mokiniams neteks nuobodžiauti, nes kiekvieno užsiėmimo metu bus kalbama naujomis ir įdomiomis temomis iš pasieniečių veiklos ir gyvenimo.

Tai bus jau aštuntas VSAT padaliniuose veikiantis JPB. Iki šiol dar 4 būreliai veikia Ignalinos rinktinės ruože esančiose mokyklose, po 1 Pagėgių ir Vilniaus rinktinėse bei Pasieniečių mokykloje. Planuojama, kad artimiausiu metu tokių būrelių skaičius dar augs.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA