Troleibusų vairuotojai surengė mitingą | Kas vyksta Kaune

Troleibusų vairuotojai surengė mitingą

R. Tenio nuotr.

Prie Kauno miesto savivaldybės išsirikiavo apie 50 troleibusų vairuotojų. Jie tikino, kad vadovai elgiasi ne pagal įstatymus ir juos engia, tuo tarpu UAB „Kauno autobusai“ tikina, kad troleibusų vairuotojai patys atsisakė geresnių sąlygų ir įkalino visą procesą teismuose.

Kauno troleibusų vairuotojai per savo išeigines stojo į mitingą. Mieste troleibusų eismas nesutriko. Mitinguojantys vairuotojai piktinosi, kad UAB „Kauno autobusai“ valdžia juos ignoruoja ir įmonę valdo lyg savo nuosavą dvarą. Labiausiai pikta, jog tie vairuotojai, kurie jau eilę metų vairuoja troleibusus, dabar priversti važinėti su senesnio modelio viešuoju transportu, nors jau užsitarnavo naujesnius troleibusus.

„Tai yra vairuotojų diskriminacija, jei žmonės po 40 metų dirba ir juos nuima nuo geresnės transporto priemonės ir duoda prasčiausią. Jei reikia tam tikros pamainos, tai būtinai padarys priešingai. Mums skaudžiausia dėl to, kad mums pasako, kad yra ir kitų norinčių su naujesne priemone važinėti, o jei pereisim į kitą profesinę sąjungą, iškart gausim tą naujesnę, o juk su ja ir važinėti lengviau“, – kalbėjo mitingo dalyvė Valentina Petraitienė.

Visoms profesinėms sąjungoms buvo pasiūlyta pasirašyti kolektyvinę sutartį, tačiau vieni atstovai įžvelgia klastą.

„Siekiame atkreipti vadovo dėmesį, kad valdant įmonę reikia vadovautis LR įstatymais, nes dabar atnaujinant kolektyvinę sutartį, iš keturių profesinių sąjungų, pasirinko sau vieną ir jai suteikti privilegijas, todėl kilo nuogąstavimas, kad yra klastojami rinkimai. Tai yra vadovo žaidimas, sakant, kad nuo daugumos kažkas priklausytų, nors pagal įstatymus, sudarant naują kolektyvinės sutarties laikotarpį, visos profesinės sąjungos turi būti įvertintos vienodai“, – tikino troleibusų vairuotojų mitingo iniciatorius profesinės sąjungos pirmininkas Petras Balčiatis.

Patys atsisakė geresnių sąlygų

Tuo tarpu UAB „Kauno autobusai“ vadovas Mindaugas Grigelis tikina, jog buvo visiems pasiūlytos tos pačios sutartys, kurios pagerintų sąlygas. 85 proc. sutiko ir mato kolektyvinės sutarties naudą, o likę 15 proc. neatsakė į kvietimą.

„Gruodžio mėnesį kreipiausi į visas profesines sąjungas su siūlymu sudaryti naują kolektyvinę sutartį, tačiau iš keturių profsąjungų, viena atrašė, kad nepasirašys su kitais ir mes pasirašėme su tais dėl rinkimų, kurie parodė iniciatyvą, o tie kurie atsisakė apskundė teismui. Dabar laukiame, ką jis nuspręs“, – kalbėjo M. Grigelis.

Pasak vadovo, kolektyvinės sutarties esmė yra tai, kad pagerinamos darbuotojų socialinės garantijos išeinant į pensiją ar kitais atvejais. Taip pat galima kalbėti apie atlyginimų kėlimą ar bendrų renginių organizavimą. M. Grigelis sako, kad tokia sutartis padeda ir darbdaviui, ir darbuotojui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA