Per mergvakarius „Pyplių ūkyje“ merginos išmoksta gaminti valgį | Kas vyksta Kaune

Per mergvakarius „Pyplių ūkyje“ merginos išmoksta gaminti valgį

R.Tenio nuotr.

Šalia Ringaudų, Pyplių kaime įsikūręs ir jau daugiau nei trejus metus veikiantis „Pyplių ūkis“ siūlo unikalias paslaugas tiek mažiems, tiek dideliems: edukacines programas, kurių metu gali pats gali išsikepti tikros lietuviškos duonos pagal senųjų Ringaudų krašto tradicijų receptą.

Idėja kurti tokį verslą kilo sužinojus išskirtinį duonos receptą. Unikalioje vietoje turint sodybą, buvo atstatyti senieji ūkiniai pastatai, atkurta senovinė krosnis ir, padedant žinomoms to krašto kepėjoms, duonelė atgimė „Pyplių ūkyje”. 

Tradicijas ir maistą akcentuojanti ūkio šeimininkė Simona Kairytė pabrėžia, kad tai – ne kaimo turizmas, kuriame tiesiog galima apsistoti, tai yra senų laikų ir tradicijų prisiminimas.

Pritaikyta ir mažiems, ir dideliems

Pagrindiniai „Pyplių ūkio“ lankytojai – tai moksleivių bei darželinukų grupės. Ūkio vadovė pasakoja, jog įkūrus ūkį, ji pati važiavo per Kauno bei Kauno rajono mokyklas, bet, visgi, pati geriausia reklama – iš lūpų į lūpas.

„Ne visos mokytojos naudojasi internetu, kartais užtenka, kad užsirašytų į užrašų knygutę ir papasakoja kitai. Per trejus metus „Pyplių ūkyje“ apsilankė turbūt visos Kauno miesto bei rajono mokyklos,“ – džiaugiasi vadovė.

Šeimininkė S. Kairytė pripažįsta, jog edukacinės duonos kepimo programos dažniausiai trunka ilgiau, nei suplanuota – apie dvi valandas. Vaikams pristatomi duonos gaminimo principai, o tuomet jau leidžiama pasireikšti vaikams: patys kepėjai nusprendžia, kokio dydžio bei formos kepaliukų jie nori.

Į „Pyplių ūkį“ kviečiamos ir suaugusių žmonių grupės. Išsikepti bei paragauti tradicinių lietuviškų gaminių apsilanko ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai – gan dažnai Lietuvos verslininkai į Pyplių kaimą pasikviečia partnerius iš užsienio. Ūkio vadovė priduria, jog čia organizuojami ir mergvakariai, kurių metu nuotaka atvežama karieta, yra mokinama, kaip gaminti valgyti bei gali susipažinti su įvairiomis pramogomis.

Taip pat ūkyje veikia ir mini muziejus: siekiama tiek vaikus, tiek suaugusius supažindinti su tam tikrais senoviniais padargais, kuriuos „Pyplių ūkio“ darbuotojai surenka iš visokiausių pakampių, močiučių ar apleistų namų.

Kepa ne tik tradicinę duoną, bet ir kugelį bei bandas

Norėdami mažiesiems parodyti bei suaugusiems priminti, kaip močiutės ir promočiutės gamindavo maistą, „Pyplių ūkyje“ naudojamas senovinis pečius. Pečiuje kepamos duonos receptas yra perimtas iš keturių žymių kepėjų, kurios duoną kepė Ringaudų krašte. Šiuo metu ūkyje kepama duona jau yra įgijusi tautinio paveldo vardą, o jos receptas – ne paslaptis, kadangi tradicija edukacinės programos metu perduodama kitoms kartoms.

Senoviniame pečiuje kepama ne tik kelių rūšių duona – „Pyplių ūkyje“ galima kepti ir kugelį, bandas ant šviežio kopūsto lapo, troškinius puodynėse, bandeles, meduolius bei kūčiukus.

Socialinės akcijos

„Pyplių ūkis“ prisideda bei organizuoja socialines akcijas, remia įvairius bendruomenės, mokyklos bei darželio renginius. Pavyzdžiui, kadangi ūkis taip pat yra ir ekologinių moliūgų augintojai, per šias Vėlines visiems norintiems nemokamai dalino moliūgus.

Pypliuose savininkai organizuoja ir Atvirų durų dieną, kurios metu visi besidomintys gali apžiūrėti ūkį bei susipažinti su čia vykdoma veikla.

Ketina pasiūlyti naujovių

„Pyplių ūkio“ vadovė pastebi, jog vis daugiau vaikų yra alergiški glutaminui. Dėl to ateityje verslininkai planuoja plėsti gamybą bei rinkai pristatyti naujų gaminių.

Taip pat ketinama įrengti apsistojimo vietą bei plėsti pramogų spektrą: klientams bus siūloma keltis su gaidžiais, melžti karvę bei dar geriau įsivaizduoti gyvenimą kaime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA