Prokurorai apie D. Bugavičiaus sušaudymą: yra versijos ir asmenys mūsų akiratyje | Kas vyksta Kaune

Prokurorai apie D. Bugavičiaus sušaudymą: yra versijos ir asmenys mūsų akiratyje

delfi.lt 2016/02/07 16:36
R. Tenio nuotr.

Kauną kone reguliariai sukrečia rezonansiniai nusikaltimai. Laimei jų mažėja, o Kauno policija ištiria net 94 proc. nužudymų. Tačiau tarp likusių 6 proc. patenka tie, kurie nuskamba garsiausiai – užsakomosios žmogžudystės. Pareigūnai ragina nedaryti išvadų anksčiau laiko ir tikina, kad žmogžudysčių vykdytojai anksčiau ar vėliau bus atskleisti.

Praėjusiais metais Kauno apskrityje užfiksuoti 110 labai sunkūs nusikaltimai – nužudymai, sunkūs sveikatos sutrikdymai ir išžaginimai.

Išnarplioti užtrunka

Absoliuti dauguma – 94 proc. – nužudymų ištirta, nustatyti įtariamieji. Vis dėlto kai kurie rezonansiniai nusikaltimai lieka neištirti. Vienas iš tokių – su kriminaliniu pasauliu siejamo Deimanto Bugavičiaus sušaudymas automobilyje praėjusių metų lapkričio pradžioje.

„Nemanau, kad jie yra neištiriami – jie tiesiog tiriami. Būna, kad toks nusikaltimas kaip nužudymas atskleidžiamas per vieną dieną, mėnesį, du mėnesius. Kartais tai užtrunka ilgesnį laiko tarpą ir tai yra natūralu“, – sako Kauno policijos vadovas Darius Žukauskas.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius prisimena, kad buvo atvejų, kai nužudymo bylos teismą pasiekia vos per 10 dienų nuo nusikaltimo padarymo. Tačiau kalbant apie suplanuotas žmogžudystes situacija kur kas sudėtingesnė.

„Reikia pripažinti, kad lengviausia atskleisti tuos buitinius nužudymus. Beje, mes taip ir vadiname – buitiniai nužudymai, kurie įvyko buitinėje aplinkoje, kai viskas aišku. Kalbant apie rezonansinius įvykius, tai yra susiję su eile ekspertinių tyrimų atlikimu. Pareigūnams šiandien rūpi ir įdomu išsiaiškinti visas aplinkybes. Pagrindinė kryptis – motyvai. Gal kažkas užsakė, galbūt kažkas sukonfliktavo. Visais atvejais ne buitinio nužudymo grandinėje atsiranda jau eilė veikėjų – vykdytojas, užsakovas, galbūt kažkas padėjo pasiruošti nusikaltimui. Tai tų nusikaltimų atskleidimas ir užtrunka žymiai ilgiau“, – DELFI teigė D. Valkavičius.

„Profesionalūs nužudymai įvykdomi iš anksto ruošiantis ir nėra taip paprasta ir lengva nustatyti kaltuosius asmenis. Bet aš tikiu, kad iš praėjusių metų nužudymų mes turėsime rezultatą ir galėsime patraukti kaltuosius asmenis baudžiamojon atsakomybėn“, – sako D. Žukauskas.

Slapti veiksmai

D. Valkavičius sako, kad tiriant sudėtingas žmogžudystes atliekama eilė slaptų veiksmų, apie kurias visuomenė nežino.

„Tiriant tokius nusikaltimus taikomos neviešo pobūdžio priemonės. Visuomenė apie tai nežino, bet tyrėjai su prokurorais žino, ką daro. Tada viskas išsidėlioja laike – į ganėtinai ilgą laiką. Paprastiems žmonėms kartais atrodo, kad nieko nevyksta, kad niekas nieko nedaro. Būna pretenzijų, kad nieko nevyksta. Bet žiūrint į baudžiamąją bylą procesai vyksta, tik kartais tyrimo trukmė nuo mūsų nepriklauso. Įsivaizduokite, kad paskyrus balso įrašo tyrimą, geriausiu atveju atsakymą mes gausime per 6 mėnesius. Būna, kad kiti tyrimai trunka dar ilgiau. Tarkime, DNR tyrimai trunka tikrai ilgai. Dalis tyrimų sustoja, nes pasislepia įtariamasis“, – sako D. Valkavičius.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras kalba ir apie konkrečią D. Bugavičiaus nužudymo bylą.

„Tyrimo versijos, be abejo, yra. Jeigu yra tyrimo versijos, tai yra ir asmenys, kurie yra mūsų akiratyje. Tik kalbėdamas apie kai kuriuos ne viešo pobūdžio dalykus, esu labai ribojamas. Ta prasme, kad mes su policija niekada nenorime garsiai kalbėti apie tai, kaip mes tai darome. DELFI skaito labai daug žmonių ir ne tik gerų. Kartais mes nenorime pasakyti, iš kur gavome informaciją, nes kitą kartą jie kitaip modeliuos savo elgesį“, – sako D. Valkavičius.

Statistika

Nors dauguma statistinių rodiklių pernai Kauno apskrityje gerėjo, tačiau padaugėjo smurto artimoje aplinkoje atvejų, nužudymų bei netikrų pinigų realizavimo atvejų.

Iš viso per praėjusius metus ištirta 6568 nusikalstamų veikų. Tai yra šiek tiek mažiau nei pusė (49 proc.) visų padarytų veikų. Iš viso 2015 metais Kaune užfiksuota daugiau nei 13 tūkst. nusikalstamų veikų, iš kurių nemaža dalis (5,2 tūkst. ) – vagystės. Iš viso gauta 122,5 tūkst. pranešimų apie įvykius.

Kauno pareigūnai pernai ištyrė 94 proc. nužudymų, 90 proc. sunkių sveikatos sutrikdymo atvejų. Be to, ištirti visi išžaginimo atvejai.

Praėjusiais metais nuo 50 iki 39 sumažėjo žuvusiųjų eismo dalyvių. Tačiau iki 845 atvejų padidėjo sužeistųjų skaičius (2014 m. – 755). Pernai baudos skirtos beveik 57 tūkst. KET pažeidėjmas, o iš viso Kauno apskrityje baudų skirta už 2,3 mln. eurų. Kauno apskrities policijoje dirba 1459 statutiniai pareigūnai.

Daugiau skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA