Didmenininkai dar labiau mažina benzino ir dyzelino kainas | Kas vyksta Kaune

Didmenininkai dar labiau mažina benzino ir dyzelino kainas

BNS 2015/12/24 11:09
Archyvo nuotr.

Naftos kainoms pasaulio rinkose nukritus iki žemiausios ribos per 11 metų, degalų kainos mažmeninėje rinkoje taip pat mažėja. Pasak Naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentės Daivos Jokšienės, degalų kainos rinkoje mažėja jau kurį laiką ir artimiausiu metu jos neturėtų didėti.

DNB banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė sako, jog naftos kaina pasaulyje neturėtų augti dėl perteklinės pasiūlos.

„Pirmadienį naftos kaina buvo žemiausia per vienuolika metų ir siekė šiek tiek daugiau nei 36 dolerius, tai susiklosčiusios rinkoje situacijos pasekmė, nes šiuo metu stambiausios jėgos naftos rinkoje, tokios kaip OPEC, tiekia didelius kiekius naftos pasiūlos, o kuomet pasiūla perteklinė, natūralu, jog kainos krenta. Tai yra OPEC strateginė reakcija į skalūnų dujų revoliuciją JAV, jiems atradus šį skalūnų naftos šaltinį, JAV įgavo vis daugiau galios naftos rinkoje ir tapo stambiausia naftos gavėja pasaulyje. OPEC tai nepatiko ir turėdami daug mažesnius naftos gavybos kaštus, jie padidino pasiūlą, numušė kainą ir išstūmė konkurentus, kurie negali taip pigiai tiekti naftos dėl technologinių pajėgumų. Ši strategija vis dar galioja ir verčia naftą pigti“, – BNS sakė I.Genytė-Pikčienė.

Jos teigimu, reikšmingo naftos kainos padidėjimo vidutiniu laikotarpiu nesitikima.

Naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė sako, jog degalų kainos artimiausiu metu neturėtų didėti.

„Naftos ir degalų kainos nekoreliuoja tiesiogiai, tačiau vis tiek perspektyvoje nėra prognozuojamas naftos brangimas, tad tikėkimės, jog ir didmeninės kainos išliks panašiame lygyje arba po truputį mažės, švenčių laikotarpiu mažmeninės kainos vartotojams bus patrauklios. Šiuo metu krenta tiek benzino, tiek dyzelino kainos. Didmeninėje rinkoje benzino kainos pradėjo kristi šiek tiek vėliau, todėl tas pats pasikartojo ir degalinėse, o dyzelino kainos jau porą savaičių yra tikrai sumažėjusios ir paskutinėmis dienomis vėl nemažai sumažėjo“, – BNS sakė D.Jokšienė.

Pasak jos, tik maždaug 40 proc. degalų mažmeninės kainos priklauso nuo didmeninės kainos.

Pagrindinės degalų gamintojos „Orlen Lietuvos“ atstovas spaudai Mindaugas Linkaitis sako, jog naftos, benzino ir dyzelino kainos gali kisti skirtingai.

„Nafta, benzinas bei dyzelinas skirtingoms paskirtims naudojamos prekės ir sudaro atskiras rinkas, tad jų kaina gali kisti skirtingai. Didmeninė benzino arba dyzelino kaina tiesiogiai priklauso ne nuo naftos kainos, o nuo JAV dolerio ir euro kurso santykio, produkcijos laiko bei tuo metu rinkoje esančios pasiūlos ir paklausos, logistikos sąnaudų“, – BNS sakė M.Linkaitis.

I.Genytė-Pikčienė taip pat teigė, jog mažmeninė degalų kaina tik iš dalies priklauso nuo naftos kainų kitimo.

„Degalų kainos reaguoja į naftos kainą, bet mažmeninių degalų kaina atspindi ne tik naftos kainos kitimą, tai yra komponentų sumuštinis, į kurį įeina ir dolerio kursas, ir mokesčiai, ir perdirbimo marža. Tad visa tai sumažina tiesioginį pigimo efektą galutiniam vartotojui“, – teigė I.Genytė-Pikčienė.

„Palaikyti žemą naftos kainą OPEC vis dar ketina, žema kaina paranki ir dėl to, kad pasaulis, kurui esant pigiam, neieško alternatyvų, kurios šiam verslui yra pragaištingos“, – BNS teigė I.Genytė-Pikčienė.

„Brent“ naftos kaina antradienį siekė 36,6 dolerio už barelį – per mėnesį ji sumažėjo 19,7 proc., o per metus – 42,3 procento.

„Orlen Lietuva“ nurodo, jog didmeninė dyzelino kaina per mėnesį sumažėjo 10,7 proc. iki 0,776 euro, o benzino kaina – 3 proc. iki 0,969 euro.

„Orlen“ populiariausią 95 markės benziną parduoda po 1,056 euro – jo kaina nekinta jau dvi savaites, o dyzeliną – po 0,943 euro – 2,4 proc. pigiau nei prieš dvi savaites.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA