Sutuoktinio asmeninė prievolė gali būti išieškoma iš kito sutuoktinio gaunamų pajamų | Kas vyksta Kaune

Sutuoktinio asmeninė prievolė gali būti išieškoma iš kito sutuoktinio gaunamų pajamų

Ar gali antstolis išieškoti iš mano darbo užmokesčio sutuoktinio skolą, kurią jis įgijo dar prieš mums sudarant santuoką?

Į klausimą atsako Raimonda Lazauskienė:

Sprendžiant klausimus, susijusius su sutuoktinių turtu, įstatyme įtvirtina prezumpcija, kad turtas yra sutuoktinių bendroji jungtinė nuosavybė, kol nėra įrodyta, kad turtas yra vieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė (CPK 3.88 str. 2 d.). Bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe, be kita ko, pripažįstamos pajamos, gautos po santuokos sudarymo iš sutuoktinių ar vieno jų darbinės ar intelektinės veiklos (LR CK 3.88 straipsnio 1 dalies 5 punktas). Įstatyme taip pat preziumuojama, kad sutuoktinių bendro turto dalys yra lygios (LR CK 3.117 str. 1 d.). Tai reiškia, kad ½ dalis Jūsų gaunamo darbo užmokesčio iš esmės priklauso Jūsų sutuoktiniui, dėl ko antstolis turi teisę iš Jūsų darbo užmokesčio išieškoti net prieš santuokos sudarymą įgytą Jūsų sutuoktinio skolą, nors ji ir yra laikytina asmenine Jūsų sutuoktinio prievole.

Tačiau pažymime, kad antstolis, norėdamas išieškoti skolą iš Jūsų gaunamo darbo užmokesčio dalies, pirmiausia, turi kreiptis į teismą dėl sutuoktinio turto dalies nustatymo bendrojoje sutuoktinių nuosavybėje.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ inteneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA