Vien draudimo išmokos faktas nėra pagrindas tenkinti draudiko reikalavimą | Kas vyksta Kaune

Vien draudimo išmokos faktas nėra pagrindas tenkinti draudiko reikalavimą

Asociatyvi/R.Tenio nuotr.

Prieš metus dėl mano kaltės buvo aplietas kaimynų butas. Kaltę savo pripažįstu. Kaimynai buvo apsidraudę, gavo draudimo išmoką. Dabar kaimynų draudikas kreipėsi į mane, kad sumokėčiau kaimynui išmokėtą draudimo išmoką, bet matau, kad ta draudimo išmoka yra gerokai išpūsta. Ar aš galiu ginčyti šią sumą kaip nors?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Žala, padaryta asmens turtui, nesant įstatyme nustatytų ar leistų išimčių, turi būti atlyginama laikantis visiško nuostolių atlyginimo – restitutio in integrum – principo (CK 6.251 straipsnis), kurio esmė ta, kad žalos atlyginimu turi būti siekiama ją patyrusį asmenį grąžinti į iki pažeidimo buvusią padėtį.

Teisingas žalos atlyginimas reiškia tai, kad sprendžiant ginčus dėl žalos atlyginimo turi būti nustatytas tikrasis žalos dydis, todėl vien draudimo išmokos faktas nėra pagrindas tenkinti draudiko reikalavimą, ko pasėkoje kiekvienu atveju kilus ginčui turi būti nustatyta, kad draudimo išmokos dydis atitinka padarytus nuostolius, t.y. atitinka realiai nukentėjusiojo asmens patirtą žalą. Priešingu atveju susiklostytų situacija, jog nukentėjęs asmuo nepagrįstai praturtėtų skolininko sąskaita.

Taigi nagrinėjamu atveju, jūs turite teisę ginčyti draudiko reikalaujamą sumą ir nustačius, kad draudikas iš tiesų sumokėjo draudėjui daugiau nei jis patyrė tiesioginių nuostolių, draudiko reikalaujama suma iš Jūsų turėtų būti mažinama nepagrįstai išmokėtos draudimo išmokos dalimi.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt .

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA