Po Lietuvos banko sprendimo stabdyti „SMSCredit” ir „Vivus.lt” veiklą, paslauga bus teikiama toliau | Kas vyksta Kaune

Po Lietuvos banko sprendimo stabdyti „SMSCredit” ir „Vivus.lt” veiklą, paslauga bus teikiama toliau

delfi.lt 2015/12/18 16:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos banko nutarimas išbraukti „4finance“ iš vartojimo kreditų teikėjų sąrašo yra nepagrįstas, nes sankcijos pritaikytos už naujų Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų, kurie dar tik įsigalios kitų metų vasarį, pažeidimus, DELFI atsiųstame komentare teigia „4finance“ generalinis direktorius Gediminas Velička. Taip pat penktadienį bendrovė pranešė, jog visi „SMSCredit“ ir „Vivus.lt“ prekės ženklai perleidžiami kitam kredito tiekėjui, tad vartojimo kreditai ir toliau bus teikiami.

Lietuvos banko sprendimą „4finance“ ketina skųsti teismui, o kreditai su „SMScredit.lt“ ir „Vivus.lt“ prekės ženklais toliau bus teikiami – jų vartotojams niekas nesikeis, tvirtina bendrovė.

Lietuvos bankui dėl nepalankaus sprendimo kaltinimus žerianti „4finance“ taip pat pranešė, kad visi prekės ženklai, sistemos ir svetainės nuo penktadienio perleidžiami kitam kredito tiekėjui.

„Lietuvos bankui ir jų partneriams nepavyks perimti 7 metus plėtoto verslo, nes vartojimo kreditų „SMScredit.lt“ ir „Vivus.lt“ prekės ženklai, svetainės ir sistemos nuo šiandien bus perleisti kitam vartojimo kredito teikėjui, todėl klientams niekas nesikeis. Vartotojai ir toliau galės naudotis kreditų paslaugomis SMScredit.lt ir Vivus.lt svetainėse, sudaryti sutartis ir gauti paskolas, kurias tiesiog teiks kita įmonė“, – rašoma bendrovės pranešime.

„4finance“ teigimu, Lietuvos banko sprendimas yra nepagrįstas, nes Vartojimo kredito įstatymo reikalavimai, už kurių pažeidimą taikomos sankcijos, įsigalios tik kitąmet.

„Naujiems vartojimo kredito įstatymo reikalavimams šiuo metu rengiamės, atliekame pakeitimus sistemose, tačiau jų dar nespėjome įdiegti. Lietuvos banko sankcijos yra neadekvačios, tai panašu į puolimą prieš vieną rinkos dalyvį, siekiant suteikti pranašumų konkurentams. Be to, nesame padarę dviejų pažeidimų per vienerius metus. Nutarimai dėl baudų 2014 metais, kuriais remiasi Lietuvos bankas, net nėra įsiteisėję“, – sako G. Velička.

Anot jo, Lietuvos bankas „4finance“ veikla ėmė domėtis šiemet, kai Seime buvo pradėti svarstyti Vartojimo kredito įstatymo pakeitimai, o Bendrovė aktyviai reiškė savo poziciją ir nuomonę apie rinkos reguliavimą ir priežiūrą. „Svarstant Vartojimo kredito įstatymo pakeitimus, Lietuvos bankas pasiūlė įtraukti punktą, jog iš vartojimo kreditų teikėjų sąrašo išbrauktos bendrovės klientai Lietuvos banko sprendimu būtų perleidžiami konkrečiam kitam rinkos dalyviui“,- teigiama „4finance“ komentare.

Pasak G. Veličkos, „4finance“, dar net neperskaičiusi Lietuvos banko nutarimo, iš kitų rinkos dalyvių jau sulaukė pasiūlymų perimti klientų duomenų bazę, prekės ženklus, kreditų portfelius.

Bendrovė ramina, kad kreditus jau turintiems klientams niekas nesikeičia, „4finance“ toliau veikia ir aptarnauja klientus pagal esamas sutartis.

DELFI primena, kad dėl daugybinių teisės aktų pažeidimų, susijusių su netinkamu klientų mokumo vertinimu, prekės ženklus „SMSCredit“ ir „Vivus“ naudojanti vartojimo kreditų bendrovė UAB „4finance“ penktadienį išbraukta iš viešojo vartojimo kredito davėjų sąrašo.

Tai reiškia, kad įmonė nebegalės teikti kreditų. Vartojimo kreditus iš UAB „4finance“ anksčiau gavę asmenys turės juos grąžinti sutartyse numatytomis sąlygomis.

„Griežčiausią įstatymuose nustatytą sankciją pritaikėme už nevienkartinius teisės aktų pažeidimus ir nepaisymą priežiūros institucijos ne sykį išsakytų nurodymų juos pašalinti. Didžiausio greitųjų kreditų rinkos dalyvio neatsakingas skolinimas nesilaikant teisės aktų reikalavimų yra nepateisinamas. Teisės aktų pažeidimai griauna pasitikėjimą finansų sistema, jos dalyviais, todėl nebuvo ir nebus toleruojami ateityje“, – sprendimą komentuodamas sakė Vytautas Valvonis, Lietuvos banko (LB) Priežiūros tarnybos direktorius.

Pasak Lietuvos banko, 2015 m. atliktas UAB „4finance“ inspektavimas dar kartą patvirtino, kad ši įmonė nesilaikė vartojimo kredito teikėjo pareigos – skolinti atsakingai, laikantis teisės aktų reikalavimų, todėl vartojimo kreditai buvo teikiami asmenims, kuriems jie neturėjo būti suteikti, jeigu įmonė būtų vadovavusis teisės aktų reikalavimais.

UAB „4finance“ išbraukus iš viešojo vartojimo kredito davėjų sąrašo, vartojimo kreditų gavėjų padėtis nesikeičia, nes jų sudarytos vartojimo kredito sutartys ir toliau galioja.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA