Seimas įtvirtino valstybinio egzamino reikalavimą stojantiems į aukštąją mokyklą | Kas vyksta Kaune

Seimas įtvirtino valstybinio egzamino reikalavimą stojantiems į aukštąją mokyklą

BNS 2015/12/17 12:47
Asociatyvinė/ R. Tenio nuotr.

Seimas ketvirtadienį priėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytą pataisą, kuri iš stojančiųjų į universitetus ir kolegijas reikalauja bent vieno išlaikyto valstybinio brandos egzamino. Šis reikalavimas bus taikomas tiek studijuojantiems valstybės lėšomis, tiek patiems mokantiems už mokslą.

Už tokią Mokslo ir studijų įstatymo pataisą balsavo 84 Seimo nariai ir penki susilaikė, numatyta, kad jis įsigalios nuo 2016 metų sausio. Prezidentė pataisas argumentavo siekiu užtikrinti aukštojo mokslo kokybę, kurią šiuo metu sako neatitinkant nei valstybės, nei rinkos poreikių.

Taip pat prezidentė pasiūlė pokyčius, kurie turėtų užtikrinti, kad aukštosios mokyklos rengtų darbo rinkai reikalingus specialistus – nustatyta, kad valstybinių aukštųjų mokyklų studijų programos turi būti akredituojamos atsižvelgiant į valstybės ūkinės, socialinės ir kultūrinės plėtros poreikius.

Švietimo ir mokslo ministerija yra paraginusi aukštąsias mokyklas nustatyti minimalų konkursinį balą stojantiesiems, tačiau tai padarė ne visi universitetai ir kolegijos, o dauguma jį įsivedusiųjų nustatė minimalų rekomenduotą slenkstį – 1 balą universitetuose ir 0,8 balo kolegijose.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras spalį pareiškė, kad šių metų priėmimo į aukštąsias mokyklas duomenys rodo, jog tokia kartelė yra per žema ir studijų kokybės problemų nesprendžia. Prezidentūros teigimu, šiuo metu susidariusi situaciją, kai aukštosiose mokyklose studijuoja nei vieno valstybinio egzamino nelaikę studentai.

Šiuo metu norintys studijuoti valstybės lėšomis turi būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą (valstybinį , jeigu stoja į universitetus, valstybinį arba mokyklinį – jeigu stoja į kolegijas) bei užsienio kalbos brandos egzaminą ne žemesniu nei B1 lygiu.

Tuo tarpu nuo 2016 metų pretenduojantieji į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose be lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos brandos egzaminų turės būti išlaikę ir matematikos valstybinį brandos egzaminą, tokius minimalius rodiklius stojantiesiems į pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas vietas rugpjūtį patvirtino švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Numatyta, kad 2016 ir 2017 metais abiturientai, norintys pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose, turės išlaikyti patenkinamu lygiu (surinkti 16 balų) tris brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos ir matematikos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA