Kas pasikeitė atėjus naujiesiems metams? | Kas vyksta Kaune

Kas pasikeitė atėjus naujiesiems metams?

BNS 2016/01/01 12:52
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo sausio pirmosios įsigalioja tam tikri pakeitimai, kuriuos vertėtų žinoti kauniečiams. Naujieji pokyčiai paliečia įvairias sritis, nuo parkavimo iki mokesčių ar minimalios algos užmokesčio dydžio.

Miesto tarybai pritarus, pakeistos automobilių stovėjimo mokamose vietose taisyklės, kuriomis siekiama pagerinti situaciją stovėjimo vietose. Tarp svarbiausių pakeitimų – pigesni metiniai leidimai, nemokamas parkavimas motociklais, žemesnė parkavimo kaina automobilius statantiems aikštelėse, kai kuriose gatvėse keičiamos zonos.

Po šių pakeitimų tikimasi, kad miesto gyventojai dažniau paliks savo transporto priemones mažiau apkrautose aikštelėse, sumažės automobilių srautas mieste.

Daugiau skaitykite čia

Turintys užsilikusių litų turės keliauti į Lietuvos banką

Nuo šių metų pradžios litus į eurus nemokamai bus galima išsikeisti tik Lietuvos banke (LB) – litų banknotus ir monetas nemokamai ir neribotą laiką keis trys LB kasos Vilniuje ir Kaune.

Be to, iki gegužės pabaigos litų banknotus į eurus keis ir Medicinos bankas, tačiau jis tai darys už komisinį mokestį. Bankas valiutą keis 72-juose padaliniuose visoje Lietuvoje.

Mažėja elektros kaina

Sumažėjus viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) tarifui ir efektyviau veikiant elektros skirstymo bendovei „Lesto“, nuo sausio 1-osios mažėja elektros kainos gyventojams. Tačiau gamtinių dujų kainos išlieka nepakitusios – tam didžiausios įtakos turi vis dar galiojanti „Gazprom“ dujų kainos nuolaida.

Elektros kainos, priklausomai nuo plano, buitiniams vartotojamas mažėja 1-3 proc.

Premjeras Algirdas Butkevičius žada, kad elektros kaina gali būti perskaičiuota šių metų viduryje, kai pasijus elektros jungčių su Švedija ir Lenkija įtaka. „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas taip pat mano, kad elektros kaina gali būti mažinama, nes Lietuva įsigis pigesnės elektros iš Švedijos – anksčiau jis prognozavo, kad didmeninė kaina dėl to mažės apie 20 proc.

Standartinis vienos laiko zonos tarifas, kuriuo atsiskaito 70 proc. privačių klientų, mažėja 1,6 proc. (0,19 cento) iki 12,7 cento už kilovatvalandę, o su elektrinėmis viryklėmis – 0,9 proc. (0,11 cento) iki 12,6 cento.

Dviejų laiko zonų standartinis dienos tarifas mažėja 1,4 proc. (0,2 cento) iki 13,9 cento, nakties – 2,1 proc. (0,21 cento) iki 9,9 cento, o turintiems elektrines virykles – atitinkamai 0,7 proc. (0,1 cento) iki 13,8 cento ir 1,9 proc. (0,19 cento) iki 9,8 cento.

Dujų kainos gyventojams nuo sausio nesikeičia. Dujas vartojantieji tik maisto ruošai už vieną kubą dujų mokės 0,66 euro, šildantieji būstą – 0,42 euro, o per metus suvartojantieji daugiau kaip 20 tūkst. kubų – 0,41 euro.

Pastovioji tarifo dalis taip pat nesikeičia: turintieji dujines virykles kas mėnesį mokės 0,56 euro, o šildantys būstą – 3,99 euro.

Didėja pensijos ir minimali alga

Nuo sausio mažiausias pajamas gaunantys gyventojai mokės mažiau mokesčių – jiems didinamas neapmokestinamų pajamų dydis (NPD) ir minimali mėnesio alga (MMA). Taip pat didėja senatvės pensijos.

Nuo sausio 1-osios NPD didėja 34 eurais – nuo 166 eurų iki 200 eurų. Papildomas NPD už vaikus auga dukart – nuo 60 eurų iki 120 eurų.

MMA didėja 25 eurais iki 350 eurų, o tam biudžete numatyta 27,2 mln. eurų. Minimali alga didės ir nuo liepos – iki 380 eurų, tam jau skirta 21,1 mln. eurų.

Nuo sausio šiek tiek didinamos pensijos – planuojama, kad vidutinė senatvės pensija, kuri siekia 265 eurus, turint būtinąjį stažą, padidės apie 8 eurus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA