Tokių kuro kainų po euro įvedimo dar nebuvo | Kas vyksta Kaune

Tokių kuro kainų po euro įvedimo dar nebuvo

delfi.lt 2016/01/14 18:13
DELFI nuotr.

77 centai už litrą dyzelio – tokių skaičių prie D raidės degalinėse Kauno gyventojai turbūt nėra matę nuo tada, kai Lietuvoje įvestas euras.

Tokiomis kainomis pirkėjus vilioja dėl pigiausio degalų pardavėjo vardo Kaune besivaržanti „Jozitos“ degalinė.

Ketvirtadienį populiariausio 95 markės benzino kaina šioje degalinėje buvo 98 centai už litrą, o dyzelino – 77 centai. Tiek pat už benziną mokama ir „Skulo“ degalinėje, o dyzelinas čia kainuoja 79 centus.

Tradiciškai, kitų tinklų degalinėse kainos, neskaičiuojant nuolaidų, gerokai didesnės ir už 95 markės benziną mokama daugiau nei eurą.

„Neste“ degalinėje litras populiariausio benzino kainuoja 1.016 euro, dyzelino – 89,6 centai, „Statoil” – už benziną 1.033 euro, už dyzeliną 91,3 cento, „Lukoil“ – atitinkamai 1.024 ir 90,4 cento.

Nedaug brangesnis nei „Jozitoje“ ir „Skule“, tačiau daug pigesnis nei didžiausiose Kauno degalinėse dyzelinas ketvirtadienį buvo „Baltic Petroleum“ degalinėje – 83 centai už litrą, už benziną čia mokama 1.019 euro.

Pasak, „Jozitos“ vadovo Jono Jokubausko, tokias kainas diktuoja didmeninių kuro kainų kritimas. Taip pat J. Jokubauskas nesureikšmino degalinių konkurencijos.

„Viskas priklauso nuo didmeninės kuro kainos, jei jie mažina, mažiname ir mes. O dėl konkurencijos galiu pasakyti tik vieną – po saulę vietos užteks visiems“, – DELFI sakė J. Jokubauskas.

DELFI primena, kad ketvirtadienį žaliavinė naftos kaina trumpam kainavo mažiau nei 30 JAV dolerių už barelį.

Šią savaitę LRT radijas pranešė, jog šiuo metu nafta kainuoja tiek pat, kiek 2004-aisiais, tačiau degalai – maždaug penktadaliu brangiau.

Naftos produktais prekiaujančių įmonių asociacija aiškina, kad tik dalis mažmeninės degalų kainos priklauso nuo žaliavos kainos.

Pavyzdžiui, jei litras degalų kainuoja vieną eurą, penkiasdešimt centų sudaro akcizo bei pridėtinės vertės mokesčiai, o jie per dvylika metų keletą kartų didėjo.

Iki dešimties centų sudaro degalinės pelnas. Ir tik 40 centų priklauso nuo didmeninės degalų kainos.

Vis dėlto, Asociacija sako, kad šiais metais visi degalai turėtų kainuoti mažiau nei eurą, nes žaliavos kaina artimiausiu metu neturėtų kilti.

Įtakingiausios pasaulio finansų kompanijos netgi prognozuoja, kad dėl vis stiprėjančio dolerio, nafta galėtų smukti nuo dabartinių 32 dolerių už barelį iki 20.
Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA