„Višta puode“ kuria kokybiškos lietuviškos virtuvės tradicijas Kaune | Kas vyksta Kaune

„Višta puode“ kuria kokybiškos lietuviškos virtuvės tradicijas Kaune

Organizatorių nuotr.

Sezoniška, modernu, meistriška. Tokiu šūkiu kviečia praėjusių metų vasarą Kaune duris atvėręs restoranas „Višta puode“, kurio įkūrėjai, nesivaikydami vakarietiškų madų, siekia atsigręžti į lietuviško maisto kultūrą ir mėgautis tikru maistu su išskirtiniu pateikimu.

Kaunietis verslininkas Egidijus Trumpa, maitinimo įstaigų verslą Kaune pradėjęs nuo gerai žinomų „Buon Giorno“ tavernos ir tratorijos, palikęs pėdsaką sostinėje ir senamiestyje vilniečius pakvietęs į taverną , vėl atsigręžė į savo gimtąjį miestą, kur S.Daukanto gatvėje su šeimos nariais kviečia į „Vištą puode”, po savo pavadinimu sutalpinusią svetainę, traktierių ir restoraną.

Kaip gimė pavadinimas ir idėja?

Pasakodamas apie naująjį šeimos verslą, E.Trumpa sako, kad naujam restoranui norėjosi sukurti lietuvišką pavadinimą.

„Mes pavadinimą su žmona sugalvojome dar net neturėdami patalpų, nežinodami, kas tai bus ir tiesiog šovė į galvą „Višta puode“. Kažkokį panašų derinį radome prancūzų kalboje, o kuo toliau, tuo labiau jis mums „lipo“. Šiais laikais jaunimas visai nenaudoja lietuviško šrifto, greitai pamiršim, ir ką valgėm jaunystėje. Kai atvažiuoja svečiai, juos reikia kur nors nusivesti paragauti lietuviško maisto ir kad po to nebūtų gėda“, – savo mintimis dalinosi E.Trumpa, pats mielai leidžiantis laiką už baro ir bendraudamas su klientais.

Ką siūlo paragauti?

„Višta puode“ lietuviškumą pabrėžia ir pats pavadinimas bei patiekalai su prancūzišku pateikimu.

Restorano įkūrėjas pasakoja, kad svarbiausia taisyklė gaminant maistą klientams – jį pateikti šviežią ir ką tik pagamintą.

„Cepelino paslaptis labai paprasta, tiesiog reikia žinoti kada juos valgys. Jei juos palaikai puode kelias valandas išvirus arba verdi užšaldytus, jaučiamas ne toks skonis, koks turi būti. Man sunku iškomunikuoti, kad mes silkę perkam iš bačkų ir ją išdarinėjame rankomis. Bulves taip pat skutame patys, kai dauguma restoranų perka tarkius ir iš jų gamina bulvinius produktus. Jei klientas užsako bulvinius blynus, mes juo pradedame daryti tarkuojant bulves, kad viskas būtų šviežia ir ką tik pagaminta“, – dėstė E.Trumpa.

„Višta puode“ virtuvėje visuomet verdamas firminis vištienos sultinys, kurį, kaip juokauja savininkas, verda iš tikros kaimiškos vištienos. Restorano meniu formuoja ir atsigręžimas į senovinius receptus, kurie atkeliavo iš mamų ar močiučių. Vienas tokių – močiutės Eleonoros troškinys, gaminamas iš kaimiškos troškintos vištienos, sultinio, grietinėlės ir svogūnų.

„Man šis maistas sukelia prisiminimus – kaimas, upeliai, šienapjūtė“, – sako „Višta puode“ įkūrėjas.

Trys atskiros erdvės

Ne dažnai maitinimo įstaigose galima atrasti tokią koncepciją, kai svečiai gali rinktis, kurioje erdvėje leisti laiką. „Višta puode“ suskirstytas į svetainę, traktierių ir restoraną.

Svetainė kasdien duris atveria anksčiausiai ir jau nuo aštuntos ryto kviečia pusryčiauti skanaujant blynelius, omletą, įprastą kiaušinienę ar „lepūnėlių“, paprastai iškeptų miltinių blynelių. Šioje erdvėje laiką leisti itin mėgsta mažieji, kuriems sugalvotas atskiras valgiaraštis, o svečiai čia prašomi vaišintis be alkoholio, juolab, kad čia pat spaudžiamos įvairios vaisių ir daržovių sultys. Vienu metu čia svečiuotis gali iki 25 svečių.

Naujiena kauniečiams šioje erdvėje pavadinta „Popiečio malonumas“, tai populiaru ne tik Europos šalyse, bet Smetonos laikais vykdavo ir Lietuvoje. Tai puikus pasiūlymas tiems, kas nori maloniai praleisti laiką besišnekučiuojant prie kavos ar arbatos puodelio tarp pietų ir vakarienės. Svečių lauks paruošti rinkinukai su užkandžiais ir mažais desertukais, elegantiškai pateikiami dviaukštėse lėkštėse.

Pasinaudojus atskiru įėjimu iš S.Daukanto gatvės, galima patekti į pirmame pastato aukšte įkurtą traktierių, kuris talpina iki 70 svečių. Traktieriuje didžiausias šurmulys – pietų ir vakarienės metu, čia net 7 rūšys pilstomo alaus, Lietuvos ūkininkų vynas, midus ar trauktinės.

Norintys praleisti laiką jaukioje šventinėje aplinkoje, išbandyti dviejų valandų degustacinę vakarienę, gali rinktis antrame aukšte esantį restoraną. Restoranas įprastai dirba nuo ketvirtadienio iki šeštadienio vakarais, tačiau pagal klientų pageidavimus, nuo šiol ir sekmadieniais šeimos ir kompanijos gali mėgautis šventiniais pietumis. Tai puikiai įrengta jauki erdvė didesnėms šeimų šventėms, jubiliejams, vestuvėms ar svečiams, ieškantiems išskirtinių skonių. Restorane ypatingas dėmesys skiriamas maistui ir gėrimams, čia galite mėgautis sezoniniais patiekalais, kurie priskiriami Lietuvos istorinei virtuvei: žvėriena, putpelės, fazanai, upių bei ežerų žuvys ir kt. Restoranas talpina 60 svečių.

Meniu sezoniškumas ir džiazas

„Višta puode“ kūrėjai dažnai keičia restorano meniu, klientams siūlo naujų patiekalų ir skonių. Čia vietoje gaminama tai, ko daugelis neįsivaizduoja be didžiųjų tiekėjų.

„Višta puode“ kūrėjai džiaugiasi savo konditeriu, kurio spurgomis svetainė pakvimpa kiekvieną rytą, čia pat kepamos ir duonelės, skruzdėlynai, įvairūs tortai, pyragai, gaminami naminiai juodos duonos, šaltalankių, vaniliniai ledai. Raugiamos ar marinuojamos daržovės, gaminama duonos gira, verdamas spanguolių kisielius, o jų gamybai naudojami tik lietuviški prieskoniai: ožiažolės, kanapės, mėtos, kmynai, čiobreliai, apyniai, kadagio uogos ar aguonos.

„Turim stintų, kepam jas, neturim, pasirenkam menkę ar dar ką. Jei šiandien kažką radote mūsų meniu, rytoj galite neberasti. Glaudžiai bendradarbiaujame su ūkininkais, tiekiančiais vištieną, mėsą, daržoves, uogas. Turime lietuviško vyno ar kraftinio alaus iš naujų bravorų. Kuriant restoraną, norėjosi nesidėti antspaudo, kaip įprasta, norėjosi improvizuoti ir džiazuoti“, – pasakoja E. Trumpa.

Tačiau restorano atstovas pasiguodžia, kad ne viskas gaunasi taip kaip norisi.

„Nusipirkom svarainių, iš kurių ruošėme arbatą. Pirkdami galvojome, kad užteks visiems metams, bet išpardavėm per mėnesį. Dabar turime šaltalankius, spanguoles ir lietuviškų žolelių arbatas. Rudenį gerai pataikėm į grybų sezoną, turėjom įvairių skanių patiekalų, dabar didžiausias sezono akcentas – stintos ir žvėriena, siūlome ir didelę karką, kurią reikėtų valgyti keturiems. Ateityje planuojame pasiūlyti ir arklienos, tačiau kol kas negaminame dėl tiekimo problemų.

Socialiai atsakinga „Višta puode“

Kurdami „Vištą puode“, šeimininkai skyrė ypatingą dėmesį ir jautresnėms visuomenės temoms. Pabendravus su neįgaliais miesto gyventojais, jie suprato, kad šie žmonės mielai leistų laiką ne namuose, jei jų poreikiai būtų labiau patenkinti. Todėl visas erdves nutarta suskirstyti taip, kad visi lengvai galėtų į jas patekti. Įrengtas liftas į antrą restorano aukštą, visi tualetai ir įėjimai nekelia problemų važiuojant su vežimėliais.

Atsižvelgta ir į vaikučius. Svetainėje jiems įrengta vieta piešimui ir žaidimams, WC zonose stovi kūdikių pervystymo stalai, tad mamos patogiai, matydamos vaikučius, gali mėgautis mažais gyvenimo malonumais.

Svarbus sprendimas buvo padarytas ir šiukšlių rūšiavimo tema, čia jos rūšiuojamos nuo pat pirmos atidarymo dienos.

Restoranas iš idėjos ir kartu su visa šeima

Restoranų įkūrėjai nesiekia pradėti tinklinio maitinimo verslo ar įsteigti dar daugiau filialų, nebent atsirastų šeima, norinti prisidėti prie maitinimo kultūros Lietuvoje ir kurti kažką panašaus.

„Savo plėtrą matome tik per frančizę ar patirties perdavimą. Mes už tai, kad Lietuvoje pagaliau atsirastų maitinimo kultūra, kurios per daugiau nei dvidešimtmetį sukurti mūsų šalyje nepavyko. Į eterį pompuojama reklama, kad viskas skanu kaip pas mamą ir žmonės tuo tiki“, – pasakojo E.Trumpa.

„Višta puode“ – tai šeimyninis verslas. Pats įkūrėjas dažnai vakarais stoja prie baro ir bendrauja su klientais.

„Dirba man žmona, aš ir sūnus, neseniai baigęs bakalauro studijas. Paaugliai, kurie mokykloje mokosi, prisijungia ir padeda vasarą. Vasario mėnesį turėtume susilaukti dar vienos atžalos, todėl šiuo metu šiek tiek sunkesnis periodas, reikia visur suspėti“, – akimis palydėdamas besidarbuojantį sūnų pasakojo Egidijus.

Baigdamas pokalbį, vienas iš restorano įkūrėjų negailėjo gero žodžio ir savo personalui, kurį pavyko suburti.

„Norime pasidžiaugti ir žmonėmis, dirbančiais kartu. Pagaliau pavyko suburti šaunų kolektyvą, kuris tiki šia idėja ir puoselėja ją. Virtuvėje sukasi labai profesionalūs meistrai, kurie myli maisto kultūrą, domisi istorija ir meistriškai bei šiuolaikiškai pritaiko tai šiandienai. Visi kartu stengiamės deramai pasirūpinti svečiais, svarbiausia, kad įgauname vis daugiau jų pasitikėjimo ir palydime bei pasitinkame vieni kitus su šypsenomis veiduose“, – sakė E.Trumpa.

Daugiau apie restoraną Višta puode.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA