Pradedami vykdyti budėjimai iš Kauno naujaisiais sraigtasparniais | Kas vyksta Kaune

Pradedami vykdyti budėjimai iš Kauno naujaisiais sraigtasparniais

Organizatorių nuotr.

Nuo šios savaitės visi trys Lietuvos karinių oro pajėgų naujieji sraigtasparniai „Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“ pradėjo vykdyti paieškos ir gelbėjimo budėjimus postuose Nemirsetoje ir Kaune, budėjimams yra parengtos penkios pilotų ir gelbėtojų įgulos, pranešė krašto apsaugos ministerija.

Sraigtasparniais AS365N3+ „Dauphin“ bus atliekamos aplinkos monitoringo ir kontrolės iš oro užduotys, vykdomi paieškos ir gelbėjimo darbai: jūroje dingusių žmonių paieška, gaisrų gesinimas, ligonių ar transplantuojamų organų perskraidinimas, teikiama pagalba valstybės ir savivaldybių institucijoms ekstremalių situacijų atvejais.

Naujieji sraigtasparniai taip pat skirti Lietuvos įsipareigojimui NATO oro policijos misiją atliekančioms šalims – užtikrinti paieškos ir gelbėjimo funkcijas.

Vieno iš šių sraigtasparnių įsigijimas buvo finansuojamas iš Aplinkos ministerijos lėšų, panaudojant 2007–2013 m. finansinio laikotarpio ES struktūrinės paramą ir bus naudojamas aplinkos stebėjimui ir kontrolei. Likę du sraigtasparniai nupirkti iš Krašto apsaugos ministerijai skirtų lėšų ir bus naudojami kariuomenės užduotims vykdyti.

Pagal bendradarbiavimo su Aplinkos ministerija sutartį, pirmuosius penkerius šio sraigtasparnio eksploatacijos metus Lietuvos kariuomenė yra įsipareigojusi kasmet skirti ne mažiau kaip 75 skrydžio valandas aplinkos stebėjimui ir kontrolei.

Sutartį dėl trijų sraigtasparnių „Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“ įsigijimo Lietuvos kariuomenė su bendrove „Eurocopter“ pasirašė 2013 m. spalį. Bendra sraigtasparnių projekto vertė – apie 52 mln. eurų. Į šią kainą buvo įskaičiuotas trijų sraigtasparnių įsigijimas, visa reikalinga įranga, pilotų ir šiuos sraigtasparnius aptarnaujančio personalo mokymas, taip pat trejų metų garantinis aptarnavimas.

Pirmąjį sraigtasparnį gamintojai Lietuvos kariuomenei perdavė 2015 metų birželį, antrasis Šiauliuose nusileido šių metų spalį, o trečiasis – lapkritį.

Šie sraigtasparniai pasižymi aukščiausiomis technologinėmis ir panaudojimo galimybėmis, yra greiti, galingi ir didelius atstumus įveikti pajėgūs orlaiviai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA