Kaunas vienas iš sparčiausiai renovuojančių daugiabučius Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kaunas vienas iš sparčiausiai renovuojančių daugiabučius Lietuvoje

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Aplinkos ministerija paskelbė sąrašą, kuriame nurodomi sparčiausiai būsto renovaciją vykdantys miestai. Paaiškėjo, kad Kaunas yra vienas iš sparčiausiai renovaciją atliekančių miestų.

Žmonėms vis dažniau ryžtasi investuoti į sovietiniais laikais statytus daugiabučius. Rengia įvairius projektus, ima paskolas tam, kad būtų sutvarkytas ne tik namo fasadas, bet taip pat ir visos sistemos, kurios leistų sutaupyti tiek šilumą, tiek kitus mokesčius.

Aplinkos ministerijos specialistai pastebi, kad 2015-aisiais metais daugiabučių renovacija Lietuvoje ypač išaugo. Pasak aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, tai, kad 2015-aisiais buvo renovuota daugiau namų negu per aštuonerius metus lėmė svarus savivaldybių indėlis. Iš viso praėjusiais metais renovuota per pusę tūkstančio daugiabučių.

Specialistai paskaičiavo, kurie miestai aktyviausiai renovuoti senus ir neekonomiškus namus. Į sparčiausiai renovaciją vykdančių miestų sąrašus pateko ir Kaunas, ir Kauno rajonas. Mieste renovuoti 39 pastatai, o Kauno rajone – 24.

TOP 10 pagal renovuotų daugiabučių skaičių

1. Ignalina (63)
2. Druskininkai (41)
3. Kaunas (39)
4. Klaipėda (35)
5. Tauragė (33)
6. Vilnius (32)
7. Molėtai (31)
8. Alytus (27)
9. Anykščiai (24)
10. Kauno r. (24)

Gerieji Kauno renovacijos pavyzdžiai

Aplinkos apsaugos ministerijos specialistai pastebi, jog gyventojai linkę investuoti į naujas technologijas, kurios leidžia pajusti didesnę renovacijos naudą. Apie kelis inovatyvius pavyzdžius esame skelbę.

Vienas daugiabutis V. Krėvės prospekte baigtas renovuoti šių metų pradžioje. Gyventojai investavo į specifines šildymo ir vėdinimo sistemas. Tokių naujovių Kaune vos vienetai, todėl dar derinama, kad viskas gerai veiktų.

Gerokai seniau Škirpos gatvės daugiabučio gyventojai taip pat išsiskyrė pelninga renovacijos idėja. Jie ant stogo įmontavo saulės kolektorius, kurie šildo vandenį, tad gyventojai sutaupo nemažai pinigų. Tačiau pastebima, jog vien kelių inovatyvių idėjų neužtenka. Norint gauti geriausią rezultatą, reikia viską tvarkyti kompleksiškai.

Būsto energijos taupymo agentūros duomenimis, Kaune 2013-ais metais renovuoti – 6 namai, 2014 m. – 14, o 2015 m. – 21 daugiabutis. Per šiuos metus šis rodiklis turėtų ženkliai išaugti – iki metų pabaigos planuojama atnaujinti 127 pastatus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA