Kauniečiai pasižymėjo: po tarptautinės vilkikų vagystės, tyrėjai pirko papildomus lagaminus įrodymams | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pasižymėjo: po tarptautinės vilkikų vagystės, tyrėjai pirko papildomus lagaminus įrodymams

R. Tenio nuotr.

Stambiausioje vilkikų ir puspriekabių vagystėje tarptautiniu mastu pasižymėjo kauniečiai. Organizuota gauja šiurpino dalį Prancūzijos, o dabar gali tekti belangėje atsėdėti iki 15 metų.

Kauno kriminalinė policija kartu su Prancūzijos žandarmerija bei Europolu metus vykdė stambią automobilių operaciją. Jos metu išaiškinta 41 vilkiko vagystė. Sulaikyta 11 asmenų, kurių didžioji dauguma yra Kauno arba Kauno rajono gyventojai.

„Šiuo metu visi įtariamieji sulaikyti ir jiems paskirtos kardomosios priemonės, o po to pagal Europos arešto orderį, bus perduoti Prancūzijai. Tai 20-50 metų asmenys, kurių dauguma kilę iš Kauno ar rajono. Tik keli asmenys mums nežinomi, kiti jau yra turėję reikalų su teisėsauga, tačiau tai nėra iš ankščiau labai pagarsėjusi grupuotė“, – komentavo Kauno apskrities kriminalinės policijos 3-iojo skyriaus viršininkas Aleksejus Gubenko.

Iš Prancūzijos teisinės pagalbos prašymas gautas dar praėjusių metų pradžioje. Bendradarbiaujant Kauno ir Tarptautinėms institucijoms buvo atsekti įtariamieji, kurie Prancūzijoje vogė vilkikus ir puspriekabes. Iš viso padaryta žala – daugiau nei 4 mln. eurų.

Vagys vilkikus vogdavo iš stovėjimo aikštelių ar didelių logistikos kompanijų. Pasak tyrėjų, spėjama, kad vilkikams buvo uždedami lietuviški numeriai, suklastojami dokumentai ir jie parduodami Rytų Europoje. Organizuotai gaujai krovinys nebuvo svarbus, jie rinkdavosi pagal vilkiko markę. Daugiausiai vogdavo „Scania“ ir „Volvo“ vilkikus.

„Nusikaltimai dažniausiai vykdavo prieš savaitgalį. Sunkvežimiai iš didelių logistikos kompanijų ar stovėjimo aikštelių. Galima sakyti, kad viena stambiausia automobilių vagysčių operacija, kurią Kauno kriminalinė policija atliko tarptautiniu mastu“, – Kauno prokuroras Virginijus Mizaras.

Tyrėjai tikina, jog atliktos kratos ir paimti daiktiniai įrodymai: telefonai, dokumentai. Pas vieną sulaikytąjį rasta 10 tūkst. grynųjų, o pas kitą – ginklas. Prokuroras juokavo, jog tyrėjams iš Prancūzijos Kauno „Akropolyje“ teko nusipirkti dar du lagaminus daiktiniams įrodymams susidėti, nes savų lagaminų neužteko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA