Kaune paleisti nauji rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai | Kas vyksta Kaune

Kaune paleisti nauji rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai

R. Tenio nuotr.

Kaune duris atvėrė rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai, įkurti atliekų rūšiavimo gamykloje. Šis objektas padės gerokai sumažinti į sąvartynus patenkantį šiukšlių kiekį.

Kauno šiukšlių perdirbimo gamykla Ateities plente pradėta statyti pernai gegužės mėnesį. Šį projektą vykdo Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (RATC). Ši įmonė rūpinasi ir Kėdainiuose statoma šiukšlių rūšiavimo gamykla. Abiejų projektų sąmata siekia apie 34,5 mln. eurų, kurių didžioji dalis finansuojama ES lėšomis, o mažesniąją dalį skyrė Kauno RATC.

„Tikslas – kad kuo mažiau atliekų važiuotų į sąvartyną. Ši gamykla pastatyta visiems Kauno regiono gyventojams , tai kauniečiams, Kauno rajono, Raseinių, Kėdainių ir kt. žmonėms. Tikimės, kad dabar į sąvartyną keliaus minimaliai atliekų – iki 20 proc.“, – apie veikimą komentavo Kauno regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Kęstutis Balčiūnas.

Atliekų tvarkymo gamykloje atkeliaus nerūšiuotos šiukšlės ir čia vietoje infraraudonųjų spindulių pagalba bus atrenkama, kokios medžiagos ir kur keliaus. Metalus iš visos krūvos atrinks magnetai, o biologiškai suyrančios medžiagos bus kompostuojamos. Gamykloje yra smulkintuvai, kurie gali per valandą susmulkinti iki 32 tonų atliekų.

„Tos atliekos, kurios būdavo išmetamos kaip pinigai, bus perdirbamos ir grįš kaip pinigai ir duos naudos. Jausis daugiau Skandinaviškas gyvenimo būdas, miestas taps švaresnis ir leisime Lapių sąvartynui pailsėti“, – kalbėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Tikinama, kad šiukšlių išvežimo kainos neturėtų keistis. Be to, planuose yra įrengti šiukšlių deginimo gamyklą, tuomet turėtų sumažėti ir šilumos kainos.

„Deginimo planuose pirmu smuiku groja Energetikos ministerija. Projektai ruošiami, miestas planuoja dalyvauti kaip mažasis dalininkas ir kaip žaliavos tiekėjas. Šiukšlės atvažiuotų iš viso Kauno regiono. Planuojama, kad kainos keisis tik į gerąją pusę šildymas taip patį gerąją, žinoma, ne „Kauno energijos“, o gyventojų pusę“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Planuojama, kad naujai atidarytoje Kauno atliekų gamykloje bus galima perdirbti 220 tūkst. tonų atliekų per metus, Kėdainiuose – 20 tūkst. tonų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA