Kaunietis narpliojo šilumos kainas, „Kauno energija” pateikė kitus skaičius | Kas vyksta Kaune

Kaunietis narpliojo šilumos kainas, „Kauno energija” pateikė kitus skaičius

Archyvo nuotr.

AB „Kauno energija“ atstovai skelbia, jog dėl biokuro katilinių, mieste gerokai sumažėjo šilumos kaina. Tačiau kauniečiai tvirtina priešingai. Anot gyventojų, šilumos kaina kaip tik padidėjo.

Vos paskelbus informaciją apie tai, kad Kaune mažėja šilumos kaina, gyventojai suklusta. Dažnas sako, jog moka daugiau nei praėjusiais metais. Šį kartą nekalbėsime apie temperatūros skirtumus, kai viena žiema būna šiltesnė, todėl suvartojamas mažesnis kiekis ir gyventojai automatiškai moka mažiau. Aptarsime pačios kainos skirtumus, nepriklausomai nuo suvartojamo kiekio.

Šilumos kainų pokyčiai

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi kaunietis, tikindamas, kad šilumos tiekimo monopolininkė – AB „Kauno energija“ skelbia, jog šilumos kaina nuolat mažėja, tačiau jo sąskaitos rodo visai ką kitą. Gyventojas tikino, kad visi skelbimai apie sumažintą šilumos kainą tėra geras akių dūmimas.

„Spaudžiu dešinę „Kauno energijos“ ryšių su visuomene specialistams. Jie padirbėjo tikrai šauniai. Nesigilinant, gali išties atrodyti, kad viskas labai puiku, šildymo kaina iš tiesų mažesnė. Priimkim postulatą, kad šilumininkai nemeluoja, tačiau palyginus su praėjusiais metais, kaina padidėjo“, – laiške dėstė kaunietis Paulius.

Skaitytojas nepatingėjo ir pasižiūrėjo į sąskaitas, kokios šilumos kainos ten buvo nurodytos.

Paulius pateikė vieno buto šilumos kainų duomenis, kiek mokėjo už vieną kilovatvalandę:

Už 2015 m. spalį kaina buvo 4,58 euro ct/kWh

Kaina didėja. Už 2015 m. lapkritį – 5,01 euro ct/kWh

Kaina mažėja, bet vis tiek didesnė. Už 2015 m. gruodį – 4,94 euro ct/kWh

Kaina didėja, bet tai dar ne rekordas. Už 2015 m. sausį kaina yra 5,53 euro ct/kWh. Kaunietis Paulius priduria: „Ir nepamirškime, kad tai buvo pats šalčiausias mėnesis šią žiemą, tai ir taip didelės šilumos sąnaudos“.

Šilumos tiekėjai pateikia visai kitus skaičius

AB „Kauno energija“ savo internetinėje svetainėje yra skelbusi informaciją, kad šilumos kaina šį vasarį ir sausį bus gerokai mažesnė, nei buvo 2015-aisiais. Pagal įmonės informaciją, „Šilumos kaina 2016 m. vasarį, dėl AB „Kauno energija“ įvykdytų investicijų į biokuru kūrenamus šilumos gamybos šaltinius, bus 14,9 proc. mažesnė nei 2015 m. vasarį. Taip pat šilumos kaina mažėja ir lyginant su 2016 m. sausiu, sumažėjimas – 0,5 proc.“ Taip pat nustatyta, kad nuo šių metų vasario gyventojams šilumos kaina yra 6 euro centai už kilovatvalandę.

Žiūrint į gyventojo pateiktus skaičius ir tai, ką paskelbė AB „Kauno energija“ atrodo, jog šilumos kaina Kaune padidėjo – nuo 4-5 euro centų iki 6, tad nėra jokio įmonės skelbiamo šilumos kainos sumažėjimo. Visgi, šilumos tiekėjas pateikia kitus skaičius bei ragina žiūrėti į sąskaitas neapsigauti.

„Reikėtų geriau įsiskaityti. Kaina rašoma ir su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) ir be jo. 6 centai – vartotojų patogumui rašoma kaina su PVM mokesčiu, o ten, kur kaina yra 5,5 euro ct, tai be PVM. Lyginant su praėjusiais metais, 2015-tų metų sausį be PVM kaina buvo 6,57 euro ct/kWh, vasarį – 6,47 euro ct/kWh, o šiemet – už sausį – 5,53 euro ct/kWh, o už vasarį – 5,50 euro ct/kWh be PVM, tai sumažėjimas tikrai yra.

Kažkas kažką painioja, tai tikri skaičiai, kuriuos galima patikrinti. Sąskaitose vartotojai mato, kiek yra su PVM ir be jo, gal tiesiog neįsiskaito į sąskaitas“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo AB „Kauno energija“ atstovas spaudai Ūdrys Staselka.

Šiuo metu pagal Vyriausybės nutarimą, šildymui taikomas lengvatinis 9% PVM tarifas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA