Seimas spręs, ar leisti įkurti fondą, iš kurio išmokas gautų atleistieji iš darbo | Kas vyksta Kaune

Seimas spręs, ar leisti įkurti fondą, iš kurio išmokas gautų atleistieji iš darbo

BNS 2015/12/22 17:46
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Seimas pradeda svarstyti, kokio dydžio išmokas ir kaip jas ateityje gaus iš darbo atleisti darbuotojai, kurie pas tą patį darbdavį bus pradirbę ne trumpiau kaip penkerius metus.

Parlamentarai antradienį po pateikimo priėmė svarstyti Ilgalaikio darbo išmokų fondo įstatymą, numatantį, kad Seimui priėmus naująjį Darbo kodeksą, ateityje iš specialaus fondo būtų mokamos išmokos darbo ne dėl savo kaltės netekusiems gyventojams. Tikimasi, kad fondas pradės veikti ne anksčiau kaip 2017 metais.

Įstatymo projektą užregistravo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė bei valdantiesiems priklausančių socialdemokratų, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ frakcijų vadovai Irena Šiaulienė, Kęstutis Daukšys ir Petras Gražulis.

Projektą pristačiusi I.Šiaulienė teigė, kad siūlomi išmokų skyrimo atleistiems darbuotojams „principai suderinti Trišalėje taryboje“.

K.Miškinienė anksčiau BNS yra pripažinusi, kad Socialinių reikalų ir darbo komitete naujojo Darbo kodekso svarstymas stringa, nes nėra parengta tvarka, kaip būtų finansiškai remiami lengviau atleidžiami ilgai viename darbe dirbę žmonės ir kokios būtų jų socialinės garantijos.

Ilgalaikio darbo išmoką iš fondo galėtų gauti tik tie gyventojai, kurie nepertraukiamai dirbo ilgiau negu penkerius metus ir bus atleisti tik darbdavio iniciatyva.

Darbuotojai, kurie bus dirbę 5-10 metų, galės gauti vieno vidutinio darbo užmokesčio, dirbę 10-20 metų – 2 algų, o dirbę daugiau negu 20 metų – 3 atlyginimų išmoką. Išmokos būtų apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčiu bei „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo įmokomis.

Išmoka negalės viršyti Statistikos departamento skelbiamo ketvirčio šalies ūkio pusantro vidutinio darbo užmokesčio, kuris dabar siekia 735,1 euro.

Projekte numatyta, kad fondo lėšas sudarys darbdavių įmokos, o įmonės ir darbuotojai galės mokėti ir savanoriškas įmokas, kurios negalės būti mažesnės nei 0,1 proc. ir viršyti 1 proc. pajamų, nuo kurių būtų mokamos „Sodros“ įmokos. Įmokos dydį nustatytų fondo taryba, o jeigu ji nesutars, būtų taikomas maksimalus tarifas.

Išmokas iš tokio fondo galėtų gauti žmogus tada, kai jis per tris mėnesius neįsidarbina. Teisę į ją netektų tie atleisti darbuotojai, kurie įsidarbintų su jį atleidusiu darbdaviu susijusiose įmonėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA