Ledų sangrūdos pasiekė Kauną | Kas vyksta Kaune

Ledų sangrūdos pasiekė Kauną

BNS 2016/02/03 17:04
R. Tenio nuotr.

Ledų sangrūdos Neryje pasiekė Kauną, pakilusi upė ėmė semti aplink esančias vietoves ir kolektyvinius sodus, tačiau tikimasi, kad didesnio potvynio pavyks išvengti, BNS trečiadienį sakė Kauno miesto savivaldybės Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas Gediminas Jankus.

„Vanduo kol kas kyla, ledų sangrūdos laikosi ties Kleboniškiu ir Radikiais, bet pratekėjimas yra krantuose ir viduryje, tad turėtų iki vakaro išnešti tą pačią didžiausią sangrūdą“, – sakė G.Jankus.

Pasak jo, prie pat upės įsikūrę gyventojai įspėti papildomai, jiems rekomenduojama imtis visų atsargos priemonių. Taip pat turima duomenų apie apsemtus žmonių namus kolektyviniuose soduose iki Kleboniškio gyvenvietės.

„Kyla vanduo, bet ne taip, kaip ankstesniais metais, kai visos žemumos ir užliejamų pievų teritorijos būdavo pilnos ledų lyčių ir vandens – kol kas šito dar nėra“, – kalbėjo civilinės saugos atstovas.

Tikimasi, kad ledų sangrūdos per trečiadienį praplauks pro Kauną ir vandens lygis upėje ims kristi, tačiau užliejamos teritorijos bus stebimos, naktį budės ugniagesiai ir savivaldybės specialistai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, Kaune ledo sangrūda susidariusi tarp Kleboniškio ir Varnių tiltų, jos ilgis apie 4 kilometrai.

Ties Kauno rajone esančia Salių gyvenviete vanduo pakilęs apie pusantro metro, iki namų trūksta vieno metro. Nuo ryto šioje vietoje vanduo pakilo maždaug 7 centimetrais.

Kauno miesto, Kauno ir Jonavos rajonų gyventojai antradienį įspėti dėl kylančio vandens lygio ir raginami paruošti turimas plaukiojimo priemones, apsirūpinti plaustais, vandeniui nelaidžia apranga, ilgai negendančiais maisto produktais, geriamuoju vandeniu, medikamentais, degtukais ir žvakėmis.

Patariama automobilius palikti saugioje teritorijoje, vertingus daiktus pakelti kuo aukščiau, sutvarkyti vandens nutekėjimo sistemas, išvalyti lietaus nutekėjimo groteles bei ruoštis galimam evakavimui.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovės Lauros Valauskienės, tai, kaip toliau klostysis situacija, priklausys nuo oro sąlygų.

„Ties Jonava Neris yra dar užšalusi, ir jeigu ledai pajudėtų, tai jie sustotų ties esamomis ledų sangrūdomis ir tada galimas staigus vandens pakilimas“, – sakė ji.

Pagalbos dėl potvynio gyventojams kol kas neprireikė.

Apie potvynius pamario teritorijose kol kas nepranešama, tačiau, pasak L.Valauskienės, turima duomenų apie ledo sangrūdą Nemune Šilutės rajone.

Trečiadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente vyko pasitarimas dėl bendrų veiksmų koordinavimo potvynio atveju. Diskutuota ir apie sraigtasparnių būtinumą, jų galimybes bei pasitelkimo į potvynio zonas terminus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA