Daugiabučio stogas yra visų butų ar kitų patalpų savininkų bendroji dalinė nuosavybė | Kas vyksta Kaune

Daugiabučio stogas yra visų butų ar kitų patalpų savininkų bendroji dalinė nuosavybė

L.Zaveckio nuotr.

Ant daugiabučio stogo turiu terasą, kuri yra registruota mano vardu ir Registrų centre. Norėjau pasiteirauti ar po terasa esančios stogo konstrukcijos priklauso man vienai ar vis tik visiems daugiabučio namo savininkams bendrai?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendrojo naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kitokia įranga (LR CK 4.82 str. 1 d.). Tai reiškia, kad daugiabučio namo stogas yra daugiabučio namo konstrukcija, priklausanti visiems daugiabučio namo butų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise.

Tokios pozicijos laikomasi ir teismų praktikoje, kurioje ne kartą pažymėta, kad nepriklausomai nuo to, jog ant plokščiojo stogo (ar jo dalies) įrengta terasa, stogas išlieka namo bendrąja konstrukcija, t. y. objektu, kuris priskiriamas bendrajai dalinei visų daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų nuosavybei.

Tuo tarpu terasa, kaip atitinkamai įrengta aikštelė, gali būti tiek bendro naudojimo patalpa – tokiu atveju jos nuosavybė taip pat bus bendroji dalinė, tiek gali būti naudojama vieno buto savininkų.

Tačiau bet kokiu atveju (net ir tada, kai terasa naudojama tik vieno buto savininko, o Nekilnojamojo turto registre apie jam nuosavybės teise priklausantį butą nurodyta, jog tai butas su terasa) stogo konstrukcija, ant kurios terasa įrengta, ir kitos išorinės terasos konstrukcijos išlieka bendroji dalinė visų butų ar kitų patalpų savininkų nuosavybė.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt .

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA