Kauno rajonas pasiryžęs išspręsti darželių problemą | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas pasiryžęs išspręsti darželių problemą

Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Kauno rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį vykusiame posėdyje patvirtino 2016 m. biudžetą – 54,6 mln. eurų pajamų. Tai 3,37 mln. eurų daugiau nei pernai.

Išmėgino įvairias formas

Daugiausia lėšų – 28,2 mln. Eur, arba 50,8 proc. biudžeto, numatyta Švietimo ir ugdymo programai. Kauno rajonas yra viena labiausiai augančių Lietuvos savivaldybių, todėl čia itin aktuali vaikų darželių problema.

Meras Valerijus Makūnas teigė, kad nuo 2011 metų savivaldybė darželinukams kasmet sukurdavo po 230-240 naujų vietų. Dalis ikimokyklinio ugdymo grupių perkelta į atsilaisvinusias mokyklų patalpas, įrengti daugiafunkciai centrai Kačerginėje, Liučiūnuose, Ringauduose. Kauno rajono savivaldybė pirmoji Lietuvoje ėmė skirti paramą tėvams, leidžiantiems vaikus į privačius darželius.

„Dabar, atsiradus naujoms galimybėms, privalome padaryti viską, kad visi mažiausieji Pakaunės gyventojai galėtų patekti į darželius“, – apie svarbiausius naujo laikotarpio uždavinius kalbėjo V. Makūnas.

Naujos erdvės vaikams

Siekiant užtikrinti visuotinį priešmokyklinį ugdymą, nuo rugsėjo 1 d. Kauno rajone bus įsteigtos 9 papildomos vaikų grupės. Iš viso šiemet planuojama atidaryti 23 naujas darželinukų grupes. Šiam tikslui savivaldybė numatė daugiau kaip 2 mln. Eur. „Svarbu ir tai, kad spręsdami darželių problemą sukursime maždaug 100 papildomų darbo vietų, juk reikės auklėtojų, virėjų, kitų darbuotojų“, – pabrėžė meras.

Siekiant visiškai išspręsti darželių trūkumo problemą Kauno rajone, reikėtų įsteigti ne mažiau 30 naujų grupių, kurios sutalpintų daugiau kaip 600 mažylių.

Bendradarbiaudama su Aleksandro Stulginskio universitetu (ASU), savivaldybė ketina plėsti Akademijos miestelyje pernai įsikūrusį Noreikiškių lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ filialą. Ikimokykliniam ugdymui pritaikius antrą buvusio studentų bendrabučio aukštą, jame bus galima įkurdinti dar 6 grupes.

Gera žinia Garliavoje gyvenančioms jaunoms šeimoms: buvęs policijos nuovados pastatas Liepų gatvėje taip pat bus rekonstruotas ir pritaikytas vaikų darželiui. Šiose erdvėse turėtų tilpti 7 ikimokyklinukų grupės. „Džiaugiuosi, kad Policijos departamento vadovybė supranta mūsų problemas ir geranoriškai padeda jas spręsti“, – kalbėjo V. Makūnas.

Ūgtelės ir Domeikavos lopšelis-darželis – savivaldybė numatė pastatyti antrą modulinio priestato aukštą ir sujungti jį su senuoju darželio pastatu.

Užliedžių seniūnijoje ypač aktuali darželių problema bus sprendžiama kartu su nekilnojamojo turto vystytojais. Verslininkai čia pasiryžę pastatyti 12 grupių darželį.

Mastaičių daugiafunkcio centro projektas su vaikų darželiu, pradine mokykla, biblioteka ir sporto sale taip pat yra savivaldybės dėmesio centre – jam įgyvendinti ieškoma lėšų.

Atgims ir mokyklos

Daug investicijų numatyta ir mokyklų materialinei bazei gerinti. Daugiausia jų bus skirta Domeikavos gimnazijos priestatui statyti ir Piliuonos gimnazijai rekonstruoti. Projekte numatyta, kad Piliuonoje po vienu stogu įsikurs erdvi mokykla su sporto ir laisvalaikio salėmis, biblioteka bei dvasinio ugdymo centras. Statybos turėtų prasidėti jau šiemet.

Rengiamasi statyti ir Raudondvario gimnazijos priestatą. V. Makūnas mano, kad laisvalaikio sale ir kitomis naujomis erdvėmis galėtų naudotis ne tik gimnazijos bendruomenė, bet ir Garliavos meno mokyklos filialas, Raudondvario kultūros centras.

Kartu su ASU rektoriumi Antanu Maziliausku meras svarsto galimybes buvusiame Žemės ūkio inžinerijos instituto pastate įkurdinti pradinę mokyklą.

Šlienavos pagrindinės mokyklos rekonstrukcijos projektą rengia Švietimo ir mokslo ministerija. Jam įgyvendinti skirta 2,8 mln. Eur, o statybos turėtų prasidėti jau šiemet.

Finansavimo laukia Čekiškės Prano Dovydaičio ir Vandžiogalos gimnazijų rekonstrukcijos projektai.

Didėja darbo užmokestis

V. Makūnas teigė, kad kita svarbi biudžeto dalis bus skirta didinti algas mažiausiai uždirbantiems darbuotojams bei naujoms darbo vietoms kurti. Šiemet iki 350 Eur padidėjo minimalus atlyginimas. Ūgtelės kultūros, socialinių darbuotojų, auklėtojų padėjėjų, valytojų ir kitų kategorijų darbuotojų užmokestis.

Kauno rajono biudžete numatytas darbo užmokestis, lyginant su 2015 m., didėja 1,14 mln. Eur arba beveik 12 proc. Visoms įstaigoms skirta suma per metus sudarys 10,85 mln. Eur.

Socialinės paramos programai numatyta 4,68 mln. Eur, arba 8,4 proc. biudžeto lėšų. Buvusio Bubių kaimo darželio pastatas bus pritaikytas socialiniams būstams, kuriuose galės apsigyventi 20 šeimų.

Laukia daug pokyčių

Artimiausioje ateityje turėtų pagražėti Garliavos, Ežerėlio ir Vilkijos viešosios erdvės. Pagal integruotų teritorijų vystymo programą ES lėšas į šiuos miestelius nukreips Vidaus reikalų ministerija. Planuojama atnaujinti sporto aikštynus, įrengti šaligatvius, kitą infrastruktūrą.
Bene daugiausia pokyčių įvyks Garliavoje, kur numatyta sutvarkyti Maišiaus upelio pakrantes, įrengti parką, turgaus aikštę, sveikatingumo zoną, nutiesti pėsčiųjų taką.

Kačerginės J. Biliūno aikštę taip pat planuojama pritaikyti aktyviam laisvalaikiui. Eilės laukia ir Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia – ją reikia restauruoti, sutvarkyti aplinką, apšvietimą. Šiuos du miestelius turėtų sujungti dviračių takas.

„Giraitės vandenų“ įmonė pasirengusi tęsti vandentvarkos projektus. Ypač daug dėmesio bus skiriama geriamojo vandens kokybei gerinti atokesnėse vietovėse. Iš viso vandentvarkos projektams numatyta skirti maždaug 4 mln. Eur ES ir 2 mln. Eur savivaldybės lėšų.

V. Makūnas pasidžiaugė, kad Kauno rajonui vis daugiau dėmesio skiria Susisiekimo ministerija. Automobilių kelių direkcija jau įpusėjo atnaujinti Šakių plento atkarpą tarp Ringaudų ir Zapyškio. Šiemet bus rekonstruotas įvažiuojamasis kelias į Kulautuvą, atnaujinta regioninio kelio Kaunas -Jurbarkas atkarpa ties Kulautuva ir Bubiais, išasfaltuotas kelias Bernatonys – Žemaitkiemis, planuojami darbai. Karmėlavos seniūnijoje, kitose vietose.

Pavyko sumažinti skolas

V. Makūnas teigė, kad svarbiu atspirties tašku naujiems darbams buvo sėkmingi praėję metai. 2015-aisias pagal surinktas biudžeto pajamas Kauno rajono savivaldybė buvo ketvirta šalyje – planą pavyko įvykdyti net 117 proc.  Ši aplinkybė savivaldybei leido grąžinti skolas transporto įmonėms ir planuoti ateities darbus.

„Šiemet galėsime skirti daugiau dėmesio švietimo, socialinėms problemoms spręsti, infrastruktūrai gerinti. Norisi, kad naudą pajustų kiekvienas mūsų krašto miestelis, kaimas, kiekvienas žmogus“, – kalbėjo V. Makūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA